DERS ADI

: Gıda Mikrobiyolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2003 Gıda Mikrobiyolojisi ZORUNLU 3 0 1 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ile ilgili temel kavramlar, gıda bozulmaları, gıda kaynaklı hastalıklar ve gıda koruma yöntemlerinin öğrenilmesi

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Genel mikrobiyoloji bilgisi ile gıda mikrobiyolojisi arasında bağlantı kurabilmek
2   Gıdaların bozulmasına sebep olan mikroorganizmaları ve özelliklerini tanımak
3   Gıda kaynaklı hastalıkların tanınması
4   Güvenli gıda eldesi için kullanılan koruyucu yöntemler

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmalar
2 Gıdalara mikrobiyal bulaşma kaynakları
3 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeye etki eden faktörler
4 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeye etki eden faktörler
5 Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar
6 Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar
7 Vize
8 Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar
9 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar
10 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar
11 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar
12 Gıda Muhafaza İlkeleri
13 Gıda Muhafaza İlkeleri
14 Genel Değerlendirme ve Sunumlar
15 Final Uygulama Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Gıda mikrobiyolojisi, 1999, Prof.Dr. Adnan Ünlütürk, Prof.Dr. Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi
Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi, 2002, Prof.Dr. Adnan Ünlütürk, Prof.Dr. Fulya Turantaş, Meta Basım
Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Efil Yayınevi

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 ODV Ödev
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + FN * 0.50
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.30 + ODV * 0.20 + BUT * 0.50


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, ödev ve dönem sonu sınavı ile 4 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Lab Sınavına Hazırlık 1 8 8
Sunum Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Uygulama sınavı 1 2 2
Proje Final Sunumu 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 135

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11
ÖK.11155
ÖK.2125255
ÖK.3155255
ÖK.41552155