DERECE PROGRAMLARI

: Gıda Teknolojisi

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Gıda Teknolojisi Programı Efes Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2020-2021 eğitim-öğretim yılından itibaren ön lisans düzeyinde eğitim vermektedir. Öğrenciler, lise ve ilgili meslek liseleri mezunları arasından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile yerleştirilmektedir.

Kazanılan Derece

Gıda Teknolojisi, Ön lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

Ön lisans Derecesi

Kabul ve Kayıt Koşulları

Meslek lisesi diploması veya lise diploması, ulusal Öğrenci Seçme Sınavı ile yerleştirme.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylülde aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Meslek lisesi diploması veya lise diploması, ülke genelinde Öğrenci Seçme Sınavı ile yerleştirme.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Gıda Teknolojisi Programın amacı, gıda hammaddeleri, gıdaların bileşimi, işlenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip olan, bu bilgi birikimi ile gıda sanayiinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında çalışabilecek nitelikte ara eleman yetiştirmektir. Gıda ve hizmet sektöründe çalışacak iletişim yeteneği yüksek, temel bir yabancı dil bilgisi ve bilgisayar kullanımına sahip, gündemi ve gıda mevzuatını yakından takip edebilen aynı zamanda edindiği teorik ve pratik bilgileri çağdaş yaşam ile ilişkilendirip uygulayabilen, problem çözme becerisine sahip, etik bilgisi yeterli, duyarlı ve sorumluluk sahibi bireyler yetiştirmek hedeflenmektedir.

Temel Program Kazanımları

1   Gıda teknolojisi alanında temel, güncel ve uygulamalı bilgiye sahip olur.
2   İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri konularında bilgi sahibi olur.
3   Mesleki gelişmeleri takip eder ve en son uygulamaları etkin şekilde kullanır.
4   Gıda teknolojisi alanında bilişim teknolojilerini (yazılım, program, dokümantasyon) etkin kullanır.
5   Mesleki problemleri analitik ve eleştirel yaklaşımla tanımlar, yorumlar ve çözümler üretir.
6   Türkçe yi yazılı ve sözlü etkin şekilde kullanır.
7   Ekip çalışmalarında görev alır ve mesleki sorumluluk üstlenir.
8   Kariyer planlaması ve yaşam boyu öğrenme farkındalığı kazanır.
9   Toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere saygı gösterir.
10   Alanıyla ilgili yabancı dili kullanarak bilgi takip eder ve iletişim kurar.
11   Gıda işleme ilkeleri, hammaddeler, katkılar, ambalaj malzemeleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar.
12   Gıda üretim ve işleme teknolojilerini açıklar ve uygular.
13   Gıda endüstrisinde kalite yönetim sistemlerini ve güvence protokollerini uygular.

Mezunların İstihdam Profilleri

Gıda Teknolojisi Programı mezunları, `Gıda Teknikeri ünvanıyla, gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasını sağlayarak, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapıp, yorumlarlar. Kamu kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarında (su ürünleri ile sebze ve meyve ürünlerinin işlendiği ve depolandığı işletmeler, içme, kullanma, sanayi sularının, et, süt ürünleri, şekerli ve unlu gıda ürünlerinin üretildiği işletmelerin kalite kontrol merkezlerinde, çevre koruma laboratuvarları ve ilaç işletmelerinde) ara teknik eleman olarak çalışırlar. Ayrıca kendi kurabilecekleri özel gıda işletmelerin de çalışma alanı bulabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Birinci düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Bölüm öğretim planı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşmaktadır. Bölüm seçmeli ders havuzunda güz yarıyılında ve bahar yarıyılında olmak üzere seçmeli dersler yer almaktadır. Öğrencilerimiz mezun olabilmek için staj yapmak zorundadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 GTP 1013 Matematik I ZORUNLU 3 0 0 3
G 2 TDL 1001 Türk Dili I ZORUNLU 2 0 0 2
G 3 KPD 1002 Kariyer Planlama ZORUNLU 1 0 0 2
G 4 GTP 1007 Laboratuvar Teknikleri ZORUNLU 2 0 1 4
G 5 GTP 1009 Genel Kimya ZORUNLU 2 0 1 4
G 6 YDİ 1007 Yabancı Dil I (İngilizce) ZORUNLU 2 0 0 2
G 7 ATA 1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ZORUNLU 2 0 0 2
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 11
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ DERS YOK
 
2. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 GTP 1008 Tahıl Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 4
B 2 GTP 1006 Genel Mikrobiyoloji ZORUNLU 3 0 1 4
B 3 GTP 1030 Staj STAJ 0 0 0 8
B 4 ATA 1002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II ZORUNLU 2 0 0 2
B 5 YDİ 1006 Yabancı Dil II (İngilizce) ZORUNLU 2 0 0 2
B 6 TDL 1002 Türk Dili II ZORUNLU 2 0 0 2
B 7 GTP 1012 Gıda Kimyası ZORUNLU 3 0 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 5
TOPLAM:   30
 
2. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ DERS YOK
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 GTP 2003 Gıda Mikrobiyolojisi ZORUNLU 3 0 1 5
G 2 GTP 2009 Bitkisel Yağ Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 5
G 3 GTP 2005 Et ve Et Ürünleri Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 5
G 4 GTP 2007 Fermantasyon Teknolojisi ZORUNLU 3 0 0 5
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 10
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ DERS YOK
 
4. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 GTP 2014 Gıdalarda Temel İşlemler ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 GTP 2012 Süt Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 5
B 3 GTP 2010 Meyve ve Sebze Teknolojisi ZORUNLU 3 0 1 5
B 4 GTP 2008 Gıda Maddeleri Ambalajlanması ZORUNLU 3 0 0 5
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 10
TOPLAM:   30
 
4. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ DERS YOK
 
HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
H 1 MSH 0001 İçecek Kültürü ve Şarap Bilimi SEÇMELİ 2 1 0 5
H 2 MSH 0195 Mülakat Teknikleri SEÇMELİ 2 0 0 3
H 3 MSH 0085 Tarım Ekonomisi SEÇMELİ 3 0 0 3
H 4 MSH 0089 Araştırma Yöntemleri ve Proje Geliştirme SEÇMELİ 2 0 0 3
H 5 MSH 0098 Etkili İletişim SEÇMELİ 3 0 0 4
H 6 MSH 0099 Fotoğrafçılık SEÇMELİ 3 0 0 4
H 7 MSH 0109 İlk Yardım SEÇMELİ 2 0 0 4
H 8 MSH 0110 İş Sağlığı ve Güvenliği SEÇMELİ 2 0 0 4
H 9 MSH 0111 Meslek Etiği SEÇMELİ 2 0 0 4
H 10 MSH 0116 Girişimcilik SEÇMELİ 3 0 0 4
H 11 MSH 0117 Mesleki Oryantasyon SEÇMELİ 2 0 0 4
H 12 MSH 0136 Sürdürülebilirlik SEÇMELİ 2 0 0 4
H 13 MSH 0145 Sosyal Medya Okuryazarlığı SEÇMELİ 3 0 0 4
H 14 MSH 0134 Özel Gıdalar Teknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 4
H 15 MSH 0143 Liderlik ve Takım Çalışması SEÇMELİ 2 0 0 4
H 16 MSH 0127 Kişisel Gelişim SEÇMELİ 2 0 0 4
H 17 MSH 0133 İnovasyon Yönetimi SEÇMELİ 2 0 0 4
H 18 MSH 0131 İçecek Teknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 4
H 19 MSH 0130 Gıdalarda Duyusal Analiz SEÇMELİ 2 0 0 4
H 20 MSH 0129 Fonksiyonel Gıda Teknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 4
H 21 MSH 0132 Ekstraksiyon Teknolojisi SEÇMELİ 3 0 0 4
H 22 MSH 0154 İstatistiksel Paket Programlar SEÇMELİ 3 0 0 4
H 23 MSH 0157 Enstrümental Gıda Analizleri SEÇMELİ 2 0 1 4
H 24 MSH 0159 Gıda Kalite Sağlama SEÇMELİ 3 0 0 5
H 25 MSH 0176 Gıda Mevzuatı SEÇMELİ 2 0 0 4
H 26 MSH 0177 Kalite Yönetim Sistemleri SEÇMELİ 2 0 0 4
H 27 MSH 0178 Gıda Katkı Maddeleri SEÇMELİ 2 0 0 4
H 28 MSH 0179 Beden Dili SEÇMELİ 2 0 0 4
H 29 MSH 0180 İleri Ofis Uygulamaları SEÇMELİ 2 2 0 4
H 30 MSH 0200 Bilgi ve İletişim Teknolojileri SEÇMELİ 2 1 0 3
H 31 MSH 0002 Dünya Mutfakları SEÇMELİ 2 1 0 5
H 32 MSH 0199 Gıda Bilimi İçin Teknik İngilizce SEÇMELİ 3 0 0 5
H 33 MSH 0198 Beslenme İlkeleri SEÇMELİ 3 0 0 3
H 34 MSH 0197 Hijyen ve Sanitasyon SEÇMELİ 3 0 0 5
H 35 MSH 0185 Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele SEÇMELİ 2 0 0 4
H 36 GÇD 1000 Gönüllülük Çalışmaları SEÇMELİ 1 2 0 4
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ve Efes Meslek Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının ilgili maddeleri uygulanır.

Mezuniyet Koşulları

Öğrenci 2 yıllık eğitim süresini 120 AKTS kredisi alarak tamamlamalıdır. Bu derece, öğretim planında yer alan bütün teorik ve uygulamalı dersleri ve 40 iş günlük staj dönemini başarı ile tamamlayan öğrencilere verilir. Dokuz Eylül Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre, öğrencinin öğretimini başarı ile bitirerek diploma alabilmesi için genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması ve bütün derslerden başarılı olması gerekmektedir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Program Başkanı:
Öğr. Gör. Dr. Şelale ÖNCÜ GLAUE
e-posta:selale.oncu@deu.edu.tr
Tel: 0 (232) 892 87 77/14435