DERS ADI

: Genel Mikrobiyoloji

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GTP 1006 Genel Mikrobiyoloji ZORUNLU 3 0 1 4

Dersi Veren Birim

Gıda Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ŞELALE ÖNCÜ GLAUE

Dersi Alan Birimler

Gıda Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; öğrencilerin mikroorganizmaların yapısı, sınıflandırılması, metabolizması ve gelişim koşulları hakkında temel bilgi edinmelerini; mikrobiyal tanı, kontrol yöntemleri ve gıda mikroorganizmaları ile ilişkili temel kavramları kavrayarak yorumlama becerisi kazanmalarını sağlamaktır. Ayrıca öğrencilerin mikrobiyolojik analizlerde kullanılan temel laboratuvar tekniklerini uygulayabilmeleri, bilimsel verileri değerlendirebilmeleri ve mikrobiyolojik güvenlik ile mesleki etik çerçevesinde bireysel ve ekip çalışması yürütebilmeleri hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Mikroorganizmaları tanır ve temel özelliklerini açıklar.
2   Mikroorganizmaların gıda işleme ve muhafaza süreçleriyle ilişkisini kurar.
3   Mikroorganizma gelişimini etkileyen faktörleri ve kontrol yöntemlerini açıklar.
4   Mikroskobik gözlem, aseptik teknik ve kültür yöntemleri gibi temel laboratuvar becerilerini uygular.
5   Mikrobiyolojik verileri yorumlar, sunar ve bilimsel/etik çerçevede değerlendirir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Genel Mikrobiyolojiye giriş, mikrobiyolojinin tarihçesi ve önemi Mikrobiyolojiye Giriş, Laboratuvar Kuralları ve Güvenliği
2 Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve adlandırılması Besiyerleri: Tanımı, Türleri (sıvı, katı, yarı katı), Agarın Özellikleri
3 Mikroorganizmaların tanılanmasında kullanılan yöntemler (morfolojik, fizyolojik, moleküler) Katı Besiyerlerinin Kullanımı: Düz Agar, Eğik Agar, Kültür Kavramı
4 Bakteriler: Hücre morfolojisi ve anatomisi İnkübasyon İlkeleri: Tanım, Süreç, Kullanılan Cihazlar (İnkübatör, CO inkübatörü, su banyosu)
5 Rikettsiyalar ve virüslerin yapısı ve çoğalma özellikleri Aseptik Teknikler: Tanımı, Önemi, Laboratuvar Uygulamaları ve Bulaşmadan Korunma
6 Bakteri üreme eğrisi ve ölüm eğrisi Sterilizasyon Yöntemleri I: Alevde Yakma, Otoklavlama (Islak Isı)
7 Funguslar: Küfler, maya hücre yapıları ve genel özellikleri Sterilizasyon Yöntemleri II: Pastör Fırını (Kuru Isı), Otoklav Prensibi
8 Vize Mikroskop Kullanımı ve Mikroskobik Gözlem Teknikleri
9 Mikrobiyal metabolizma ve enzimatik faaliyetler Bakteriyel Morfoloji ve Boyama Metodları
10 Mikrobiyal metabolizma ve enzimatik faaliyetler Mikroskobik Teknikler: Preparat Hazırlama, Boyama Teknikleri (Basit ve Gram Boyama)
11 Mikroorganizmaların gelişimi üzerine etkili faktörler (sıcaklık, pH, su aktivitesi, besinler vb.) Spor, Kapsül ve Negatif Boyama Teknikleri
12 Mikroorganizmaların gelişimi üzerine etkili faktörler vaka örnekleriyle değerlendirme Maya ve Küflerin Morfolojik ve Kültürel Özellikleri
13 Mikroorganizmaların kontrol altına alınması (ısıl işlem, radyasyon, kimyasallar, fiziksel yöntemler) Saf Kültür Eldesi için Plak Çizme Metodu
14 Mikroorganizmaların kontrol yöntemlerinin karşılaştırılması ve uygulamaları Plak Sayım Yöntemleri (Toplam Canlı Sayımı, Koloni Sayımı, Seyreltme Teknikleri)
15 Öğrenci sunumları, örnek vaka çözümlemesi, genel tekrar Uygulama Sınavı
16 Final

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu, 2011, Prof.Dr. Selma Güven, Yrd.Doç.Dr. Nükhet Zorba, Nobel Yayıncılık
Gıda mikrobiyolojisi, 1999, Prof.Dr. Adnan Ünlütürk, Prof.Dr. Fulya Turantaş, Mengi Tan Basımevi
Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi, 2002, Prof.Dr. Adnan Ünlütürk, Prof.Dr. Fulya Turantaş, Meta Basım
Genel Mikrobiyoloji, 1997, SERT,Selahattin , Atarürk Üniv. Ders yay. No: 195 Erzurum.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Yüz-yüze konu anlatımı, sunumlar ve ödevler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 MTE MIDTERM EXAM
2 ASG ASSIGNMENT
3 FIN FINAL EXAM
4 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) MTE * 0.30 + ASG * 0.20 + FIN * 0.50
5 RST RESIT
6 FCGR FINAL COURSE GRADE (RESIT) MTE * 0.30 + ASG * 0.20 + RST * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav, ödev ve dönem sonu sınavı ile 5 öğrenme çıktısı ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derslerin %70'ine katılmak ve dersin gerekliliklerini yerine getirmek zorunludur.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

selale.glaue@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Dönem başında belirtilen programda yer alan günlerdir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Konu Hakkında Hazırlık 14 1 14
Laboratuvar 14 1 14
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 1 14
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 5 5
Lab Sınavına Hazırlık 1 5 5
Sunum Hazırlama 1 3 3
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Uygulama sınavı 1 2 2
Proje Final Sunumu 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 110

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.1535221132
ÖK.2454232254
ÖK.3454232255
ÖK.4344532254
ÖK.5222355533