Genel Tanım
Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı) |
Kiraz Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü bünyesinde 2025 yılında kurulan Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı, 2025-2026 akademik yılının güz döneminde eğitim faaliyetlerine başlamıştır. |
Kazanılan Derece |
Teorik ve uygulamalı dersler alarak mezun olan öğrencilere önlisans diploması verilmektedir. |
Derecenin Düzeyi |
Ön Lisans |
Kabul ve Kayıt Koşulları |
Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekmektedir. |
Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar |
Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
|
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları |
2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS. |
Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları) |
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı, öğrencilere sütün işlenmesi, süt ürünlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, muhafazası ve pazarlanması ile gıda güvenliği ve gıda mevzuatı konularında teorik ve pratik bilgi kazandırmayı amaçlamaktadır. Program, bu bilgi ve becerilerle öğrencileri süt sanayinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında Süt Teknikeri unvanıyla çalışabilecek nitelikli insan gücü olarak yetiştirmektedir. |
Temel Program Kazanımları |
||||||||||||||||||||||||
|
Mezunların İstihdam Profilleri |
Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı mezunları, kamuda (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.), özel sektörde (Süt fabrikaları, mandıralar, süt ürünleri katkı maddeleri ve ambalaj üreticileri, yemek sanayiinde), özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarlarında "Süt Teknikeri" olarak çalışabilmektedirler. |
Üst Derece Programlarına Geçiş |
Önlisans programını bitiren kişi çalıştığı işyerinde performansına göre yöneticiliğe kadar yükselebilir. Ayrıca; *Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilir veya, *DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüne dikey geçiş yaparak Gıda Mühendisi ünvanı veya Ziraat Fakültesi - Süt Teknolojisi Bölümüne dikey geçiş yaparak Ziraat Mühendisi ünvanı alabilir. |
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi |
Ders Yapısı ve Kredileri |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme |
Dokuz Eylül Üniversitesi'nin "Önlisans ve Lisans Sınav Yönetmeliğine göre değerlendirme yapılır. |
Mezuniyet Koşulları |
Programda mevcut olan derslerin tümünü başarı ile tamamlamak için 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve mesleki stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir. |
Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme) |
Tam zamanlı |
Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri) |
Kiraz Meslek Yüksekokulu- Cumhuriyet Mah. Cami Sok. No:2, Kiraz/İzmir, email: kirazmyo@deu.edu.tr |