: Periodontoloji

Diş Hekimliği

DOÇ.DR. ALİYE AKCALI

Diş Hekimliği

Diş eti, periodontal ligament, sement ve alveol kemiğinden oluşan periodontal dokuların anatomisinin ayrıntılı bir şekilde öğretilmesi, periodontal hastalıkların ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde rol oynayan etiyolojik faktörler ve tedavilerinin anlatılması amaçlanmaktadır.

1   Öğrenciler, sağlıklı periodontal dokular ile sağlıklı olmayan periodontal dokuları birbirinden ayırt ederler.
2   Periodontal hastalıkların tanısı, sınıflandırılması, tedavi planlaması ve idamesini öğrenir.
3   Periodontal hastalıkların ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde rol oynayan lokal ve sistemik etiyolojik faktörleri tanımlar.
4   Periodontal hastalıkları sınıflandırarak klinik tanı ve ayırıcı tanıları tanımlar ve tedavi planlamasını yapar.

1 Dişeti epitelinin makroskopik ve mikroskobik özellikleri Mikrobiyal dental plak dışındaki etiyolojik faktörler; alerjiler, iatrojenik faktörler, anatomik faktörler ve travma
2 Bağ dokusunun makroskopik ve mikroskobik özellikleri Periodontal hastalıkların patogenezi ve histopatolojisi
3 Periodontal ligament; yapısı ve fonksiyonu Akut ve kronik enflamasyon
4 Sement; yapısı ve fonksiyonu Dişeti enflamasyonunda patojenik mekanizmalar
5 Alveol kemiği; yapısı ve fonksiyonu Dişeti enflamasyonunda immünolojik mekanizmalar
6 Cep ve ataşman kavramı Periodontal hastalıkların tanısı, epidemiyolojisi
7 Periodontal hastalıkların etyolojisi; tükürük ve dişeti oluğu sıvısı Periodontolojide kullanılan indeks sistemleri
8 Dişler üzerindeki eklentiler; materia alba, pelikül ve mikrobiyal dental plak Periodontal ve peri-implant hastalıklar ve durumların sınıflandırılması
9 Mikrobiyal dental plak; yapısı ve mikrobiyolojisi Periodontal sağlık, gingival sağlık
10 Mikrobiyal dental plak; supragingival plak Gingivitis, plağa bağlı olan ve plağa bağlı olmayan gingival hastalıklar
11 Mikrobiyal dental plak; subgingival plak Periodontitis
12 Mikrobiyal dental plak; periodontal hastalık varlığında plakta meydana gelen değişiklikler, ekstrinsik lekeler Nekrotizan periodontal hastalıklar, periodontal apse ve endodontik-periodontal lezyonlar
13 Diştaşı; diştaşı tanımı, içeriği, oluşum mekanizması ve teorileri Sistemik hastalıkların periodontal duruma etkisi ve gelişimsel ve kazanılmış durumlar
14 Diştaşı; klinik-radyolojik tespiti, periodontal hastalıkta etkisi, periodontal hastalıktaki rolü Peri-implant hastalıklar ve durumlar

1. Lindhe J, Karring T, Lang NP: Clinical Periodontology and Implant Dentistry, Sixth Edition Munksgaard- 2015.
2. Marsh PD, Martin MV: Oral Microbiology Fifth Edition Wright-Reed Educational and Professional Publishing Ltd. Oxford, Auckland, Boston-2009.
3. Michael G. Newman, Henry Takei, Perry R. Klokkevold, Fermin A. Carranza: Carranza's Clinical Periodontology, 13th edition-2018.

Teorik ders anlatımı, konuların ders içi etkinliklerle (sunum ve ödevlerle) pekiştirilmesi ve tartışılması

Başarılı / Başarısız

Arasınav (% 40) + Yıl sonu sınavı (% 60)

1. Öğrenci, sağlıklı periodontal dokular ile sağlıklı olmayan periodontal dokuları birbirinden ayırt edebilmeli.
2. Öğrenci, periodontal hastalıkların tanısı, sınıflandırılması, tedavi planlaması ve hasta takibinde temel olan cep ve ataşman kavramlarını tanımlayabilmeli.
3. Öğrenci, periodontal hastalıkların ortaya çıkmasında ve ilerlemesinde rol oynayan lokal ve sistemik faktörleri tanımlayabilmeli.
4. Öğrenci, periodontal hastalıkları sınıflandırabilmeli, söz konusu hastalıkların irdelenmesi sonucu klinik durumları birbirlerinden ayırarak klinik tanımını yapabilmelidir.

Derslerin %70 ine devam zorunludur.

aliye.akcali@deu.edu.tr

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8