DERS ADI

: SÜT KİMYASI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SÜT 1009 SÜT KİMYASI ZORUNLU 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Süt ve Ürünleri Teknolojisi

Dersin Düzeyi

Önlisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. NURAY GAMZE YÖRÜK

Dersi Alan Birimler

Süt ve Ürünleri Teknolojisi

Dersin Amacı

Süt kimyası dersinde edindiği temel bilgileri, süt ve süt ürünleri üretim teknolojileri ve gıda kalite kontrol yöntemlerinin amaçları kapsamında değerlendirebilecek ve üretim prosesini yönlendirebilecektir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1. Sütün oluşumu ve kalitesini etkileyen faktörleri açıklayabilme,
2   2. Sütün yapısını oluşturan temel bileşenlerin kimyasal yapısını tanımlayabilme,
3   3. Süt bileşimine giren maddelerin biyosentezini açıklayabilme,
4   4. Süt bileşenlerinin beslenme fizyolojisi yönünden anlamını açıklayabilme,
5   5. Sütün bileşimine giren maddelerin kimyasal ve biyokimyasal değişimlerini ifade edebilmedir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1 Sütün tanımı ve sınıflandırılması 11 Laktozun kimyasal tepkimeleri
2 2 Sütün bileşimi ve bileşimi etkileyen faktörler 12 Süt enzimleri
3 3 Sütün fizikokimyasal özellikleri 13 Süt vitaminleri
4 4 Süt lipidleri: yapısı, teknolojik ve fizyolojk önemleri 14 Sütün mineral maddeleri ve iz elementleri
5 5 Lipidlerin oksidasyon ve hidrolizasyon olayları 15 Sütün Mineral maddeleri ve iz elementleri
6 6 Süt proteinleri yapısı, fraksiyonları
7 7 Proteinlerin reaksiyonlarının teknolojik ve fizyolojik yönden önemi
8 8 Vize sınavı
9 9 Süt proteinlerinin denatürasyonu, koagülasyonu
10 10 Sütün karbonhidratları: Genel bilgi, Laktoz

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Tekinşen OC, Tekinşen KK. Süt ve Süt Ürünleri, Temel Bilgiler, Teknoloji, Kalite Kontrolü, 2005, Konya.
2. Ormancı Bilir FS, Süt Hijyeni ve Teknolojisi, 2020, Ankara.
3. Metin M.Süt Teknolojisi, Sütün Bileşimi ve İşlenmesi,2017, İzmir.
4. Metin, M. Sütün Yapısı ve Özellikleri, 2014, İzmir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders Teorik olarak 2 saat olarak yapılacaktır.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN YarıyılsonuSınavı
3 BNS FinalsonuBaşarı Notu VZ * 0.40 + FN * 0.60
4 BUT Bütünleme
5 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Öğrenciler vize ve final sınavları ile değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Ders saatinde belirtilen zamana uyulmalıdır. Derslerde ve sınavlarda meydana gelebilecek etik dışı davranışlar konusunda ilgili yönetmelik çerçevesinde hareket edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç. Dr. Nuray Gamze YÖRÜK
Dokuz Eylül Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Dokuzçeşmeler Yerleşkesi
Adatepe Mahallesi, 24 Sokak, No: 2, 35160, Buca/İZMİR
Telefon: 0(232)5723530
e-mail: nuraygamze.yoruk@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 6 1 6
Final Sınavına Hazırlık 6 1 6
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 7 1 7
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 49

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.142
ÖK.25
ÖK.33
ÖK.43
ÖK.54