DERS ADI

: Gıdalarda Temel İşlemler

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2014 Gıdalarda Temel İşlemler ZORUNLU 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; öğrencilere gıda işleme süreçlerinde uygulanan temel fiziksel işlemleri, bu işlemlerde kullanılan ekipman ve sistemleri tanıtmak; hammaddenin temizlenmesinden son ürüne kadar geçen süreçte gerçekleştirilen ayırma, parçalama, ısıtma, soğutma, dondurma, ekstraksiyon, damıtma, homojenizasyon gibi işlemlerin bilimsel temellerini öğretmektir. Ayrıca öğrencilerin bu işlemleri kalite, hijyen ve enerji verimliliği açısından değerlendirebilme, uygun ekipmanı seçebilme ve uygulamalı olarak analiz edebilme yetkinliğini kazanmaları hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda biliminde kullanılan temel kavram, birim ve prensipleri tanımlar.
2   Gıda işleme alanındaki temel ekipman ve sistemlerin çalışma prensiplerini açıklar.
3   Gıda üretim süreçlerinde kullanılan işlemleri (temizleme, ayırma, parçalama, ısı transferi, dondurma vb.) açıklar ve örneklerle ilişkilendirir.
4   Gıda üretim süreçlerinde kullanılan ekipmanları hammaddeden son ürüne kadar işlemler bağlamında değerlendirir.
5   İşleme adımlarında hijyen, kalite ve güvenlik açısından dikkat edilmesi gereken hususları tanımlar.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş: Dersin amacı, kapsamı, değerlendirme kriterleri
2 Temel Bilgiler: Boyutlar, birimler, madde ve enerji kavramları
3 Gıda işlemenin tarihçesi, hammadde önemi, hasat ve taşıma
4 Yaş temizleme ve kuru temizleme teknikleri
5 Eleme, süzme, çöktürme gibi ayırma işlemleri
6 Santrifüjleme ve Filtrasyon işlemleri
7 Damıtma teknikleri ve uygulamaları, Ekstraksiyon yöntemleri
8 Vize
9 Homojenizasyon ve emülsiyon sistemleri
10 Öğütme, parçalama, kırma işlemleri
11 Isıl işlemler: Pastörizasyon
12 Isıl işlemler: Sterilizasyon
13 Soğutma işlemleri: Soğuk sistemleri, zincir uygulamaları, soğutucu tipleri
14 Dondurma işlemleri: Dondurma teknikleri, kaliteye etkileri
15 Kütle ve enerji denklikleri
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1.Fellows, P. J. (2000). Food Processing Technology: Principles and Practice. Second edition, Woodhead Publishing in Food Science and Technology, Boca Raton, FL, USA.
2.Brennan, J.G., Butters, J.R., and Cowell, N.D. , 1990. Food Engineering Operations, Elsevier Applied Science, London, 700 pp.
3. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Prof.Dr. Bekir Cemeroğlu, Editör, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 29, Ankara-2005
YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Geankoplis, C.J.,2003. Transport Processes and Separation Process Principles 4th Edition, Prentice Hall NJ, 1026 pp. 2.Mc Cabe,W.L., and Smith,J.C. 1976. Unit Operations of Chemical Engineering 3th Edition, McGraw-Hill, Inc, New York, 1027 pp.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 MTE MIDTERM EXAM
2 ASG ASSIGNMENT
3 FIN FINAL EXAM
4 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) MTE * 0.30 + ASG * 0.20 + FIN * 0.50
5 RST RESIT
6 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) MTE * 0.30 + ASG * 0.20 + RST * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, ödev ve dönem sonu sınavı ile 5 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Diğer Kısa Sınavlara Hazırlık 2 3 6
Ödev Hazırlama 1 4 4
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Diğer Kısa Sınav 2 1 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 130

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.1523121111332
ÖK.2524231221553
ÖK.3423131222453
ÖK.4434141222554
ÖK.5353141222555