DERECE PROGRAMLARI

: Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü'ne bağlı Disiplinlerarası bir Ana Bilim Dalıdır. Fen Bilimleri Enstitüsü Kurulu'nun 25/05/2012 tarihli toplantısında ana bilim dalının kurulması ve bu ana bilim dalında yüksek lisans programı açılması teklifi Rektörlük makanına arz edilmiş ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı'nın 09/08/2012 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında incelenerek tezli Yüksek Lisans programı olarak açılmasına karar verilmiştir. Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı 2013 Şubat ayında tezli yüksek lisans programı ile eğitime başlamıştır.

Kazanılan Derece

Nanobilim ve Nanomühendislik Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Not Döküm Belgesi (Transkript), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğer GRE, GMAT ve Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. ALES ve Yabancı Dil puanı aranıp aranmayacağı ile ilgili istisnai durumlar Enstitü duyurusunda yer alır. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Tezli yüksek lisans programı, uzmanlık alanı dersi/dersleri ve bu derslerin dışında toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet ders, bir seminer ve tez çalışmasından oluşur. Uzmanlık alanı dersi/dersleri, seminer ve tez çalışması kredisiz olup başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Bir yarıyıl için öğrenci iş yükü 30 AKTS, tezli yüksek lisans programının tamamlanabilmesi için gerekli toplam öğrenci iş yükü 120 AKTS dir.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Nanobilim ve Nanomühendislik eğitimi alanında nanobilim ve nanoteknoloji, mühendislik, tıp, diş, eczacılık, zıraat ve temel bilimler alanında dünyadaki ve Türkiye deki gelişmeler öncülüğünde çağdaş ve etkin bir ders planı oluşturulması amaçlanmıştır. Dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri her alanda takip edebilmek ve uluslar arası standartlara ulaşmak için ülkemizde nanobilim ve nanoteknoloji konusunda disiplinlerarası işbirliğinin güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda nanobilim ve nanoteknolojinin, hizmet sektöründen, savunma ve diğer sanayi dallarına kadar bilimsel ve ekonomik alanlarda bir sinerji oluşturacağı gerçeğine dayanarak bu sinerjiyi en verimli biçimde kullanabilmek için üniversite, sanayi, özel ve kamu kuruluşlarımız arasında sıkı işbirliği kurmayı hedef edinmiştir. Bu işbirliği çerçevesinde, üniversiteler ile bünyesindeki araştırma merkez ve laboratuarları ile diğer araştırma merkezleri ve firmalar ile yeni disiplinlerarası eğitim programları başlatılacaktır.
Laboratuar olanakları:
* Kristal Büyütme Lab.
* İnce Film Lab.
* Yarıiletken Altlık Hazırlama Lab.
* Prototip Geliştirme Lab.
* Elektronik Malzeme Üretim Lab.
* Kimyasal İşlemler Lab.
* Kimyasal Analiz Lab.
* İleri Nanoteknoloji Lab.
* Elektriksel Elektronik Ölçüm Lab.
* XRD Lab.
* Temiz Oda ve Litografi lab.
* Elektronik Devre Lab.
* Optik Karakterizasyon lab.
* Sensör Lab.
* Optimizasyon ve Sinyalizasyon Lab.
* Endüstriyel Analiz ve Fizibilite Lab.

Yabancı Dilde Verilen Derslerin Oranı: %30

Temel Program Kazanımları

1   Alanındaki problemleri bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözüm yöntemi geliştirme, çözme, sonuçları değerlendirme ve sentezleme becerisi
2   Deney tasarlama, gerçekleştirme, sonuçlarını analiz ederek yorumlama becerisi
3   Alanındaki araştırmalar için gerekli olan bilişim ve iletişim teknolojilerini ve modern ölçüm araçlarını kullanma becerisi
4   Disiplin içi ve disiplinler arası iletişim kurma, çok disiplinli ekiplerle çalışma, özgün ve disiplinler arası sorunları çözümleme becerisi
5   Alanındaki güncel gelişmeleri, kendi çalışma ve sonuçlarını yazılı, sözlü ve görsel olarak ulusal ve uluslar arası düzeyde aktarabilmek
6   Toplumun farklı boyut ve sektörlerinde çevresel süreçleri farkında olmak ve benzersiz çözümler üretebilme
7   Yaşam boyu eğitim gereksiniminde farkındalık, alanının yeni ve gelişmekte olan uygulamalarını takip etme becerisi

Mezunların İstihdam Profilleri

Bu programdan mezun olan öğrenciler, nano boyuttaki malzemelerin endüstriyel uygulamaları konusunda faaliyet gösteren bir bilim ve mühendislik dalı olarak uzay, havacılık ve askeriye gibi stratejik öneme sahip alanlarda ve özel sektörde çok çeşitli ugulamalarda iş imkanı bulabileceklerdir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Üçüncü düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Programın zorunlu derslerine ek olarak, öğrenciler danışmanlarının onayı ile kendi tez konularına uygun seçmeli derslere kayıtlanırlar. Gerekli durumlarda, danışmanının onayı ile başka programlardan (DEU veya diğer üniversiteler) da derslere kayıtlanabilirler. Öğrencinin danışmanının onayı ile MAT 5101 Applied Mathematics veya MAT 5151 Methods of Applied Mathematics derslerinden birini zorunlu olarak alması gerekir. Öğrencinin zorunlu olarak alması gereken bu ders danışmanınca ders kayıtlarında mutlaka Enstitüye bildirilir.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 FBE 5555 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
G 2 NNE 5098 Yüksek Lisans Uzmanlık Alanı ZORUNLU 2 0 0 3
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 22
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 MME 5011 Sol-Jel Prosesi SEÇMELİ 3 0 0 7
G 2 NNE 5049 Hesaplamalı Nanobilim - I SEÇMELİ 3 0 0 7
G 3 PHY 5101 Faz Geçişleri ve Kritik Olaylar - I SEÇMELİ 3 0 0 7
G 4 MME 6003 Biyomalzemelerde Yüzeysel Değişiklikler SEÇMELİ 3 0 0 7
G 5 MME 6005 İnce Filmlerin Mekanik Özellikleri SEÇMELİ 3 0 0 7
G 6 MME 5057 Polimerik Nanokompozitler SEÇMELİ 3 0 0 7
G 7 NNE 5003 Nanoelektronik ve Nanobilgisayar SEÇMELİ 3 0 0 8
G 8 NNE 5005 Nanobiyosensörler SEÇMELİ 3 0 0 8
G 9 NNE 5007 Organometalik Nanoparçacıklar SEÇMELİ 3 0 0 8
G 10 NNE 5009 Nanotoksikoloji SEÇMELİ 3 0 0 8
G 11 NNE 5011 Hidrojen Teknolojileri SEÇMELİ 3 0 0 8
G 12 NNE 5013 Nanolitografi SEÇMELİ 3 0 0 8
G 13 NNE 5015 Fiber Optik Kimyasal Sensörler ve Nanosensörler SEÇMELİ 3 0 0 8
G 14 NNE 5017 Minyatürizasyon SEÇMELİ 3 0 0 8
G 15 NNE 5019 Nanometroloji - I SEÇMELİ 3 0 0 8
G 16 NNE 5023 Nanosimulasyon SEÇMELİ 3 0 0 8
G 17 NNE 5025 Nanotriboloji SEÇMELİ 3 0 0 8
G 18 NNE 5027 Saflaştırma Prosesleri SEÇMELİ 3 0 0 8
G 19 NNE 5029 Elektronik Test ve Ölçüm Teknikleri SEÇMELİ 3 0 0 8
G 20 NNE 5031 Nano-optik SEÇMELİ 3 0 0 8
G 21 NNE 5033 Kolloidler ve Yüzey Kimyası SEÇMELİ 3 0 0 8
G 22 NNE 5035 Nanoyapılar Dinamiği SEÇMELİ 3 0 0 8
G 23 FİZ 3044 Kuantum Mekaniği II SEÇMELİ 4 0 0 7
G 24 FİZ 3043 Kuantum Mekaniği I SEÇMELİ 4 0 0 7
G 25 NNE 5037 Organik Malzemeler SEÇMELİ 3 0 0 8
G 26 MAT 5101 Uygulamalı Matematik SEÇMELİ 3 0 0 9
G 27 MAT 5151 Uygulamalı Matematiğin Yöntemleri SEÇMELİ 3 0 0 9
G 28 PHY 5143 Modern Kuantum Mekaniği-I SEÇMELİ 2 2 0 8
G 29 NNE 5041 Nanomekanik SEÇMELİ 3 0 0 8
G 30 NNE 5043 Nanobilim ve Nanomühendislikte Kalite Yönetimi - I SEÇMELİ 3 0 0 8
G 31 NNE 5045 Nanokarakterizasyon-I SEÇMELİ 3 0 0 8
G 32 NNE 5047 Nanoteknolojide Üretim Teknikleri SEÇMELİ 3 0 0 8
G 33 PHY 5059 Yarı İletkenler-I SEÇMELİ 3 0 0 7
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 NNE 5096 Yüksek Lisans Seminer ZORUNLU 0 2 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 27
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 KIM 6026 Organik Sentez Tasarımı SEÇMELİ 3 0 0 9
B 2 NNE 5052 Hesaplamalı Nanobilim - II SEÇMELİ 3 0 0 7
B 3 BYT 5018 Biyonanoteknoloji SEÇMELİ 3 0 0 8
B 4 MME 5052 Polimerik Biyomalzemeler SEÇMELİ 3 0 0 7
B 5 MME 5054 Yapısal Nanokristalin Malzemeler SEÇMELİ 3 0 0 7
B 6 NNE 5004 Nano Öğütme Mekanizmaları SEÇMELİ 3 0 0 8
B 7 NNE 5006 Nanokimya SEÇMELİ 3 0 0 8
B 8 NNE 5008 Makromoleküler Bilimi SEÇMELİ 3 0 0 8
B 9 NNE 5010 Nanomalzemelerin Zaman Çözümlemeli Floresans Temelli Analizleri SEÇMELİ 3 0 0 8
B 10 NNE 5012 Organik Yarıiletkenler SEÇMELİ 3 0 0 8
B 11 NNE 5014 Nanoteknoloji, İşletme, Politika ve Fikri Mulkiyet Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 8
B 12 NNE 5018 Nanosistem Dizaynı SEÇMELİ 3 0 0 8
B 13 NNE 5020 Ekotoksikoloji SEÇMELİ 3 0 0 8
B 14 NNE 5022 Nanomagnetizma SEÇMELİ 3 0 0 8
B 15 NNE 5024 Nanometroloji - II SEÇMELİ 3 0 0 8
B 16 NNE 5026 Nanokalibrasyon SEÇMELİ 3 0 0 8
B 17 NNE 5030 Lüminesans Moleküller ve Nanomateryaller SEÇMELİ 3 0 0 8
B 18 NNE 5028 Hızlı Prototipleme Prosesleri SEÇMELİ 3 0 0 8
B 19 NNE 5032 Fotonik Kristaller SEÇMELİ 3 0 0 8
B 20 NNE 5034 Kendi Kendini Tamir Eden Malzemeler SEÇMELİ 3 0 0 8
B 21 PHY 5164 Yarı İletkenler-II SEÇMELİ 3 0 0 8
B 22 NNE 5038 Nanoteknolojide Yasal Düzenlemeler ve Etik Yaklaşımlar SEÇMELİ 3 0 0 8
B 23 NNE 5040 Nanoelektronik Elemanlar SEÇMELİ 3 0 0 8
B 24 NNE 5042 Yapılarda Nano Mekanik ve Teknoloji SEÇMELİ 3 0 0 8
B 25 PHY 5190 Modern Kuantum Mekaniği-II SEÇMELİ 2 2 0 8
B 26 NNE 5044 Nanobilim ve Nanomühendislikte Kalite Yönetimi -II SEÇMELİ 3 0 0 8
B 27 NNE 5046 Nanokarakterizasyon-II SEÇMELİ 3 0 0 8
B 28 NNE 5048 Nanokatalizörler SEÇMELİ 3 0 0 8
B 29 NNE 5050 Fonksiyonel Nanoyapılı Malzemeler SEÇMELİ 3 0 0 8
B 30 MME 5028 Nanoteknoloji SEÇMELİ 3 0 0 8
 
3.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 NNE 5099 Yüksek Lisans Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 
4.Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 NNE 5099 Yüksek Lisans Tez ZORUNLU 0 0 0 30
TOPLAM:   30
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar ve geçme notları ile ilgili olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları uygulanmaktadır.
Ders değerlendirme kriterleri, o dersi veren öğretim üyesi (üyeleri) tarafından tanımlanır ve bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda verilir.

Mezuniyet Koşulları

Tezli ikinci devre (Yüksek Lisans Derecesi) Programı dersler (en az 54 AKTS), seminer (3 AKTS), M. Sc. Research (3 AKTS) ve M. Sc. Thesis (60 AKTS), toplam 120 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Öğrenciler minimum 2.50/4.00 Ağrlıklı Not Ortalaması'na sahip olmalı ve tüm dersleri en az CB / S / TP notları ile geçmelidir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Prof.Dr. Ayşegül PALA
Çevre Mühendisliği Bölümü
Kaynaklar Yerleşkesi, Buca, İzmir
Telefon : +90 232 3017096
E-Posta : aysegul.pala@deu.edu.tr