DERECE PROGRAMLARI

: Felsefe Tezsiz YL (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Programı 2014 yılında kurulmuştur. Felsefe Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Programı nın amacı fen bilimleri ya da sosyal bilimler alanında çalışan kimselere teorik ve pratik felsefi konularda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir.

Kazanılan Derece

Felsefe Tezsiz Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Not Döküm Belgesi (Transkript), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğer GRE, GMAT ve Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. ALES ve Yabancı Dil puanı aranıp aranmayacağı ile ilgili istisnai durumlar Enstitü duyurusunda yer alır. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 60 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Anabilim Dalı programında farklı disiplinlerden 6 öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi ve 4 araştırma görevlisi bulunmaktadır. 2 yıl süren tezsiz yüksek lisans programı 4 dönemden oluşmaktadır. Programda sunulan derslerin dili Türkçedir.
Sosyal Bilimler Enstitüsü Bilgisayar Laboratuvarı nda 40 (kırk) bilgisayar ve bölüm öğretim elemanlarının kullanmaları amacıyla 8 (sekiz) adet bilgisayar Tezli/Tezsiz yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin kullanımına açıktır.

Temel Program Kazanımları

1   Öğrenci genel olarak felsefenin ne olduğunu, kökenini, gelişimini ve vardığı noktayı kavrar.
2   Felsefenin hangi disiplinlerden oluştuğunu, her bir disipline özgü kavramları öğrenir ve bu disiplinleri birbirinden ayıran temel problemleri kavrar, ilgili soru ve sorunları tanımlar.
3   Felsefenin temel sorunlarına felsefe tarihinin hangi döneminde hangi çözüm önerilerinin sunulmuş olduğunu öğrenir.
4   Felsefenin temel sorunları için öne sürülen çözümlerin düşünürler tarafından nasıl geliştirilmiş olduğunu değerlendirir.
5   Felsefenin temel sorunları için filozoflarca ortaya atılan çözümleri tartışır.
6   Felsefenin temel sorunlarını ve bu sorunlar için filozoflarca ortaya atılan çözümleri yazılı ve sözlü olarak başkalarına aktarır.
7   Bir felsefi problemin nasıl öne sürülebileceğini ve bu probleme çözüm önerilerinin nasıl geliştirilebileceği konusunda yazılı ve sözlü beceri sahibi olur.
8   Felsefenin temel problemlerini ve onlar için ortaya atılan çözümleri ülke ve dünya sorunları ışığında değerlendirir.
9   Sorunlara ve mevcut çözümlere pratik ve kuramsal olarak nasıl yaklaşılabileceğini bilir.
10   Düşünsel sorunların pratik ve kuramsal yönden nasıl çözümlenebileceği hakkında yetenek kazanır.
11   Düşüncenin tarihsel boyutunu kavrayarak yeni güncel sorunların çözümünde felsefe tarihinden yararlanır.
12   Pratik ve kuramsal düzeyde felsefe sorunlarına düşünce tarihinden bulduğu çözümleri yazılı ve sözlü olarak başkalarına aktarır.
13   Yerel ve global düzlemde yaşanan ancak henüz kavramsal hale getirilememiş fenomenleri tartışılabilecek sorunlar olarak ortaya koyup tartışabilir.
14   Ülkenin ve dünyanın bugün içerisinde bulunduğu durumu felsefenin sunduğu kavramsal malzemelerle farklı açılardan anlama imkânları yaratır ve felsefenin ortak sorunlar hakkında nasıl çözümler geliştirebileceğini gösterir.
15   Felsefenin teorik ve pratik yaklaşımlarının diğer bilim alanlarında çalışan kimseler için nasıl faydalı hale getirilebileceğini tartışır ve diğer bilim alanlarında karşılaşılan sorunları kavrama ve cevaplamakta felsefenin nasıl temel bir bilim olduğunu değerlendirir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Felsefe Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans programlarından mezun olan öğrencilerimiz, çeşitli kamu kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Mili Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler vb.), özel eğitim kurumlarında, Psikoteknik Değerlendirme Merkezlerinde, Endüstri kuruluşlarında istihdam sağlanmaktadır. Resmi ve özel basın yayın organlarında yazar olarak çalışabilirler. Sivil toplum kuruluşlarında ve özel sektör kuruluşlarında uzman ve danışman olarak çalışabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Felsefe Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans programı öğretim planında öğrencilere toplam 60 AKTS'ye karşılık gelen dersler sunulmuştur. Öğrencilerin programı başarıyla tamamlayabilmeleri için toplam 55 AKTS karşılığı seçmeli dersleri, 5 AKTS karşılığı dönem projesini başarıyla tamamlamaları ve 4.00 üzerinden en az 2.50 ağırlıklı bir not ortalamasına ulaşmaları zorunludur. Öğrenci ayrıca dönem projesini başarıyla tamamlamalıdır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 FEL 7041 Felsefenin Temel Problemleri SEÇMELİ 3 0 0 6
G 2 FEL 7043 Felsefece Düşünmenin Yolları SEÇMELİ 3 0 0 6
G 3 FEL 7045 Antikçağda Felsefe SEÇMELİ 3 0 0 6
G 4 FEL 7047 Felsefe Metinleri: Okuma / Yazma I SEÇMELİ 3 0 0 6
G 5 FEL 7049 Bilimsel Düşüncenin Evrimi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 6 FEL 7051 Güncel Dünya Sorunları ve Etik SEÇMELİ 3 0 0 6
G 7 FEL 7063 Kurgubilim ve Felsefe SEÇMELİ 3 0 0 6
G 8 FEL 7055 Metinlerle Platon SEÇMELİ 3 0 0 6
G 9 FEL 7059 Modern ve Postmodern Gelenek SEÇMELİ 3 0 0 6
G 10 FEL 7061 Çağdaş Siyaset Felsefesi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 11 FEL 7067 Hermeneutik Gelenek SEÇMELİ 3 0 0 6
G 12 FEL 7075 Feminizm ve Felsefe Feminizm ve Felsefe SEÇMELİ 3 0 0 6
G 13 FEL 7077 Varoluşçu Filozoflar SEÇMELİ 3 0 0 6
G 14 FEL 7053 Estetik ve Sanat Kuramları SEÇMELİ 3 0 0 6
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 FEL 7199 Dönem Projesi ZORUNLU 0 1 0 5
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 25
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 FEL 7042 Çağdaş Felsefe Metinleri SEÇMELİ 3 0 0 5
B 2 FEL 7062 Metinlerle Aristoteles SEÇMELİ 3 0 0 5
B 3 FEL 7046 İnsan Bilimleri ve Felsefesi SEÇMELİ 3 0 0 5
B 4 FEL 7048 Felsefe Metinleri: Okuma / Yazma II SEÇMELİ 3 0 0 5
B 5 FEL 7050 Sinema ve Felsefe SEÇMELİ 3 0 0 5
B 6 FEL 7052 Teknoloji Felsefesi SEÇMELİ 3 0 0 5
B 7 FEL 7054 Yorum ve Tarih SEÇMELİ 3 0 0 5
B 8 FEL 7056 20. Yüzyıl Siyaset Felsefesi Metinleri SEÇMELİ 3 0 0 5
B 9 FEL 7058 Metinlerle Kant SEÇMELİ 3 0 0 5
B 10 FEL 7060 Metinlerle Hegel SEÇMELİ 3 0 0 5
B 11 FEL 7064 Metinlerle Nietzsche SEÇMELİ 3 0 0 5
B 12 FEL 7066 Metafiziğin İmkanları SEÇMELİ 3 0 0 5
B 13 FEL 7068 İkna Etme Sanatı: Retorik SEÇMELİ 3 0 0 5
B 14 FEL 7070 Felsefede Güncel Sorunlar SEÇMELİ 3 0 0 5
B 15 FEL 7044 Sanat Eserlerinde Felsefe Sorunları SEÇMELİ 3 0 0 5
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (55 AKTS) ve Dönem Projesi (5 AKTS) olmak üzere toplamda 60 AKTS den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Levent Aysever
Tel: 0232 3017917
E-posta: levent.aysever@deu.edu.tr