DERS ADI

: ÇİĞ SÜT ANALİZLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SÜT 1011 ÇİĞ SÜT ANALİZLERİ ZORUNLU 1 2 0 2

Dersi Veren Birim

Süt ve Ürünleri Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ EROL

Dersi Alan Birimler

Süt ve Ürünleri Teknolojisi

Dersin Amacı

Çiğ Süt Analizleri dersi, öğrencilere çiğ sütün kalite değerlendirmesini yapabilme becerisi kazandırmayı amaçlar. Bu kapsamda, süt örneklerinin mevzuata uygun şekilde alınması, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analiz yöntemlerinin uygulanması ile sütün işlenmeye uygunluğunun belirlenmesi hedeflenir. Ders, öğrencilere hem teorik bilgi hem de laboratuvar uygulamaları ile pratik yeterlilik kazandırır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Çiğ sütün bileşimini ve temel özelliklerini açıklar.
2   Çiğ süt kalite kriterlerini ve mevzuattaki standartları tanımlar.
3   Çiğ sütte yapılan fiziksel analizleri (yoğunluk, asitlik, pH, donma noktası vb.) uygular.
4   Çiğ sütte yapılan kimyasal analizleri (yağ, protein, kuru madde, laktoz vb.) uygular.
5   Çiğ süt mikrobiyolojik kalite analizlerinin önemini kavrar.
6   Çiğ süt numunesi alma ve muhafaza tekniklerini uygular.
7   Analiz sonuçlarını değerlendirerek sütün kalitesi hakkında yorum yapar.
8   Laboratuvar güvenliği, hijyen ve iş sağlığı kurallarını uygular.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. Hafta Genel laboratuvar uygulamaları
2 2. Hafta Çzeltiler ve Çözeltilerde Konsantrasyon İfadesi
3 3. Hafta Çiğ sütün fiziksel özellikleri (renk, tat, koku, yoğunluk, donma noktası vb.)
4 4. Hafta Çiğ sütün kalite kriterleri
5 5. Hafta Numune alma yöntemleri ve numunenin muhafazası
6 6. Hafta Fiziksel analizler I (yoğunluk, donma noktası, pH, asitlik tayini)
7 7. Hafta Fiziksel analizler II (alkol testi, sıcaklık ölçümü, duyu testleri)
8 8. Hafta Kimyasal analizler I yağ tayini (Gerber, Babcock, infrared yöntemler)
9 9. Hafta Kimyasal analizler II (protein, kuru madde, laktoz tayini)
10 10. Hafta Mikrobiyolojik analizler I ( toplam bakteri sayımı, somatik hücre sayımı)
11 11. Hafta Mikrobiyolojik analizler II (koliform, maya-küf, patojen bakteriler)
12 12. Hafta Koruyucu Maddelerin Kontrolü
13 13. Hafta Antibiyotik ve İnhibitör Madde Aranması
14 14. Hafta Çiğ süt analizlerinde modern cihazlar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Süt ve Mamülleri Analiz Yöntemleri (Duyusal, Fiziksel ve KimyasalAnalizler, Prof.Dr. Mustafa METİN, Ege Üniversitesi Yayınları, 2012
Süt ve Süt Ürünleri Analiz Yöntemleri. Hatice Şanlıdere Aloğlu(Editör), Zübeyde Öner (Editör). 2018. Sidaş Yayınevi

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım (teorik dersler)
Laboratuvar uygulamaları
Sınıf içi tartışma ve soru-cevap
Görsel sunum ve video gösterimi

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN YarıyılsonuSınavı
3 BNS FinalsonuBaşarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme
5 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Anlatım (teorik dersler) ile edinilen bilgilerin ölçülmesi.
Laboratuvar uygulamaları sırasında öğrencinin analizleri doğru yapabilme, laboratuvar güvenliği ve hijyen kurallarına uyma becerisi.
Sınıf içi tartışma ve soru-cevap etkinliklerine aktif katılım.
Görsel sunum ve video gösterimi sonrasında öğrencinin gözlemlerini yazılı veya sözlü olarak ifade etmesi.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Önlisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Politika ve Kuralları Uygulanır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

zeki.erol@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi-Ders saatleri

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 1 14
Uygulama 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 3 3
Final Sınavına Hazırlık 1 3 3
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 50

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.14
ÖK.2454
ÖK.3533
ÖK.4533
ÖK.55334
ÖK.6433
ÖK.73333433
ÖK.843