DERECE PROGRAMLARI

: Heykel Sanatta Yeterlik

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Heykel Bölümü Heykel Anasanat Dalı, 1988/89 öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde başlayan, Lisansüstü programındaki eğitim ve öğretimini 2002 yılında kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde sürdürmektedir.
Heykel bölümü Heykel Anasanat Dalı heykel eğitim ve öğretimini; Lisans, Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik programlarından oluşan bir bütün olarak değerlendirmektedir. Program, iç içe geçmiş tanıma, deneme, araştırma ve özgünleşme süreçlerini kapsar. Alanında donanımlı; belirli düzeyde bilgi birikimine sahip; kendini ifade edebilen ve eserleriyle çağı yakalayan yaratıcı bireyler kazandırmayı hedeflemiştir.
Heykel Anasanat Dalı eğitim ve öğretim programı, Türkiye'de ve Dünya'da bu dalda eğitim yapan üniversitelerin lisans ve lisansüstü programları dikkate alınarak hazırlanmıştır.
Lisansüstü eğitimi; Yüksek Lisans'ta öğrencilerin kendi çalışmalarını destekleyen teorik araştırma ve sergiledikleri yapıtların fotoğraflarını içeren Yüksek Lisans Tezi ile, Sanatta Yeterlik'te ise öğrencilerin özgün yapıtlarından oluşan kişisel sergi açmalarının yanı sıra üretim süreçlerini anlatan ve sergiyi belgeleyen bir rapor ile tamamlanır.

Kazanılan Derece

Heykel Sanatta Yeterlik Derecesi

Derecenin Düzeyi

Üçüncü Düzey ( Doktora Derecesi )

Kabul ve Kayıt Koşulları

Sanatta yeterlik programına başvurabilmek için lisans veya tezli yüksek lisans diploması, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sözel puan türünden veya eşdeğeri GRE, GMAT ile Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans veya tezli yüksek lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültesinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.
Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

4 yıl,1 yılda 2 yarıyıl,her yarıyılda 15 hafta, 240 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Heykel bölümü Heykel Anasanat Dalı heykel eğitim ve öğretimini; Lisans, Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik programlarından oluşan bir bütün olarak değerlendirmektedir. Program, iç içe geçmiş tanıma, deneme, araştırma ve özgünleşme süreçlerini kapsar. Alanında donanımlı; belirli düzeyde bilgi birikimine sahip; kendini ifade edebilen ve eserleriyle çağı yakalayan yaratıcı bireyler kazandırmayı hedeflemiştir.
Heykel Anasanat Dalı eğitim ve öğretim programı, Türkiye'de ve Dünya'da bu dalda eğitim yapan üniversitelerin lisans ve lisansüstü programları dikkate alınarak hazırlanmıştır.
Lisansüstü eğitimi; Yüksek Lisans'ta öğrencilerin kendi çalışmalarını destekleyen teorik araştırma ve sergiledikleri yapıtların fotoğraflarını içeren Yüksek Lisans Tezi ile, Sanatta Yeterlik'te ise öğrencilerin özgün yapıtlarından oluşan kişisel sergi açmalarının yanı sıra üretim süreçlerini anlatan ve sergiyi belgeleyen bir rapor ile tamamlanır. Heykel Bölümü öğretim kadrosunda dört öğretim üyesi, üç araştırma görevlisi ve bir teknisyen görev yapmaktadır. Bölüme ait farklı sanatsal üretim modellerine göre donatılmış beş adet heykel bir adet desen atölyesi bulunmaktadır. Bölümümüzde öğretim yılı içerisinde sergi, teknik gezi, seminer gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Heykel Bölümü, Erasmus programı dâhilinde "Academia Di Belle Arti Roma-İtalya", "School of Art and Design Nottingham Trent University-İngiltere", "Academia Di Belle Arti Catania-İtalya" üniversiteleri ile ortak program yürütmüş, lisans ve lisansüstü düzeyinde dört öğrenci değişimi ve bir akademisyen değişimi yapmıştır. Bununla birlikte lisans düzeyinde "Szeged Univeresity Faculty of Art Education-Macaristan"dan Grafik Bölümüne gelen iki Erasmus Programı değişim öğrencisi Heykel Bölüm derslerinden ve atölyelerinden yararlanmışlardır.

Temel Program Kazanımları

1   Heykel yaratım sürecinde alt yapıyı oluşturacak üst düzeyde sanatsal ve kültürel bilgi birikimine sahip olma,
2   Alanındaki teknik, malzeme ve yöntem konusundaki mesleki bilgi birikimini ve donanımını tanımlayabilme,
3   Uzmanlık konusundaki ilgili literatürü, mesleki terminoloji ve kavramları tarif edebilme,
4   Sanatsal çalışmalarının tüm sürecini planlayıp hayata geçirebilme,
5   Heykel uygulamaları için malzemeyi tanımlama, doğru seçme, şekillendirme, gerekli modern teknik ve donanımları kullanabilme,
6   Ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalarını değerlendirebilme, konumlandırabilme ve sunabilme,
7   Estetik değere sahip, özgün, yenilikçi, heykeller yaratma ve sergileyebilme becerisine sahip olma,
8   Alanında proje üretip yönetebilme,
9   Heykel alanıyla ile ilgili konularda yaşam boyu eğitim ve öğrenim ilkesi çerçevesinde kendini geliştirecek kaynaklara ulaşıp değerlendirebilme.
10   Heykel ile ilgili konularda alanındaki veya başka disiplinlerdeki uzmanlarla yazılı ve sözlü iletişim kurabilme, kendini ifade edebilme, takım çalışması yapabilme,
11   Alanıyla ilgili konularda problem çözme, sonuçlarını analiz etme ve bunları bilgi haline dönüştürüp bulgulardan sonuç çıkarabilme, mesleki sorumluluk ve etik bilinciyle yargıya varabilme,
12   Ulusal ve Uluslararası kültür sanat ve akademik ortamında güncel tartışmaları izleyip kavrayabilme, sanat alanındaki yeni yönelimlere açık olma,
13   Sanat çalışmalarının toplumsal ve kültürel etkilerinin bilincinde, sanatsal beğeninin gelişmesine özgün fikirleri ve yapıtlarıyla ulusal ve uluslararası düzeyde katkıda bulunabilme,
14   Sanatsal araştırma, yaratım süreci ve sonuçlarını farklı sunum biçimlerine (rapor, makale, tez, bildiri vb.) aktarabilme ve sunabilme.

Mezunların İstihdam Profilleri

Sanatta yeterlik derecesi öğrencinin alanında mesleğini yapması için yeterlidir. Heykel Bölümü Lisansüstü Programı mezunu; sanat alanında ve mesleğiyle bağlantılı endüstriyel alanda üretim ve tasarım kadrolarında çalışabilmektedir. Bunun yanında akademik kariyer olanaklarını değerlendirebilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Doktora sonrası ve benzeri araştırmalarda yer alabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Ders yapısı ve krediler için link aşağıdadır. Türkçe: https://debis.deu.edu.tr/ders-katalog/2021-2022/tr/bolum_9194_tr.html
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
Tüm Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 HEY 6051 GÜNCEL SANAT I SEÇMELİ 3 0 0 6
G 2 HEY 6045 HEYKEL YORUMLAMALARI I SEÇMELİ 3 0 0 6
G 3 HEY 6035 MODELAJ I SEÇMELİ 2 4 0 8
G 4 HEY 6037 DOĞRUDAN ANLATIM I SEÇMELİ 2 4 0 6
G 5 GSE 6011 BİLİM FELSEFESİ ve ETİĞİ ZORUNLU 3 0 0 6
G 6 HEY 6047 RENKLİ HEYKEL I SEÇMELİ 2 2 0 8
G 7 HEY 6049 ANIT HEYKEL I SEÇMELİ 2 2 0 8
B 8 HEY 6052 GÜNCEL SANAT II SEÇMELİ 3 0 0 6
B 9 HEY 6050 ANIT HEYKEL II SEÇMELİ 2 2 0 8
B 10 HEY 6048 RENKLİ HEYKEL II SEÇMELİ 2 2 0 8
B 11 HEY 6046 HEYKEL YORUMLAMALARI II SEÇMELİ 3 0 0 6
B 12 HEY 6038 DOĞRUDAN ANLATIM II SEÇMELİ 2 4 0 6
B 13 HEY 6036 MODELAJ II SEÇMELİ 2 4 0 8
G 14 HEY 6900 Tez Çalışması TEZ 0 0 0 162
G 15 HEY 6200 UZMANLIK ALANI UZMANLIK 3 0 0 18

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Dersler, sanat eğitimi alanında yapılan lisansüstü eğitimin gereği, yazılı sınav ve rapor sunumu gibi yöntemlere ek olarak sanat ve/ veya tasarım eseri ve/ veya projesi ile performans çalışmaları gibi değerlendirme yöntemleriyle tamamlanabilmektedir. Sınavlar, ölçme ve değerlendirmeler ile bunların notlandırılması her ders için farklılık gösterebilmektedir. Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için aldığı notun 100 üzerinden en az 75 olması gerekir. Öğrenci başarısız olduğu zorunlu dersleri tekrar almak zorundadır. Seçmeli derslerde başarısız olursa danışmanının onayıyla o dersin yerine başka seçmeli ders alabilir. Seminer dersi, uzmanlık alanı ve tez çalışmasının yerel kredi sistemine göre kredisi olmayıp başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir.
Program öğretim planlarında belirtilen ders gruplarından alınmak suretiyle en az yirmibir kredi ve en çok otuz krediden fazla olmamak şartıyla en az yedi adet ders, tez önerisi, uzmanlık alanı dersi, yeterlik sınavı ve tez çalışmasından oluşur. Sanatta yeterlik/Doktora öğrenim programı zorunlu dersler ile seçmeli derslerden oluşur. Programın toplam AKTS kredisi 240'dır.
Kredilerini tamamlayan, derslerini başarıyla veren ve Enstitü Yönetim Kurulunun belirleyeceği koşulları yerine getiren öğrenciler en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar yeterlilik sınavına girmek zorundadır.
Sanatta Yeterlilik/Doktora programında tez hazırlayan bir öğrenci, elde ettiği sonuçları; ilgili Enstitü tarafından kabul edilen yazım kurallarına uygun bir şekilde tamamlamak, ayrıca danışmanının belirlediği sayı ve nitelikte/özgünlükte sanat çalışmasını jüriye sunmak ve tezini jüri önünde sözlü olarak savunmak zorundadır.

Mezuniyet Koşulları

Sanatta Yeterlik öğretim planındaki derslerden mezuniyet için toplam 240 AKTS tamamlanmak zorundadır.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Heykel Bölüm Başkanı
Prof. Arzu ATIL
e-posta: arzu.cakir@deu.edu.tr
Telefon: ( 232 ) 3016725
Bölüm Erasmus/DE Koordinatörü
Prof. Sevgi AVCI
e-posta: sevgi.avci@deu.edu.tr
Telefon: ( 232 ) 3016727