DERS ADI

: SÜT İŞLETMELERİNDE TEMEL İŞLEMLER

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SÜT 1007 SÜT İŞLETMELERİNDE TEMEL İŞLEMLER ZORUNLU 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Süt ve Ürünleri Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİ EROL

Dersi Alan Birimler

Süt ve Ürünleri Teknolojisi

Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilere süt ve süt ürünleri üretiminde uygulanan temel işlemleri tanıtmak; süt teknolojisinin bilimsel ve teknik esaslarını kavratmak; süt işletmelerinde kullanılan ekipman, hijyen ve kalite kontrol uygulamaları hakkında bilgi ve beceri kazandırmaktır. Öğrencilerin, süt ve süt ürünleri üretim sürecinde hammadde temininden ürünün son tüketiciye ulaşmasına kadar geçen aşamaları anlayarak, sektörde nitelikli ara eleman olarak görev alabilmeleri hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Sütün bileşimini, özelliklerini ve kalite kriterlerini açıklar.
2   Süt işletmelerinde kullanılan temel ekipmanları tanır ve çalışma prensiplerini açıklar.
3   Sütün pastörizasyonu, sterilizasyonu, homojenizasyonu gibi temel işlemleri kavrar.
4   Peynir, yoğurt, tereyağı ve dondurma gibi başlıca süt ürünlerinin üretim aşamalarını özetler.
5   Süt işletmelerinde hijyen ve sanitasyonun önemini değerlendirir.
6   Süt ve süt ürünlerinde kalite kontrol yöntemlerini uygular.
7   Üretim sürecinde karşılaşılan temel sorunları tanımlar ve çözüm yolları önerir.
8   Süt işletmelerinde edindiği teorik bilgileri uygulamalı örneklerle pekiştirir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. Hafta Süt endüstrisine giriş, sütün önemi ve süt teknolojisinin genel ilkeleri
2 2. Hafta Sütün bileşimi, fiziksel ve kimyasal özellikleri
3 3. Hafta Süt kalitesi, hammadde kabul kriterleri ve kalite kontrol yöntemleri
4 4. Hafta Süt işletmelerinde hijyen, sanitasyon
5 5. Hafta Sütün ön işlemleri: Filtrasyon, separasyon, standardizasyon
6 6. Hafta Pastörizasyon, sterilizasyon, homojenizasyon işlemleri
7 7. Hafta Sütün depolanması, taşınması ve paketleme teknikleri
8 8. Hafta Fermente süt ürünleri: Yoğurt, kefir, ayran üretim teknolojisi
9 9. Hafta Peynir üretim teknolojisi ve olgunlaştırma
10 10. Hafta Tereyağı, kaymak ve krema üretimi
11 11. Hafta Dondurma teknolojisi
12 12. Hafta Süt tozu ve konsantre süt ürünleri
13 13. Hafta Süt ürünlerinde kalite kontrol, sorunlar ve çözüm yolları
14 14. Hafta Mevzuat ve Genel Tekrar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Üçüncü, M. (2005). Süt ve mamulleri teknolojisi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi.
Tekinşen, O. C. (1997). Süt ürünleri teknolojisi. Selçuk Üniversitesi.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım (Teorik Dersler)
Görsel Sunum ve Video Gösterimi
Sınıf İçi Tartışma ve Soru-Cevap
Teknik Gezi / İşletme Ziyareti

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN YarıyılsonuSınavı
3 BNS FinalsonuBaşarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme
5 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Anlatım (teorik dersler) ve sınıf içi tartışmalarla edinilen bilgilerin ölçülmesi.
Sınıf içi tartışma, soru-cevap etkinliklerine aktif katılım.
Görsel sunum, video gösterimi ve gözlem
Tartışmalara dayalı ödev/proje hazırlanması

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Önlisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Politika ve Kuralları Uygulanır.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

zeki.erol@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi - Ders saatleri

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 1 1
Final Sınavına Hazırlık 1 1 1
Sunum Hazırlama 14 1 14
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 75

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.135
ÖK.255553
ÖK.3445
ÖK.435
ÖK.5545
ÖK.6455
ÖK.7335
ÖK.833554