: Anatomi II

Veteriner Hekimliği

DR. YASEMİN ÜSTÜNDAĞ

Veteriner Hekimliği

Veteriner hekimliğin temel derslerinden olan Anatomi II dersinde evcil memeli hayvanların vücudunu oluşturan sistemlerden: ürogenital sistem, endokrin sistem , dolaşım sistemi, sinir sistemi, duyu organları ve aynı zamanda evcil kanatlı hayvanların lokomotor sistemleri, iç organları, dolaşım sistemi, sinir sistemi, duyu organlarının normal şekil,yapı,duruş ve komşulukları ile morfolojik özelliklerinin karşılaştırmalı olarak öğrencilere aktarılması amaçlanmıştır.

1   Evcil memeli hayvanların vücudunu oluşturan anatomik yapıları karşılaştırmalı olarak öğrenir.
2   Evcil memeli hayvanların hareket, sindirim ve solunum ait organların anatomisini karşılaştırmalı olarak öğrenerek tür ayrımı yapılabilecektir.
3   Evcil kuşların vücudunu oluşturan anatomik yapıları karşılaştırmalı olarak öğrenir.
4   Edinilen bilgiyi klinik ve cerrahi uygulamalara uyarlama becerisi kazanır.
5   Veteriner hekimliğine güçlü bir temel sağlar.

1 Systema urinaria/ Üriner sistem organları ; Glanduale endocrinae/ Endokrin bezler Ren, uterer, vesica urinaria / Böbrekler, üreter, idrar kesesi ; Gl. tyroidea, gl.parathyroidea, thymus, hypophysis, corpus pinealis, gl.adrenalis / Tiroid bezi, paratiroid bezi, timus,hipofiz, epifiz, adrenal bez
2 Organa genitalia masculina/ Erkek genital organları Testis,scrotum, epididymis, ductus deferens, funiculus spermaticus, glandula genitales accessoria, penis, urethra masculina.
3 Organa genitalia feminina/ Dişi genital organları. Ovarium, tuba uterina , uterus, vagina, vestibulum vagina, pudendum femininum, clitoris, urethra feminina
4 Systema vasorum/ Dolaşım Sistemi Cor, vasae, arteriae, circulus sanguinus, truncus pulmonalis
5 Systema vasorum/ Dolaşım Sistemi Aorta, aorta ascendens, arcus aorta, truncus brachiocephalicus, aorta descendens, aorta thoracica, aorta abdominalis, a.iliaca externa, a.iliaca interna
6 Systema vasorum/ Dolaşım Sistemi ; Systema lymphaticum /Lenf sistemi ve Lien /Dalak Vvenae, vv.pulmonales, vv. cordis, v.cava cranialis, v.cava caudalis; Vasa lymphatica, ductus thoracicus, cisterna chylii, ductus lyphaticus dexter, lenf düğümleri, hemal lenf nodülleri, dalak
7 Systema Nervosum/ Sinir sistemi, Systema Nervosum Centrale /Merkezi sinir sistemi Medulla spinalis, encephalon, meninges
8 Vize Sınavı
9 Vize Sınavı
10 Systema Nervosum/ Sinir sistemi, Systema Nervosum Periphericum / Periferik sinir sistemi Nervi craniales, nervi spinales, plexux brachialis,nervi thoracici, nervi lumbales, plexus lumbosacralis
11 Systema nervosum autonomicum/ Otonom sinir sistemi Pars symphatica, plexus autonomici, pars parasymphatica
12 Organa sensuum /Duyu organları: Organum visus/ Görme organı, Organum vesstibulocochleare/ Denge ve işitme organı, Integumentum communae /Deri ve eklenti oluşumları Bulbus oculi, organa oculi accessoria, fasciae orbitales,palpebrae,tunica conjuctiva, apparatus lacrimalis; organum vestibulocochleare: auris externa, auris media, auris interna; integumentum commune :cutis, epidermis, dermis, tela subcutanea, pili, cornu, tori, ungulae, mamma.
13 Evcil Kuşların Anatomisi Lokomotor sistem, sindirim sistemi, solunum sistemi, ürogenital sistem, dolaşım sistemi, sinir sistemi, duyu sistemi

Color Atlas of the Veterinary Anatomy Done, S.H., Goody, P.C., Evans, S.A., Stickland, N.C. Vol.III
- The Ruminants. 1.edition. Bailliere Tindall - Gower Medical Publishing, London 1999
- Veteriner Anatomi II Nejdet Dursun Onbirinci Baskı Medisan Yayınevi 2007 975-7774-09-X
- Veteriner Anatomi III Nejdet Dursun Altıncı Baskı Medisan Yayınevi 2007 975-7774-44-8
- Evcil Kuşların Anatomisi Nejdet Dursun (Ed.) Üçüncü Baskı Medisan Yayınevi 2006 975-7774-46-4
- Color Atlas of the Veterinary Anatomy Ashdown, R.R., Done, S. Vol.I The Ruminants. 1.edition. Bailliere Tindall - Gower Medical Publishing, London 1984
- The Textbook of Veterinary Anatomy Dyce, K. M.,Sack, W. O., Wensing, C. J. G. Saunders Company, Philedelphia 1987 0-7216-1332-2 8. Veterinary Anatomy of Domestic Mammals Horst Erich König, Hans-Georg Liebich First Edition Schattauer, Stuttgart- New York 2004 3-7945-2101-3 6.
- Getty, R. (1975). Sisson and Grassmans the Anatomy of the Domestic Animals, vol. 1, 2, 5th ed., W. B. Saunders Co., Philadelphia.
- Popesko,P. (2010). Evcil Hayvanların Topografik Anatomi Atlası Popesko. Nobel Tıp Kitap Evleri.
- Beşoluk K. Veteriner Anatomi Atlası Sığır. Medipres.
-Beşoluk K. Veteriner Anatomi Atlası At. Medipres.
-Beşoluk K. Veteriner Anatomi Atlası Köpek. Medipres.
-König - Liebich: Veterinary Anatomy of Domestic Mammals, 4th Edition

Powerpoint sunu ve ders materyalleriyle destekli teorik anlatım, kadavra ve maket üzerinde uygulamalı anlatım, soru-cevap.

1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.40 + BUT * 0.60

Vize(%40) + Final (%60) + Bütünleme Sınavı

Dönem boyunca teorik derslerin %70'ine, laboratuvar uygulamalarının ise %80'ine devam etme sorumluluğu öğrenciye aittir. Ders saatine ve istenmesi halinde ödev teslimi ile ilgili belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik-dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dr. Yasemin ÜSTÜNDAĞ

E-mail adresi:yasemin.ustundag@deu.edu.tr

Instagram: jasmineustundag

Her Salı 15.30-17.30 arası