DERS ADI

: Gıda Mikrobiyolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 2003 Gıda Mikrobiyolojisi ZORUNLU 3 0 1 5

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; öğrencilerin gıda mikrobiyolojisi ile ilgili temel kavramları öğrenmelerini, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların türlerini ve bu mikroorganizmaların neden olduğu bozulma ve hastalık süreçlerini kavrayarak yorumlayabilmelerini sağlamaktır. Öğrenciler, mikrobiyal bulaşma kaynaklarını tanımlayabilecek, hijyen ve sanitasyon uygulamalarını değerlendirebilecek, koruyucu yöntemlerle güvenli gıda üretim süreçlerine katkı sağlayabilecek bilgi ve beceriye ulaşacaklardır. Ayrıca, gıda güvenliği, kalite yönetim sistemleri ve mesleki etik çerçevesinde bireysel ve ekip çalışması yürütme yeterliliği kazanmaları hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda mikrobiyolojisinin temel kavramlarını açıklar ve genel mikrobiyoloji ile ilişkisini kurar.
2   Gıda bozulmalarına neden olan mikroorganizmaların sınıflandırmasını yapar ve etkilerini açıklar.
3   Gıdalara mikrobiyal bulaşma kaynaklarını analiz eder ve kontrol önlemleri geliştirir.
4   Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları tanımlar ve neden olan etmenleri ayırt eder.
5   Hijyen, sanitasyon ve koruyucu yöntemlerle güvenli gıda üretimine katkı sağlar.
6   Gıda mikrobiyolojisine ilişkin kavramları sözlü ve yazılı olarak ifade eder.
7   Bilimsel ve etik sorumluluk çerçevesinde bireysel çalışma ve grup çalışması yürütür.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Gıda mikrobiyolojisine giriş; temel kavramlar Laboratuvar kuralları, aseptik çalışma ilkeleri
2 Gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmalar: faydalı ve zararlılar Mikrobiyolojik cam malzemeler, sterilizasyon yöntemleri
3 Mikrobiyal bulaşma kaynakları, çapraz kontaminasyon ve hijyen uygulamaları Besiyerlerinin hazırlanması
4 Mikrobiyal gelişmeye etki eden faktörler 1 Mikrobiyal inokülasyon teknikleri
5 Mikrobiyal gelişmeye etki eden faktörler 2 Koloni morfolojisinin değerlendirilmesi
6 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaların mekanizmaları Dilüsyon hazırlama
7 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar Toplam Canlı Sayımı
8 Vize Ekmek rop sayımı
9 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar Gıda örneklerinden toplam aerobik mezofilik bakteri sayımı
10 Bozulmalara neden olan mikroorganizma grupları Gıda örneklerinde maya-küf sayımı
11 Bozulmaların önlenmesi: saklama ve koruyucu yöntemler Koliform bakteri ve E. coli tespiti (MPN veya selektif besiyeri)
12 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar ( bakteriyel ve viral etkenler) Patojen mikroorganizmaların tespiti Salmonella/Shigella
13 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar ( mantar ve toksinler) Çiğ / pastörize sütte yapılan mikrobiyolojik analizler
14 Kalite yönetim sistemleri Temizlik, hijyen ve sanitasyon etkinliğinin mikrobiyolojik kontrolü (swab tekniği vb.)
15 Genel Değerlendirme ve Sunumlar Uygulama Sınavı
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Gıda mikrobiyolojisi, 1999, Prof.Dr. Adnan Ünlütürk, Prof.Dr. Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi
Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi, 2002, Prof.Dr. Adnan Ünlütürk, Prof.Dr. Fulya Turantaş, Meta Basım
Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2011, Efil Yayınevi

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 MTE MIDTERM EXAM
2 ASG ASSIGNMENT
3 FIN FINAL EXAM
4 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) MTE * 0.30 + ASG * 0.20 + FIN * 0.50
5 RST RESIT
6 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) MTE * 0.30 + ASG * 0.20 + RST * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, ödev ve dönem sonu sınavı ile 4 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 8 8
Final Sınavına Hazırlık 1 8 8
Lab Sınavına Hazırlık 1 8 8
Sunum Hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Uygulama sınavı 1 2 2
Proje Final Sunumu 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 135

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.1533
ÖK.2532
ÖK.33435
ÖK.44332
ÖK.52553
ÖK.65
ÖK.754