DERECE PROGRAMLARI

: Dental Biyomalzemeler Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 04 Ekim 2019 tarih ve 30908 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan 03 Ekim 2019 tarih ve 1613 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla kurulmuştur. Periodontoloji Anabilim Dalı altında Dental Biyomalzemeler Yüksek Lisans Programının açılması önerilmektedir. Adaylar, diş hekimliği alanına dair sorunlara temel bilim ve biyoteknolojinin geniş çerçevesinden bakarak çözüm getirmeye odaklı birikim kazanacaklardır.Programın süresi 1 yılı ders ve 1 yılı tez olmak üzere toplam 2 yıldır. Programın dili Türkçedir. Açılması düşünülen programda Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde yer alan 8 Anabilim Dalındının öğretim üyeleri bu programda eğitim vereceklerdir.

Kazanılan Derece

Yüksek Lisans (yüksek lisans)

Derecenin Düzeyi

2 yıl, yılda 2 sömestir Her sömestirde 16 hafta toplam 120 AKTS

Kabul ve Kayıt Koşulları

Lisans; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı'nın (ALES) ilgili dalından veya denkliği kabul edilen sınavlardan en az 55 puan almış olmak; Tıp Fakültesi mezunu olmak, Tıpta Uzmanlık Sınavından (TUS) en az 50 puan almış olmak; Yabancı Dil Sınavı'ndan (YDS) veya eşdeğerliği kabul edilen diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 veya DEÜ Yabancı Diller Enstitüsü tarafından yapılan sınavdan en az 55 puan almış olmak. Transcript; Lisansüstü Fen Bilimleri Sınavından en az 65 almış olmak.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Dental Biyomalzemeler programına öğrenci kabulü, Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği nde belirtilen şartlar doğrultusunda yapılacaktır ve Diş Hekimliği Fakültesi Diplomasına sahip öğrenciler kabul edilecektir. Öğrencilerin, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) ilgili dalından (Sayısal) (gec erlilik su resi 5 yıl) en az 55 puana sahip olmaları gerekmektedir. Program her ne kadar Türkçe olsa da alınacak öğrencilerin akademik yayınları takip edebilmesi ve yazabilmesi için yeterli düzeyde İngilizce bilmesi beklenmektedir ve ayrıca Enstitünün belirlediği dil şartı esas alınacaktır.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Bu programın amacı Dental Biyomalzeme bilgisi ve klinik uygulamaları hakkında bilgi sahibi olma, sunum becerisini geliştirme, alanındaki bilimsel gelişmeleri takip edebilme ve alanında araştırma bilgi ve becerisine sahip olmadır.

Temel Program Kazanımları

1   Dental Biyomalzemeler ile ilgili güncel temel ve klinik bilgiye sahip olması.
2   Ağız, diş ve çene bölgesinin biyolojisi ve fonksiyonları doğrultusunda, biyomalzemelerin kullanılması, üretilmesi konusunda bilgi sahibi olması.
3   Dental Biyomalzeme alanında, tez konusu doğrultusunda gereken bilgi, beceri, ileri teknik ve teknolojilerileri ağız, diş ve çene bölgesini ilgilendiren problemlerin tanısı, tedavisi veya önlenebilmesi amacıyla kullanabilir ve/veya uygulayabilir olması.
4   Sağlık sektörünün ihtiyaçlarını belirleyebilme ve bu doğrultuda projeler oluşturabilme yeteneklerine sahip olması ve ulusal/uluslararası projelerde araştırmacı olarak rol alması, interdisipliner araştırmalar yapması.
5   Sağlık alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar dâhil diğer teknolojik araçlar ile alana özgü olan cihaz, alet ve biyomalzemeler hakkında bilgi sahibi olması.
6   Blimsel araştırmaların planlanması, araştırma teknikleri ve istatistiksel değerlendirmesi için kanıta dayalı bilgiye ulaşmada kütüphane, e-kaynaklar ve anabilim dalının üye olduğu e-dergileri yeterli düzeyde kullanması, ihtiyaca yönelik projeler geliştirmesi, projeleri gerçekleştirmesi ve sonuçlarını yayınlaması/sunması.
7   Dental Biyomalzemeler ile ilgili çalışmalarda yararlanacağı teorik, uygulama ve laboratuvar bilgi ve becerilerine sahip olması.
8   Dental Biyomalzemeler alanında çalışmaları etik kurallar çerçevesinde yapabilmesi ve mesleki etik ve sorumluluk anlayışına sahip olması.
9   Biyomalzemeler hakkındaki bilgiyi farklı yönlerden ele alarak sentezleyebilmesi ve yeni durumlara uyarlayabilmesi, doku Mühendisliği ve rejeneratif tıp alanlarında bilgi sahibi olması.

Mezunların İstihdam Profilleri

1) Programdan mezun olan öğrenciler eğitimlerine bir üst basamak olan 3. derece (doktora) programlarına başvurarak devam edebilirler.
2) Bu programın mezunu bireyler yurtiçi ve yurtdışı çeşitli üniversitelerde akademik kariyer olanaklarına sahiptir.
3) Sağlık alanında mesleklerini sürdürebilirler.
4) Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, kamu hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde ve özel kliniklerde istihdam edilebilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

üçüncü aşama programlarına başvurabilir

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Programda kendi Anabilim Dalımızın zorunlu dersleri ve seçmeli dersler yer almaktadır. Programda ön koşullu dersler vardır. Staj zorunluluğu yoktur. Öğrenciler mezun olabilmek için 120 ECTS kredisini tamamlamalıdır. 60 ECTS karşılığı derslerini başarı ile tamamlamalıdır. Herbir dersten başarılı olabilmeleri için en az not ortalaması 2.50 /4.00 veya 80 / 100 olmalıdır. Ayrıca tez projesini tamamlayıp jüri önünde sunmalı ve tezi jüri tarafından kabul edilmelidir. 54 ECTS karşılığı ders alması, 2 ECTS seminer ve 4 ECTS karşılığı uzmanlık alanı alması ve 60 ECTS karşılığı tez çalışmasını tamamlaması gereklidir. Toplamda 120 ECTS kredisini tamamlamalıdır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 DBY 5001 Dental Biyomalzemeler I ZORUNLU 3 0 0 6
G 2 DBY 5098 Uzmanlık Alanı ZORUNLU 2 0 0 2
G 3 DBY 5005 Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp ZORUNLU 2 0 0 3
G 4 DBY 5003 Dental Biyomalzemelerin Klinik Uygulamalrı I ZORUNLU 0 12 0 8
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 11
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 TRO 5017 Translasyonel Laboratuvar Yöntemlerine Giriş SEÇMELİ 2 2 0 10
G 2 DBY 5011 Minimal Invaziv Diş Hekimliği SEÇMELİ 2 0 0 4
G 3 DBY 5009 Diş Hekimliğine Özel İstatistik Yöntemler SEÇMELİ 2 0 0 4
G 4 DBY 5007 Oral Biyolojiye Giriş SEÇMELİ 2 0 0 3
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 SBE 5035 Sağlık Bilimlerinde Etik I ZORUNLU 2 2 0 6
B 2 DBY 5096 Seminer ZORUNLU 0 2 0 2
B 3 DBY 5004 Dental Biyomalzemelerin Klinik Uygulamaları II ZORUNLU 0 12 0 8
B 4 DBY 5002 Dental Biyomalzemeler II ZORUNLU 3 0 0 6
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 8
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 BMK 5030 Biyomateryaller SEÇMELİ 1 2 0 6
B 2 DBY 5012 Dental Teknolojiler SEÇMELİ 2 0 0 3
B 3 DBY 5010 Oral Mikrobiyolojiye Giriş SEÇMELİ 2 0 0 3
 
3.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 DBY 5099 Tez Çalışması ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
4.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 DBY 5099 Tez Çalışması ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Derslerin değerlendirilmesi iki ara sınav ve bir final sınavı, yazılı ödevler ve projeler kullanılarak yapılır. Başarı için minimum koşul 75/100 puandır.

Mezuniyet Koşulları

Tezli Yüksek Lisans Programı, dersler (en az 54 AKTS), seminer (2 AKTS), alan çalışması (4 AKTS) ve tez (60 AKTS) kredisinden oluşur. Toplam 120 AKTS kredisi. Öğrencilerin en az 2.50/4.00 Genel Not Ortalaması (CGPA) olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notu ile tamamlaması gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Doç. Dr. Aliye Akcalı
e-mail: aliye.akcali@deu.edu.tr
Tel: +90(232)4128801