DERS ADI

: Et ve Et Ürünleri Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2005 Et ve Et Ürünleri Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ TOLGA AKCAN

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Et Teknolojisi dersi, kasın ete dönüşümü süresince oluşan değişimleri ve bu değişimlerin etin özellikleri üzerine etkisini, farklı et ürünleri işleme tekniklerinin, üretimlerde kullanılan katkıların, alet ve ekipmanların fonksiyonlarının, depolama koşullarının öğrenilmesini amaçlamaktadır. Et Pilot tesisinde yapılan et ürünleri üretimleri ve laboratuvar çalışmalarıyla öğrenilen teorik bilgilerin pratiğe aktarımı hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Etin besin değerinin, kimyasal kompozisyonunun öğrenilmesi
2   Et kalitesini etkileyen kesim öncesi ve kesim sonrası faktörlerin öğrenilerek, kaliteli ürün eldesi konusunda bu bilgilerin kullanılabilmesi.
3   Et teknolojisi konusunda uygulanan temel islemler konusunda kapsamlı bilgi sahibi olunması
4   Et ürünleri üretiminde kullanılan katkı maddeleri, bu katkıların fonksiyonları,alet ve ekipmanların öğrenilmesi.
5   Öğrencilerin laboratuvar analiz sonuçlarını yorumlayabilme becerisini kazanmaları
6   Et ve et ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri saptayabilme ve çözebilme becerisinin kazanılması.
7   Et ve et ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri saptayabilme ve çözebilme becerisinin kazanılması.
8   Öğrencilerin et pilot tesisinde uygulama yaparak, sınıfta öğrenilen bilgilerin endüstriye uygulanırlığının bilincine varmaları.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dersin Tanıtımı: Kapsamı, Önemi, Kural ve Gerekleri Tanışma, uygulama tanıtımı, Pilot Tesis tanıtımı, etin kalite özelliklerinin kısa anlatımı, etin lif ve bağ doku yapılanmasının ve ette pisme ile olusan değisikliklerin gözlenmesi.
2 Etin kimyasal kompozisyonu ve besleyici değeri Et ve et ürünlerinde kokusma testi
3 Kas dokunun yapısı, kas tipleri ve fonksiyonları Fermente et ürününde asitlik tayi
4 Et Proteinleri, bağ doku yapılanması Tuz Tayini
5 Kas kasılması mekanizması Yağ Tayini
6 Ölüm sonrası değişimler TBA Tayini
7 Arasınav
8 Kasın ete dönüşümü, DFD, PSE etler pH Tayini
9 Et Kalitesi tanımı, taze et kalite özellikleri ve etkileyen faktörler Toplam Su Tayini
10 Etin fonksiyonel özellikleri Serbest Su Tayini
11 Etin soğukta saklanması, dondurulması ve çözündürülmesi. Sucuk Üretimi
12 Et teknolojisinde kullanılan katkılar, materyaller, alet ve ekipmanlar Sosis Üretimi
13 Et teknolojisinin temel prensipleri Pastırma Üretimi
14 Fermente et ürünleri üretim teknikleri, karşılaşılabilecek problemler ve çözümleri Öğrencilere problemli bir et ürününün verilerek, uygulanması gereken analizleri ve problemin nedenini belirleme becerilerinin değerlendirilmesi
15 Final Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Lawrie, R.A., 1991. Meat Science, 5th ed. Pergamon Press, New York, NY.
2. Aberle, E. D., Forrest, J. C.,Gerrard, D. E., Hedrick, H. B., Judge, M. D., Merkel, R.A., 2001. Principles of Meat Science , Kendall/Hunt Publishing Comp.
3. Pearson, A.M. and Gillet, T.A., 1995. Processed Meats. 3rd Ed. Chapman and Hall, New York, NY

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

yüz yüze anlatım ve soru-cevap

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sınav ve ödevler.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70 ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

tolga.akcan@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Öğrenci Sunumları 2 3 6
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Lab Sınavına Hazırlık 14 1 14
Vize Sınavı 1 1 1
Uygulama sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Proje Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 126

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.15
ÖK.25
ÖK.351
ÖK.425
ÖK.5455
ÖK.65
ÖK.75
ÖK.815