DERECE PROGRAMLARI

: Klinik Psikoloji Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Psikoloji Anabilim Dalı 2013-2014 eğitim öğretim yılında tezli yüksek lisans programında öğrenci alımına başlamıştır. Bilimsel araştırma ve uygulama odaklı bir öğretim programına sahip yüksek lisans programının amacı öğrencilerin temel psikoloji bilgisinin ötesinde özelleşmiş bilgi, beceri ve deneyim edinmelerine, güncel literatür bilgi ve bulgularını takip ederek bilgi üretebilmeleri ve bunları ilgili kişi/kurumlara etkin biçimde aktarıp uygulayabilmelerine yardımcı olmaktır. Eğitim programı Türkçe'dir. Bilimsel araştırma ve yönteme ilişkin zorunlu ve klinik psikoloji alanına özel seçmeli derslerden oluşmaktadır.

Kazanılan Derece

Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Birinci Düzey (Lisans) diploması; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) ilgili dalından ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 almış olmak; yabancı dil sınavlarından (ÜDS/KPDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL) ya da eşlenirliği ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 almış olmak ya da DEU Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yaptığı sınavdan en az 55 almış olmak. Not Döküm Çizelgesi; Yüksek Lisans Bilim Sınavından en az 65 almış olmak.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye'deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; "Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik" hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Klinik Psikoloji tezli yüksek lisans programının iki ana hedefi bulunmaktadır. Bu hedeflerden ilki klinik psikoloji alanında çalışan meslek elemanlarına ihtiyaç duydukları temel düzey klinik psikoloji bilgisinin ötesinde, özelleşmiş terapötik bilgi, beceri ve deneyimi sağlayabilecek bir eğitim olanağı yaratmaktır. Önerilen klinik psikoloji yüksek lisans programının diğer hedefi, klinik psikoloji alanında ihtiyaç duyulan akademik personelin yetiştirilmesine katkıda bulunmaktır

Temel Program Kazanımları

1   Lisansüstü eğitim aldığı kinik psikoloji alanına ilişkin temel kavram ve terimlerini, alanın tarihsel gelişimini ve güncel değişimini tanımlayabilmelidir.
2   Klinik psikoloji alanındaki tarihsel ve güncel olan yaklaşımlara ve bakış açılarına hakim olarak, güçlü ve zayıf yönlerini tartışabilmelidir.
3   Klinik psikoloji alanındaki temel kuramsal yaklaşım ve bakış açılarının sayıtlılarını bilmeli, bu kuramları karşılaştırabilmeli, benzerlik ve farklılıklarını, katkı ve sınırlılıklarını ifade edebilmelidir.
4   Klinik psikoloji alanının uygulama yönü ile ilgili bilgi sahibi olmalı, eksiklerinin farkına vararak gidermek için çeşitli yöntem ve araçlar kullanarak giderebilmelidir.
5   Bilişsel Davranışçı Psikoterapinin kuramsal temellerini ve tekniklerini bilme ve uygulama becerisine sahip olabilmelidir.
6   Bilimsel literatürü yardımı ile dünyada ve Türkiye de Klinik psikoloji alanındaki bilimsel gelişmeleri takip etmeli, bilgi birikimine güncellemeli, edindiği farklı düzeydeki bilgilerini derleyerek etkin bir anlatım yapabilmelidir.
7   Niceliksel ve niteliksel araştırma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmalı ve klinik psikoloji alanındaki bilimsel araştırmalara yapmak için araştırma desenini oluşturma, analiz yöntemi seçme, veri toplama, yorumlama, raporlama yapabilmelidir.
8   Klinik psikoloji alanı ile ilgili bilimsel makale, sözel/poster bildiri gibi yayınlanmış bilimsel etkinlikleri takip edip irdeleyebilmeli ve gerektiğinde benzer etkinlikleri bireysel veya grup olarak hazırlayarak edindiği bilgiyi uyguyabilmelidir.
9   Yaş, cinsiyet, ırk, etnik grup, dil, din vb temelinde kendisinden farklı olanların, kendisi ile benzer ve farklı yönlerini fark edebilmeli, kendi görüşlerine de eleştirel yaklaşabilmeli ve yeni fikirlere açık olmalıdır.
10   Birey olarak, kişilerarası ilişkilerde ve toplumsal olay ve sorunlarda, farkındalık ve duyarlılığa sahip olmalı ve edindiği kuramsal ve uygulamalı alan dayanarak açıklamalar yapabilmeli, çözüm önerileri sunabilmelidir.

Mezunların İstihdam Profilleri

İlgili Yüksek Lisans Derecesi, mezunun mesleğini icra etmesini sağlar.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Psikoloji Yüksek Lisans programı, 120 AKTS'yi ve 4 yarıyılı kapsamaktadır. Program zorunlu dersler, seçmeli dersler ve yüksek lisans tezinden oluşmaktadır. Öğrencilerin 2 zorunlu ders ve toplamda 5 seçmeli ders almaları gerekmektedir. G: Güz dönemi, B: Bahar dönemi - Programın eğitim dili Türkçe'dir. - Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı, zorunlu ve seçmeli derslerden oluşmaktadır. Öğrenciler seminer, uzmanlık alan dersi ve tez çalışması dahil olmak üzere her dönem için en az 30 ECTS olacak şekilde ders almak zorundadır. - Öğrencilerin I. Yarıyıl 1 zorunlu 3 seçmeli (2 Türkçe, 1 İngilizce), II. Yarıyılda ise seminer ve uzmanlık alanı derslerine ek olarak 1 zorunlu 2 seçmeli (1 Türkçe, 1 İngilizce) ders seçmesi beklenmektedir. - III. Yarıyıldan itibaren mezun oluncaya kadar tez çalışması ve uzmanlık alan derslerine kayıtlanmak zorundadır. Aşağıdaki koşullar sağlandığında öğrencilere, Klinik Psikoloji Yüksek Lisans diploması verilecektir. Bu belge için söz konusu koşullar ise şunlardır: a. Öğrenciler her yarıyıl istatistik ve araştırma yöntemleri ile ilgili birer zorunlu ders almak ve başarıyla tamamlamak zorundadır. Zorunlu dersler, I. Yarıyıl SBE 500 ve II. Yarıyıl KPS 5096, KPS 5026, KPS 5198 kodlu derslerdir. b. Öğrencilerin 1. ve 2. yarıyılda klinik psikoloji alt alanına özel toplamda en az 5 ders seçmeleri ve derslerini başarıyla tamamlamaları gereklidir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 SBE 5000 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 25
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 KPS 5051 Klinik Görüşme ve Değerlendirme SEÇMELİ 3 0 0 8
G 2 KPS 5073 Bilişsel-Davranışçı Psikoterapi SEÇMELİ 3 0 0 9
G 3 KPS 5057 Klinik Psikoloji ve Mesleki Etik SEÇMELİ 3 0 0 9
G 4 KPS 5055 Çocuk Psikopatolojisi ve Psikoterapisi SEÇMELİ 3 0 0 8
G 5 KPS 5053 Uygulamalı Psikolojide Kültürel Faktörler SEÇMELİ 3 0 0 8
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 KPS 5096 Seminer ZORUNLU 0 2 0 3
B 2 KPS 5026 Psikolojide İleri Düzey İstatistik ZORUNLU 3 0 0 9
B 3 KPS 5198 Uzmanlık Alanı ZORUNLU 2 0 0 4
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 14
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 KPS 5032 Bilişsel-Davranışçı Psikoterapi ve Psikopatoloji SEÇMELİ 3 0 0 7
B 2 KPS 5034 Bilişsel-Davranışçı Psikoterapi Uygulamaları SEÇMELİ 3 0 0 7
B 3 KPS 5030 Zeka Değerlendirmeleri SEÇMELİ 3 0 0 7
B 4 KPS 5038 Klinik Psikofarmakoloji SEÇMELİ 3 0 0 7
B 5 KPS 5036 Aile Terapisi SEÇMELİ 3 0 0 7
 
3.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 KPS 5099 Tez ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 
4.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 KPS 5099 Tez ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.

DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: https://sbe.deu.edu.tr/tr/mevzuat-ilke-kararlari/

Mezuniyet Koşulları

Yüksek Lisans programı teziyle beraber, ilgili dersler (53 AKTS), uzmanlık alanı dersi (4 AKTS), Seminer (3 AKTS) ve tez çalışması (60 AKTS) olmak üzere toplamda 120 AKTS den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Prof. Dr. Gülay Dirik
Tel: 0232 301 94 06
Faks: 0 232 453 90 93
E-posta: gulay.dirik@deu.edu.tr