DERS ADI

: Su Ürünleri ve Hastalıkları

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
VET 3008 Su Ürünleri ve Hastalıkları ZORUNLU 1 2 0 2

Dersi Veren Birim

Veteriner Hekimliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR.ÖĞR.ÜYESİ BÜLENT BÜLBÜL

Dersi Alan Birimler

Veteriner Hekimliği

Dersin Amacı

Su ürünlerinin tanımı, sucul canlıların yaşam koşulları, anatomik ve fizyolojik özellikleri, yetiştiriciliği yapılan su ürünlerinin temel gereksinimleri, balık nekropsi muayenesi, laboratuvar için numune alma ve gönderme teknikleri, viral, bakteriyel, fungal, paraziter ve metabolizma hastalıkları, tedavi ve korunma yolları için aşı ve ilaç uygulama şekilleri hakkında bilgi verilecektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Öğrenci, su ürünlerinin tanımını ve genel özelliklerini bilir.
2   Sucul canlıların yetiştirilmesi için genel gereksinimleri hakkında fikir sahibi olur.
3   Balık nekropsi incelemesini yapıp uygun şekilde laboratuvara incelemek üzere örnek gönderir.
4   Sucul canlılarda hastalık durumlarında ilaç uygulamalarını yapar.
5   Sucul canlılarda Hastalıklardan korunmak için gerekli önlemleri alır.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Su ürünleri tanımı, çeşitleri ve genel özellikleri
2 Yetiştiriciliği yapılan su ürünlerinin genel gereksinimleri
3 Balık hastalıklarına genel yaklaşımlar
4 Balıkların Anatomisi ve Nekropsi teknikleri
5 Su ürünlerinde numune alma ve laboratuvara örnek yollama prensipleri
6 Bakteriyel Balık hastalıkları 1
7 Bakteriyel Balık hastalıkları 2
8 Fungal ve Metabolizma Kaynaklı Balık hastalıkları
9 Paraziter Balık Hastalıkları 1
10 Paraziter Balık Hastalıkları 2
11 Viral Balık Hastalıkları 1
12 Viral Balık Hastalıkları 2
13 Çift Kabuklu Yumuşakça ve Karides Hastalıkları
14 Sucul canlılarda aşılama ve ilaç kullanım yöntemleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1- Arda M., Seçer S., Sarıeyyüboğlu M.: Balık Hastalıkları, Medisan Yayın. No: 61; Ankara, 2005
2- Editor Dr. Fahriye SARAÇ, Veteriner Hekimin El Kitabı, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü,ISBN No:978-605-9175-62-3, 2016.
3- Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programı, 2021.
4- Woo, P. T., & Bruno, D. W. (2011). Fish diseases and disorders. Volume 3: viral, bacterial and fungal infections (No. Ed. 2). CABI.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım,tartışma,bireysel çalışma,ödev.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrenci ara sınav ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dönem boyunca teorik derslerin %70'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve istenmesi halinde ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Dr. Bülent KAFA
İzmir / Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü /
Erzene Mah. Ankara Cad. 172/155 Bornova / İZMİR

e-posta: bulent.kafa@tarimorman.gov.tr
Telefon: 0 (232) 3880010-181

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 1 14
Uygulama 14 2 28
Final Sınavına Hazırlık 1 2 2
Vize Sınavına Hazırlık 1 2 2
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 48

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.15545
ÖK.25545
ÖK.35445555
ÖK.45445555
ÖK.55555555