DERECE PROGRAMLARI

: Elektronik Ticaret Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Ticaret Yüksek Lisans programı 2018 yılında kurulmuştur. Alanında Türkiyenin ikinci, devlet üniversiteleri arasında ilk kurulan programdır.. Endüstriyel kuruluşlar ile hizmet işletmelerinde ve ticari işletmeler için elektronik ticaret amacıyla araştırmacı, uygulayıcı ve yönetici insan gücü yetiştirmek hedeflenmiştir. Dili Türkçedir.

Elektronik Ticaret Yüksek Lisans

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının (ALES) Eşit Ağırlık Puan türünden ya da eşlenirliği kabul edilen sınavlardan (GRE/GMAT) en az 55 puan almış olmak,
Yabancı dil sınavlarından (ÜDS/KPDS/YDS/e-YDS/YÖKDİL) ya da eşlenirliği ÖSYM tarafından kabul edilmiş olan diğer yabancı dil sınavlarından en az 50 puan almış olmak ya da Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nun yaptığı sınavdan en az 55 puan almış olmak,
Not Döküm Çizelgesi; Yüksek Lisans Bilim Sınavından en az 65 puan almış olmak,
Elektronik Ticaret Tezli Yüksek Lisans Programına başvuracak adaylardan mezuniyet notu puan barajı aranmaz.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül Üniversitesinde aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Ticaret Tezli yüksek lisans programında farklı bölümlerden 8 öğretim üyesi bulunmaktadır. Öğrenci ve ders kullanımındaki laboratuar sayısı 3 olup hafta içi her gün saat 8.30 ile 17.00 arası kullanıma açıktır. Kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur. Programda sunulan derslerin dili Türkçedir.

Temel Program Kazanımları

1   Elektronik ticaret alanında; girişimcilik, işletmecilik, finans, pazarlama ve hukuk konularında yetkin olmak
2   Elektronik ticaret süreci, finansmanı ve kullanılan belgeler konularında edindiği bilgiyi uygulamaya dönüştürme konusunda yetkin olmak
3   Dijital veriyi toplama, düzenleme, analiz etme ve raporlama konularında yetkin olmak
4   Elektronik ticaret ortamında sipariş, iade, tedarik ve satış süreçleriyle ilgili konularda beceri geliştirmek
5   İşletmenin elektronik ticaretle ilgili dönüşüm sürecinde gerekli stratejileri geliştirebilmek
6   Elektronik ticaret ortamda tüketici davranışları üzerine analiz yapabilmek ve bu konuda yeni stratejiler geliştirebilmek
7   Elektronik ticaretle ilgili potansiyel pazar alternatiflerini araştırarak elektronik ticaret fırsatları yaratabilmek
8   HTML, CSS, Script dokümanlarını kullanabilecek teknikleri uygulayabilmek
9   Sosyal medya platformlarının yönetimi ve reklam süreçlerini yönetebilme yetkinliği kazanmak
10   Elektronik ticaret ile ilgili yasal sözleşmeleri düzenleyebilmek, açıklayabilmek ve yorumlayabilmek
11   SQL komutlarını kullanarak veri tabanı işlemleri kavramak
12   Bir bilişim sistemini, sistem parçalarını ve işlemlerini tasarlayabilmek, geliştirebilmek ve değerlendirebilmek
13   Elektronik ticaret sorunlarına etik değerler çerçevesinde objektif ve sistematik yaklaşımla çözümler üretebilmek
14   Web içerik yönetimi yapabilecek yetkinliğe sahip olmak
15   Elektronik ticaret ve girişimcilik alanlarında çalışabilme ve sorumluluk alabilme becerileri geliştirmek

Mezunların İstihdam Profilleri

Yüksek Lisans programlarından mezun olan öğrencilerimiz, , Kamu kurumları ile firmaların pazarlama bölümlerinde ve elektronik ticaret yapan özel kurumlarda birçok pozisyonda çalışabilmektedirler. Ayrıca, üniversiteler bölümlerinde araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, öğretim üyesi pozisyonlarında da görev alabilmektedirler.

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi

Ders Yapısı ve Kredileri

Elektronik Ticaret tezli yüksek lisans programında zorunlu ve seçmeli olup, 2 dönemde gerçekleştirilen derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, son yıllarında tez yürütmek ve başarmakla yükümlüdürler. Staj olanağı yoktur. Birinci dönem derslerinde alanla ilgili teorik ağırlıklı giriş ve ilkeler verilmektedir. İkinci dönem ise analiz ve yorumlama ve araştırmaya dönük niteliktedir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar

4.Dönem:
B 1 ETC 5099 Tez Çalışması ZORUNLU 0 1 0 30

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Yüksek Lisans programı teziyle beraber, ilgili dersler (55 AKTS), uzmanlık alanı dersi (2 AKTS), Seminer (3 AKTS) ve tez çalışması (60 AKTS) olmak üzere toplamda 120 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Prof. Dr. Berrin ONARAN