DERECE PROGRAMLARI

: Süt ve Ürünleri Teknolojisi

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Kiraz Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü bünyesinde 2025 yılında kurulan Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı, 2025-2026 akademik yılının güz döneminde eğitim faaliyetlerine başlamıştır.

Kazanılan Derece

Teorik ve uygulamalı dersler alarak mezun olan öğrencilere önlisans diploması verilmektedir.

Derecenin Düzeyi

Ön Lisans

Kabul ve Kayıt Koşulları

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekmektedir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiyedeki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı, öğrencilere sütün işlenmesi, süt ürünlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, muhafazası ve pazarlanması ile gıda güvenliği ve gıda mevzuatı konularında teorik ve pratik bilgi kazandırmayı amaçlamaktadır. Program, bu bilgi ve becerilerle öğrencileri süt sanayinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında Süt Teknikeri unvanıyla çalışabilecek nitelikli insan gücü olarak yetiştirmektedir.

Temel Program Kazanımları

1   Süt ürünleri üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
2   Süt ve Ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlamak
3   Süt işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
4   Süt ve ürünleri üretim tekniklerini bilgi ve uygulama becerisine sahip olmak
5   Süt endüstrisinde kullanılan Kalite Yönetim Sistemlerini uygulamak
6   Süt endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
7   Süt ürünleri kalite kontrol laboratuvarı cihazlarını kullanmak
8   Araştırma yöntem ve tekniklerine hakim, bilişim teknolojilerini kullanan, teknolojik yenilikleri takip eden, organizasyon yeteneğine sahip olmak
9   Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olmak
10   Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
11   Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
12   Gıda mevzuatı konusunda bilgi sahibi olabilme ve uygulayabilme.

Mezunların İstihdam Profilleri

Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı mezunları, kamuda (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.), özel sektörde (Süt fabrikaları, mandıralar, süt ürünleri katkı maddeleri ve ambalaj üreticileri, yemek sanayiinde), özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarlarında "Süt Teknikeri" olarak çalışabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Önlisans programını bitiren kişi çalıştığı işyerinde performansına göre yöneticiliğe kadar yükselebilir. Ayrıca; *Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilir veya, *DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüne dikey geçiş yaparak Gıda Mühendisi ünvanı veya Ziraat Fakültesi - Süt Teknolojisi Bölümüne dikey geçiş yaparak Ziraat Mühendisi ünvanı alabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Öğrencilerin alması gerekn 120 AKTSlik derslerin %20si seçmeli derslerden olması zorunluluğu vardır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 ATA 1001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ZORUNLU 2 0 0 2
G 2 YDİ 1001 Yabancı Dil I (İngilizce) ZORUNLU 2 0 0 2
G 3 KPD 1002 Kariyer Planlama ZORUNLU 1 0 0 2
G 4 TDL 1001 Türk Dili I ZORUNLU 2 0 0 2
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 22
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ DERS YOK
 
2. Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 TDL 1002 Türk Dili II ZORUNLU 2 0 0 2
B 2 ATA 1002 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II ZORUNLU 2 0 0 2
B 3 YDİ 1014 Yabancı Dil II (İngilizce) ZORUNLU 2 0 0 2
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 24
TOPLAM:   30
 
2. Dönem: Seçmeli Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEÇMELİ DERS YOK
 
HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
H 1 GÇD 1000 Gönüllülük Çalışmaları SEÇMELİ 1 2 0 4
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin "Önlisans ve Lisans Sınav Yönetmeliğine göre değerlendirme yapılır.

Mezuniyet Koşulları

Programda mevcut olan derslerin tümünü başarı ile tamamlamak için 4.00 üzerinden 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve mesleki stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Kiraz Meslek Yüksekokulu- Cumhuriyet Mah. Cami Sok. No:2, Kiraz/İzmir, email: kirazmyo@deu.edu.tr
Program sorumlusu: Prof. Dr. Semih ALTAN, E-mail: semih.altan@deu.edu.tr
Tel: 0232 572 35 30