DERS ADI

: Besin Hijyeni ve Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
VET 3002 Besin Hijyeni ve Teknolojisi ZORUNLU 2 2 0 4

Dersi Veren Birim

Veteriner Hekimliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ.DR. MELTEM KUMAŞ

Dersi Alan Birimler

Veteriner Hekimliği

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilere gıda hijyeni, süt ve süt ürünleri teknolojisi, et ve et ürünleri teknolojisi, et muayenesi, halk sağlığı, su hijyeni, su ürünleri teknolojisi, hayvan refahı, kalite kontrol sistemleri, domuz eti kalitesi konularında teorik ve pratik bilgi vermeyi amaçlamaktadır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıdanın temel kimyasal yapısı ve mikrobiyolojisi hakkında bilgi sahibidir.
2   Gıda kontaminasyonları ile gıda maddelerindeki sağlığa zararlı etken ve maddeleri bilir.
3   Gıdaların dayanıklılığını etkileyen teknolojik uygulamaları bilir.
4   Suların mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri ile temizlenmesi ve dezenfeksiyonu hakkında bilgi sahibidir.
5   Etin bileşimi ve mikrobiyolojik orijinli bozuklukların kaynağını bilir, açıklar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Proteinler ve karbonhidratların fonksiyonları
2 Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar
3 Gıdalarda bulunan parazitler, biyolojik kökenli etken ve maddeler, veteriner ilaç kalıntıları, toksik maddeler
4 Mikrobiyal bulaşma kaynakları, kontaminasyon, gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler
5 İndikatör mikroorganizmalar, gıda güvenliği ve sanitasyon indikatörleri, koliformlar ve fekal koliformlar
6 Gıda kaynaklı bakteriyel infeksiyon ve zehirlenme etkenleri
7 Gıda muhafaza ilkeleri
8 Su hijyeni
9 Et hijyeni
10 Et hijyeni
11 Kanatlı etleri hijyeni
12 Yumurta hijyeni
13 Su ürünleri hijyeni
14 Süt ürünleri hijyeni

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Food Science ( Potter, N. N., Hotchkiss J. H., 1998)
Practical food microbiology 3rd edition, (D. Roberts, M. Greenwood, 2003)
Modern Food Microbiology (Jay, James M., Loessner, Martin J., Golden, David A. 7th ed. 2005)
Understanding Food Science and Technology (Murano, P. S., 2003, CA, ABD)
Principles of Food Sanitation (Marriott, Norman G., Gravani, Robert B. 2006)
Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları, Halkman, A. K. Ankara 2005.
Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi, Erol, İ. Ankara, 2007.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Powerpoint sunu ve ders materyalleriyle destekli teorik anlatım, kadavra ve maket üzerinde uygulamalı anlatım, soru-cevap.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Vize(%40) + Final (%60) + Bütünleme Sınavı

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dönem boyunca teorik derslerin %70'ine, laboratuvar uygulamalarının ise %80'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve istenmesi halinde ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Dokuz Eylül Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Uygulama 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavına Hazırlık 2 4 8
Final Sınavına Hazırlık 2 6 12
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 91

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20
ÖK.155555
ÖK.255555
ÖK.355555
ÖK.455555
ÖK.555555