: Fizyoloji II

Veteriner Hekimliği

DR.ÖĞR.ÜYESİ GÖKÇEN GÜVENÇ BAYRAM

Veteriner Hekimliği

Hayvan türlerine göre beslenme fizyolojisi ile gastrointestinal fonksiyonunun genel işleyişi, solunum ve boşaltım sistemlerinin fonksiyonlarının ve denetim mekanizmaları ile kardiyovasküler sistemin yapı, işlev, görev ve kontrol mekanizmalarının öğrenilmesi. Üreme ve endokrin sistemin fonksiyonel ve işlevsel yölerinin vurgulanması ve termoregülasyonun öğrenilmesi amaçlanmıştır.

1   Farklı hayvanlardaki gastrointestinal sistem fizyolojisini bilir.
2   Kardiyovasküler sistem yapı ve işlevlerini bilir.
3   Kardiyovasküler sistemin denetim mekanizmalarını açıklar.
4   Solunum sistemi mekaniğini ve kontrol mekanizmalarını bilir.
5   Boşaltım sistemi fizyolojisini açıklar.
6   Dişi ve erkek üreme sisteminin yapı ve fonksiyonlarını bilir.
7   Endokrin sistem fonksiyonlarını ve denetim mekanizmalarını bilir, açıklar.

1 Sindirim sistemi fizyolojisi Sindirim sistemine giriş, herbivor ve karnivor tanımı, dengeli beslenme kavramı, besinlerin alınışı, açlık, tokluk, susuzluk, su içme ve süt emme, kusma, çiğneme, tükürük ve bezleri, tükürük bileşeni, tükürük salgılama evreleri, yutma ve evreleri, yutmanın sinirsel denetimi, geğirme.
2 Sindirim sistemi fizyolojisi Mide salgısı, bağırsak hareketleri, karaciğer ve pankreas, mide hareketleri, midenin dolması, boşalması, bağırsak hareketleri, bağırsak salgısı, safra ve pankreas salgıları ve kontrolü.
3 Sindirim sistemi fizyolojisi İnce bağırsaklarda sindirim, karbonhidrat sindirimi ve emilimi, lipid sindirim ve emilimi, protein sindirim ve emilimi, elektrolitlerin emilimi, vitamin emilimi.
4 Sindirim sistemi fizyolojisi Ruminant mideleri ve ruminatlarda sindirim fizyolojisi.
5 Kardiyovasküler sistem fizyolojisi Kan Dolaşımı, EKG (Elektrokardiyografi) ve Çevresel Dolaşım; kalbin genel yapısı, kalp kasının fizyolojik özellikleri, kalpte uyarımın başlaması ve iletilmesi, kalbin dış sinirleri, kalp sesleri.
6 Kardiyovasküler sistem fizyolojisi Kalp vurum hacmi, kalp debisi, starling kalp yasası, kalp siklusu, elektrokardiyografi, arter sistemi, vena sistemi,kapillar sistem, damarlarda kan akımı.
7 Kardiyovasküler sistem fizyolojisi Kan Basıncı, kan basıncın etkileyen faktörler kapillar damarlarda dolaşım, özel dolşaım bölgeleri.
8 Solunum sistemi fizyolojisi Solunum sistemi; solunum organları, inspirasyon, ekspirasyon, akciğer hacmi, alveoler ventilasyon, intrapulmanik ve intratrokal basınç, akciğer yüzey gerilimi, solunum hacimleri, akciğer kapasiteleri, farklı solunum hareketleri, solunum sayıları, hipoksi ve siyanoz kavramları.
9 Solunum sistemi fizyolojisi ve Boşaltım sistemi fizyolojisi Solunum merkezleri, oksijen ve karbonhidrat taşınması, asidoz alkaloz, kanatlılarda solunum. Boşaltım sistemi; böbrekte kan dolaşımı, nefron, glomerulus, proksimal tubuller, henle kulpu, distal tubuller, toplama kanallları.
10 Boşaltım sistemi fizyolojisi Böbrekte jugstaglomeruler aygıt, proksimal tubullerin görevleri, tubuler sekresyon, henle kulpu ve vaza rektanın sidiği yoğunlaştırması, distal tubullerin görevleri, böbrek metabolizması, işeme.
11 Endokrin sistem fizyolojisi Endokrin Sistem; hormonun tanımı ve sınıflandırılması, hormonların etki mekanizmaları, hormon salgılamasının kontrolü, hipotalamus ve hipofiz bezi hormonları, tiroid, paratroid ve böbrek üstü bezi fonksiyonları.
12 Endokrin sistem fizyolojisi Böbreküstü bezi hormonları ve etkileri, medulla hormonları ve etkileri. Pankreas bezi ve hormonları ve etkileri, diabetes mellitur, diğer bezler.
13 Dişi üreme sistemi fizyolojisi Dişi üreme sistemi, sinirsel ve hormonal kontrol, ovaryumlar, oogenesis, ovaryum hormonları, ovulasyon, östrus, plesanta hormonları, döllenme.
14 Erkek üreme sistemi fizyolojisi Erkek üreme sistemi, testisler, spermatogenesis, testislerden hormon salgılanması, kan testis engeli, epididimis, peniste ereksiyon ve ejakülasyon.

YAMAN, K. Fizyoloji. Ezgi kitabevi, Bursa, 2004.
YILMAZ B. Fizyoloji. Medisan Yayınevi, Ankara, 2000.
NOYAN A. Fizyoloji Ders Kitabı, Meteksan Yayınevi, Ankara, 1993.
GUYTON AC., HALL JE. Tıbbi Fizyoloji Nobel Yayınevi, İstanbul, 2000.
DUKES, Physiology of Domestic Animals,Melvin J. Swenson and William O. Reece (2003) , Twelfth Edition. Cornell University Press
ÖZTÜRK, Veteriner Fizyoloji, Wolfgang von Engalhardt, Gerhard Breves, Martin Diener, Gotthold Gabel (2019), 5. Baskı, Ankara Nobel Tıp Kitabevi.
REECE, Evcil Hayvanların Anatomisi ve Fizyolojisi, (2012), 4. Baskı, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.

Anlatım, soru-cevap, tartışma

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Öğrenci ara sınav ve yarıyıl sonu sınavında sorulacak sorular ile değerlendirilecektir.

Dönem boyunca teorik derslerin %70'ine, laboratuvar uygulamalarının ise %80'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve istenmesi halinde ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Fizyoloji Anabilim Dalı, Cumhuriyet Mahallesi, Cami Sokak, No: 3, Posta Kodu: 35890, Kiraz/IZMIR

e-mail: gokcen.guvencbayram@deu.edu.tr
Telefon: 0 (232) 572 35 30- 14537

Uygulama 14 2 28