: Mikroskop Bilgisi ve Preparat Hazırlama Teknikleri

Veteriner Hekimliği

DOÇ.DR. MELTEM KUMAŞ

Veteriner Hekimliği

Bu derste öğrencilere biyolojik materyallerin organizmadan çıkarıldıktan sonra mikroskop altında incelenmeye hazır hale getirilmesi için gerekli teknikler hakkında teorik bilgilerin verilmesi; araştırma ve öğrenci laboratuvarlarında kullanılan mikroskopların kullanılma amaçlarının ve çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır.

1   Mikroskopları tanır, çalışma prensiplerini ve kullanım amaçlarını anlatır.
2   Preparasyon tekniklerini bilir, ilgili terimleri açıklar.
3   Histolojik doku takibinin aşamalarını sayar, tüm aşamalarda yapılması gereken işlemleri açıklar.
4   Her bir doku tipi için izlenmesi gereken farklı prosedürleri bilir, açıklar.

1 Hücrelerin ve dokuların mikroskobik incelenmesinde kullanılan yöntemler
2 Öğrenci ve araştırma laboratuvarlarında kullanılan mikroskoplar Işık mikroskobu, Elektron mikroskobu
3 Öğrenci ve araştırma laboratuvarlarında kullanılan mikroskoplar Faz Kontrast Mikroskobu, Polarizasyon mikroskobu, Konfokal Mikroskobu, Floresan Mikroskobu
4 Histolojik doku takibi kavramı, amacı ve aşamaları
5 Işık Mikroskobik Doku Takibi: Doku ve sıvı örneklerin organizmadan çıkarılması ve fiksasyonu Fiksasyonun tanımı ve önemi, fiksatif çeşitleri; fiksatiflerin uygulanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar,
6 Işık Mikroskobik Doku Takibi: Dokudan fazla suyun uzaklaştırılması (Dehidrasyon) ve şeffaflaştırma işlemleri
7 Işık Mikroskobik Doku Takibi: Dokuların parafine gömülmesi ve kesit alma işlemleri Kesit almada meydana gelen hatalar ve düzeltme yolları
8 Dokuların boyanması Geenl dokular için boya teknikleri
9 Dokuların boyanması Bağ dokusu boyaları
10 Dokuların boyanması Nörolojik boyama teknikleri
11 Dokuların boyanması Kan, kemik ve kemik iliği için boyama teknikleri
12 Dokuların boyanması Hücre içeriklerini boyama teknikleri, Yağ ve glikojen boyama teknikleri
13 İmmünohistokimya ve immunofloresans uygulamaları ve örnek prosedürler
14 In situ hibridizasyon teknikleri

Theory and Practice of Histological Techniques. John D. BANCROFT and Marilyn GAMBLE. Sixt. Edition. 2008. Churchill Livingstone ELSEVIER.
Histolojik Boyama Teknikleri. Editor. Ramazan DEMİR. 2001. Palme Yayıncılık, Ankara.
Genel Histoloji. Prof. Dr. Mukaddes EŞREFOĞLU. 2. Baskı. İstanbul Tıp Kitapevi, İstanbul.

Anlatım, soru-cevap, tartışma, video sunum.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Öğrenci ara sınav ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dönem boyunca teorik derslerin %70'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve istenmesi halinde ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Cumhuriyet Mahallesi, Cami Sokak, No: 3, Posta Kodu: 35890, Kiraz/İZMİR

e-posta: meltem.kumas@deu.edu.tr
Telefon: 0 (232) 572 35 30- 14511

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17PK.18PK.19PK.20