DERECE PROGRAMLARI

: Deprem Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Deprem Yönetimi Anabilim Dalı (Earthquake Management- Non Thesis) Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı Disiplinlerarası bir Anabilim dalıdır. Fen Bilimleri Enstitüsü Enstitü Kurulunun 14.07.2004 tarihli toplantısında anabilim dalının kurulması ve bu anabilim dalında yüksek lisans programı açılması teklifi Rektörlük Makamına arzedilmiş ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının 01.10.2004 tarihli Yürütme Kurulu Toplantısında incelenerek Örgün öğretimde Tezsiz Yüksek Lisans programı olarak açılmasına karar verilmiştir. Eğitim dili İngilizce Destekli Türkçedir.

Kazanılan Derece

Deprem Yönetimi - Tezsiz Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans Derecesi diploması, ülke çapında yapılan Lisansüstü Giriş Sınavından (ALES) ilgili alandaen az 55 puan, Enstitü giriş sınavından en az 65 puan, UDS/ KPDS sınavlarından en az 60 puan veya TOEFL vs gibi sınavlardan eşdeğer puan veya DEÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu Seviye Sınavından en az 65 puan.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nın uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile Enstitü Kurulu'nca belirlenen yatay geçiş koşullarını sağlamaları halinde Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül'de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kabul edilebilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1,5 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 90 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Deprem Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programları, deprem bilincinin topluma yayılmasına katkıda bulunmayı, olası bir depremin etkilerini en aza indirgeyecek bilimsel çalışmalar yapmayı ve bu çalışmaları ilgili kuruluşlarla paylaşmayı, deprem riskikarşısında teorik ve uygulama alanlarında koordinasyon ve planlama yapabilecek, çözümler üretebilecek ve uygulamaları yönetebilecek uzman kişiler yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Program Profili: Farklı disiplinlerden gelen mezunları, deprem risk analizi ve deprem bilimlerini ilgilendiren alanlarda teorik ve pratik bilgilerle donatmak ve eğitim için fırsat sunmak, Bu alanda disiplinlerarası araştırmaları desteklemek ve teşvik etmek. Deprem riski karşısında teorik ve uygulama alanlarında koordinasyon ve planlama yapabilecek, çözümler üretebilecek ve uygulamaları yönetebilecek uzman kişiler yetiştirmek. Deprem bilincinin topluma yayılmasına katkıda bulunmak, olası bir depremin etkilerini en aza indirgeyecek bilimsel çalışmalar yapmak, ve bu çalışmaları ilgili kuruluşlarla paylaşmak.
Deprem yönetimi konusunda disiplinlerarası bir eğitim yapısı oluşturarak takım çalışması yapabilen öncü bir bölüm kültürü oluşturmak, ulusal ve uluslar arası projeler üretebilen ve projelerden elde edilen özgün sonuçları, nitelikli bilimsel dergilerde yayınlayarak, toplumla paylaşabilen bir bölüm olmak.

Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitimine Deniz Bilimleri ve Teknolojisi, Mimarlık Bölümü, Jeoloji Mühendisliği, Matematik, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İnşaat Mühendisliği, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı, Jeofizik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Maden Mühendisliği birimlerinden 7 profesör, 2 doçent, 5 Yardımcı Doçent ve 1 Doktoralı öğretim görevlisi görev alarak katkı koymaktadırlar.

Yabancı Dilde Verilen Derslerin Oranı: %30

Temel Program Kazanımları

1   Farklı disiplinlerden gelen mezunların, deprem risk analizi ve deprem bilimlerini ilgilendiren alanlarda teorik ve pratik bilgilerle donanmış olmak
2   Bu alanda disiplinlerarası araştırmaları destekleyip, teşvik edebilecek kapasiteye sahip olmak,
3   Deprem riski karşısında teorik ve uygulama alanlarında koordinasyon ve planlama yapabilecek, çözümler üretebilecek ve uygulamaları yönetebilecek uzman kişi olmak,
4   Deprem bilincinin topluma yayılmasına katkıda bulunma becerisine sahip olmak
5   Olası bir depremin etkilerini en aza indirgeyecek bilimsel çalışmalar yapabilecek ve bu çalışmaları ilgili kuruluşlarla paylaşabilecek bilgilere sahip olmak
6   Deprem Yönetimi konusunda disipilinlerarası takım çalışması yapabilecek öncü bir bölüm kültürüne sahip olmak,
7   Ulusal ve uluslararası projeler üretip, bu projelerden elde edilen özgün sonuçları, nitelikli bilimsel dergilerde yayınlayarak, toplumla paylaşabilecek kapasitede olmak,
8   Deprem ülkesi olan Türkiye de Deprem Yönetimi konusunda yetişmiş insan gücü durumunda olmak,
9   Yerel Yönetimler ile işbirliği yaparak, Deprem Yönetimi konusunda bilgi birikimini aktarabilecek beceriye sahip olmak,
10   Depremlerin yerleşim alanlarındaki fiziksel, sosyal, ekonomik, yönetsel ve planlamaya ilişkin etkilerini değerlendirip, gelişmeleri ve deneyimleri inceleyerek, deprem riskinin azaltılmasına yönelik bilimsel ve mühendislik çalışmalarının geliştirilmesine katkı koyabilecek durumda olmak,
11   Risk azaltım politikaları ve deprem senaryolarına ilişkin alternatifleri, yerleşim alanları ve mekansal planlamaya ilişkin ilkeleri araştırıp, kriterleri değerlendirme becerisine sahip olmak,
12   Deprem anatomisi ve buna ilişkin jeolojik ve jeofiziksel parametreler ile çevresel etki ve değerlendirmeleri yaparak, altyapı, ulaşım, yapı inşa ve güçlendirilmesine ilişkin mühendislik ve mimarlık problemlerinin araştırma becerisine sahip olmak ve Sağlık, hukuk, kamu yönetimi alanlarında Deprem Yönetimi nin yeri ve öneminin arttırılmasına katkıda bulunabilme becerisine sahip olmak,

Mezunların İstihdam Profilleri

Program mezunları yönetim, planlama, koordinasyon ve risk analizi alanlarında çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev yapmaktadırlar.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Programın zorunlu derslerine ek olarak, öğrenciler danışmanlarının onayı ile kendi tez konularına uygun seçmeli derslere kayıtlanırlar. Gerekli durumlarda, danışmanının onayı ile başka programlardan (DEU veya diğer üniversiteler) da derslere kayıtlanabilirler. Öğrencinin danışmanının onayı ile MAT5101 Applied Mathematics (3 0 0) veya MAT5102 Numerical and Approximate Methods (3 0 0) veya MAT5006 Theory of Partial Differential Equations (3 0 0) veya MAT5141 Mathematical Methods (3 0 0) veya MAT5151 Methods of Applied Mathematics (3 0 0) derslerinden birini zorunlu olarak alması gerekir. Öğrencinin zorunlu olarak alması gereken bu ders danışmanınca ders kayıtlarında mutlaka Enstitüye bildirilir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 FBE 5555 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 25
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 DEP 5001 Deprem Biliminin Temel Kavramları SEÇMELİ 2 0 0 7
G 2 DEP 5003 Yer Sistemi : İç Süreçler SEÇMELİ 3 0 0 8
G 3 DEP 5005 Taşıyıcı Sistem Kavramları SEÇMELİ 3 0 0 8
G 4 DEP 5009 Doğal Afetler ve Kriz Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 8
G 5 DEP 5011 Deprem Araştırmalarında Sismotektonik Prensipler SEÇMELİ 2 0 0 7
G 6 GIS 5029 Kamu Yönetiminde CBS SEÇMELİ 2 0 0 7
G 7 MAT 5151 Uygulamalı Matematiğin Yöntemleri SEÇMELİ 3 0 0 9
G 8 URD 5029 Yapım Teknikleri SEÇMELİ 2 0 0 6
G 9 DEP 5015 Depremde Arama ve Kurtarma SEÇMELİ 2 0 0 7
G 10 GIS 5043 Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Temelleri SEÇMELİ 3 0 0 8
G 11 MAT 5101 Uygulamalı Matematik SEÇMELİ 3 0 0 9
G 12 MAT 5141 Matematiksel Yöntemler SEÇMELİ 3 0 0 9
G 13 GIS 5037 Uzaktan Algılamanın Temelleri SEÇMELİ 2 0 0 8
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 DEP 5004 Depreme Karşı Fiziki Planlama İlkeleri SEÇMELİ 2 0 0 5
B 2 DEP 5006 Deprem Tehlike Analizinin Temel İlkeleri SEÇMELİ 2 0 0 7
B 3 DEP 5008 Deniz Deprem Araştırmaları SEÇMELİ 2 0 0 5
B 4 DEP 5010 Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı SEÇMELİ 3 0 0 8
B 5 MAT 5102 Numerik ve Yaklaşık Yöntemler SEÇMELİ 3 0 0 9
B 6 DEP 5014 Depremlerde Sağlık Kuruluşu Organizasyonu SEÇMELİ 1 0 0 5
B 7 DEP 5016 Eski Depremlerin Araştırılması SEÇMELİ 2 0 0 8
B 8 DEP 5018 Diri Faylar SEÇMELİ 3 0 0 6
B 9 DEP 5020 Depremde Yangınlar ve Yangınla Mücadele SEÇMELİ 2 0 0 7
B 10 DEP 5012 Depremlerde Halk Sağlığı Sorunları SEÇMELİ 2 0 0 8
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 DEP 5097 Dönem Ödevi ZORUNLU 0 0 0 15
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 15
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları uygulanmaktadır.
Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz ikinci devre (Yüksek Lisans Derecesi) Programı dersler (75 AKTS) ve Dönem Projesi (15 AKTS), toplam 90 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Öğrenciler minimum 2.50/4.00 Ağrlıklı Not Ortalaması'na sahip olmalı ve tüm dersleri en az CB / S / TP notları ile geçmelidir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Bölüm Başkanı : Prof. Dr. Hasan SÖZBİLİR
E-Posta : hasan.sozbilir@deu.edu.tr
Telefon :+90 232 - 3017319
Web : www.fbe.deu.edu.tr/department/dep/
Posta Adresi : DEÜ DEPREM YÖNETİMİ ABD. FEN BİL. ENST. TINAZTEPE KAMPÜSÜ- BUCA/ İZMİR