DERS ADI

: Fermantasyon Teknolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2007 Fermantasyon Teknolojisi ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; öğrencilere gıda endüstrisinde yaygın olarak uygulanan fermantasyon süreçlerini, bu süreçlerde rol alan mikroorganizmaları ve metabolik mekanizmaları tanıtmak; bira, şarap, sirke, turşu, zeytin, boza gibi fermente ürünlerin ve damıtık alkollü içeceklerin üretim teknolojilerini öğretmektir. Ayrıca, öğrencilerin bu üretimlerde kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, hijyen ve kalite kontrol uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmaları ve bu bilgileri analiz, değerlendirme ve uygulamaya dönüştürebilmeleri hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Fermantasyonun tanımını, süreçlerini ve kullanılan mikroorganizmaları açıklar.
2   Fermantasyon sürecindeki mikrobiyel metabolizma esaslarını yorumlar.
3   Bira, şarap, sirke, turşu, zeytin ve boza gibi fermente ürünlerin üretim teknolojilerini açıklar.
4   Damıtık alkollü içkilerin üretiminde kullanılan teknolojileri sınıflandırır ve üretim basamaklarını açıklar.
5   Fermente ürünlerin üretiminde kullanılan hammaddeleri, katkı maddelerini ve hijyen koşullarını tanımlar.
6   Üretim teknolojilerini kalite ve gıda güvenliği açısından değerlendirir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Fermantasyonun tanımı, önemi ve kullanım alanları
2 Fermantasyon mikroorganizmaları ve metabolizmaları
3 Etil alkol fermantasyonu: kinetik, hammaddeler, koşullar
4 Mikrobiyel metabolizmanın esasları (anaerobik/alkolik vs.)
5 Malt teknolojisi ve bira üretim süreci
6 Bira üretim teknolojisi uygulamaları
7 Şarap teknolojisine giriş, üzüm ve mayalar
8 Ara Sınav
9 Şarap üretim süreci ve kalite kontrol
10 Damıtık alkollü içkiler (viski, votka, rom vb.): süreç ve hijyen
11 Damıtık içkilerde kalite, katkı ve etik değerlendirme
12 Sirke üretim teknolojisi ve mikrobiyal süreçler
13 Turşu üretimi, katkılar, hijyen ve ambalajlama
14 Zeytin (sofralık) ve boza üretim süreçleri
15 Diğer bitkisel fermente ürünler (kombu çayı, kefir, vs.)
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1.Kragl, U., 2005, Technology Transfer in Biotechnology from Lab to Industry to Production, Springer-Verlag GmbH.
2.Stanbury, P.F., Whitaker, A., Hall, S.J., 1995, Principles of Fermentation Technology, Elsevier Science Ltd, Oxford, 357 pp.
3.Göksungur, Y, 2009, Reaction and Fermentation Kinetics in Food Engineering, Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, 143 sayfa
4.Glazer, A. N., Nikaido, H., Microbial Biotechnology , W.H. Freeman and Company, New York, (1995).
5.Pirt, S.J., Principles of Microbe and Cell Cultivation , Blackwell Scientific Publications, Oxford, (1985).
6.Aktan, N. ve H. Kalkan, Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi, Ege Üniversitesi, 173, İzmir, 1999.
7.Aktan, N. ve H. Kalkan, Şarap Teknolojisi, Kavaklıdere Eğitim Yayınları No:4, ISBN:975-6813-08-3, 615, Ankara, 2000.
8.Aktan, N., H. K. Yıldırım ve U. Yücel, Turşu Teknolojisi, Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları, III Baskı, No: 23, ISBN: 975-483-373-7, 148, İzmir, 2003.
9.Aktan, N.,Yıldırım, H. K., Sirke Teknolojisi, Sidas Media L.td.Şt , II Baskı, ISBN: 978-605-87976-4-2, İzmir,83, 2011.
10.Aktan, N.ve H. Kalkan Yıldırım, Sofralık Zeytin Teknolojisi, Meta Basımevi, II Baskı, ISBN: 978-605-86980-0-0, 148, İzmir, 2012.
YARDIMCI DERS KİTAPLARI: 1.Fugelsang, Kenneth C., Boston MA., 2007, Wine Microbiology, Practical Applications and Procedures, Springer Science & Business Media. 2. Bisswanger, H., 2002, Enzyme Kinetics, Principles and Methods, Wiley-VCH Verlag GmbH, Weinheim, 255 pp. 3. Demain, A. L., Solomon, N.A. (eds.). 1986. Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, American Society for Microbiology, Washington D.C., 466 pp.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 MTE MIDTERM EXAM
2 ASG ASSIGNMENT
3 FIN FINAL EXAM
4 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) MTE * 0.40 + ASG * 0.10 + FIN * 0.50
5 RST RESIT
6 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) MTE * 0.40 + ASG * 0.10 + RST * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, ödev ve dönem sonu sınavı ile 6 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Öğrenci Sunumları 1 3 3
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Sunum Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 124

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.1543
ÖK.2424
ÖK.35425
ÖK.44424
ÖK.535324
ÖK.625234