DERS ADI

: Matematik I

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 1013 Matematik I ZORUNLU 3 0 0 3

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilerin mesleki alanlarında gerekli olan temel matematiksel becerileri kazanmalarını sağlamaktır. Öğrencilerin rasyonel ve reel sayılarla işlem yapabilme, ölçü birimleri, yüzde, oran-orantı gibi kavramları uygulayabilme ve cebirsel ifadeler, denklemler ile eşitsizlikleri çözebilme yeterliliklerini geliştirmeleri hedeflenmektedir. Ders aynı zamanda öğrencilerin analitik düşünme ve problem çözme becerilerini, gıda teknolojisiyle ilişkili pratik uygulamalar üzerinden geliştirmeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, mesleki bağlamda matematiksel formülleri etkili bir şekilde kullanabilecek ve sayısal sonuçları doğru ve güvenilir biçimde yorumlayabileceklerdir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Rasyonel ve reel sayılarla mesleki işlemleri yapar.
2   Ölçü birimleri, oran-orantı, yüzde ve üslü ifadeleri gıda hesaplamalarında uygular.
3   Cebirsel ifadeler ve polinomlarla işlem yapar, denklemleri çözer.
4   Bir ve iki bilinmeyenli lineer denklem sistemlerini çözer.
5   Eşitsizlikler ve logaritmik ifadeleri kullanarak analitik düşünebilme becerisi geliştirir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Sayılar: Rakam, doğal sayılar, tam sayılar, reel sayılar
2 Rasyonel sayılar ve ondalıklı sayılarla dört işlem
3 Üslü sayılar ve köklü ifadeler
4 Ölçü birimleri ve dönüşümler (kütle, hacim, yoğunluk, sıcaklık vb.)
5 Yüzde ve yüzde hesaplamaları
6 Oran ve orantı
7 Cebirsel ifadeler ve polinomlar
8 Vize
9 Denklemler (birinci dereceden bir bilinmeyenli)
10 Denklemler (birinci dereceden iki bilinmeyenli denklem sistemleri)
11 Denklem çözme uygulamaları ve formül dönüşümleri
12 Eşitsizlikler
13 Logaritma
14 Gıda teknolojisi uygulamalarında matematiksel örnekler ve hesaplamalar
15 Genel Değerlendirme
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Ötleş, Sema; 2005; Meslek Yüksek okulları için Matematik; Ege Üniversitesi Basımevi; Bornova; İzmir
2.Yılmaz, Cengiz; Banguoğlu, Hasan; Özdil, Tuncer; 2004, Meslek Yüksek okulları Teknik programlar için Matematik 1; Emek Basımevi; Manisa
3. Kurt, Nurcan; Kaynak, Mehmet; 2004, Meslek Yüksek okulları için Matematik 1; Lider Yayın ve Eğitim Hiz. San.; Yenişehir; İzmir YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Sınav Dergisi Dershaneleri; 2008; ÖSS Matematik 1 Soru Bankası; Aydan WEB tesisleri Basımevi ; Ankara

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 MTE MIDTERM EXAM
2 ASG ASSIGNMENT
3 FIN FINAL EXAM
4 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) MTE * 0.30 + ASG * 0.20 + FIN * 0.50
5 RST RESIT
6 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) MTE * 0.30 + ASG * 0.20 + RST * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, ödev ve dönem sonu sınavı ile 5 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 5 5
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 2 5 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Diğer Kısa Sınav 2 1 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 82

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.153
ÖK.2423324
ÖK.355
ÖK.454
ÖK.5352