DERECE PROGRAMLARI

: Mali Uygulamalar Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Bölümümüz; Fakültemizin bugünkü halini alıncaya kadar geçirdiği değişim sürecinde, Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu ve İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi bünyesinde Maliye Kürsüsü olarak; Ege Üniversitesi ne bağlı İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi ve İktisat Fakültesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde, Maliye Bölümü olarak faaliyetlerini sürdürmüş ve halen sürdürmektedir.
Bölümümüz, DEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü ne bağlı olarak Maliye , Mali Hukuk tezli yüksek lisans ve Mali Uygulamalar tezsiz yüksek lisans programlarını sürdürmektedir.

Kazanılan Derece

Mali Uygulamalar Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Not Döküm Belgesi (Transkript), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğer GRE, GMAT ve Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. ALES ve Yabancı Dil puanı aranıp aranmayacağı ile ilgili istisnai durumlar Enstitü duyurusunda yer alır. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1,5 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 90 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Maliye Anabilim Dalı yüksek lisans programları ile, bağımsız düşünme kabiliyetine sahip, özgün fikirler ortaya koyabilen, bilimsel araştırma yapabilen, özgün düşünme ve çalışma yapma kabiliyetine sahip, ekonomik ve mali gelişmeleri yorumlayabilen, eleştirisel bir bakış açısına sahip, yenilikçi, mali sorunlara çözüm önerisi ortaya koyabilen, bilimsel etiğe sahip maliye bilim uzmanları yetiştirebilmek hedeflenmektedir.

Temel Program Kazanımları

1   Mali olaylarla ilgili kavramları öğrenme ve mali olayları yorumlama, sonuç çıkarma becerisi kazandırmak
2   Ekonomik ve mali olayları ve gelişme dinamiklerini tarihsel süreç içinde, tarihsel ve kuramsal bir bakış açısıyla değerlendirme becerisi kazandırmak
3   Kamu sektörü ve özel sektöre yönelik olarak mali konularda bilgi sahibi olmak
4   Mali sorunları kavrayabilme ve bu sorunları çözümlemede çağdaş yöntemleri kullanabilme becerisi kazandırmak
5   Mali uygulamaların etkinliğini analiz edebilmek üzere maliye disiplini içinde yer alan araçları etkin biçimde kullanma becerisi kazandırmak
6   Mali hukuk ve bağlantılı hukuk dallarıyla ilgili sorunları inceleme ve değerlendirme becerisi kazandırmak
7   Disiplinler içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme becerisi kazandırmak
8   Mali uygulamalar alanında ulusal ve uluslararası yayınları takip etmek ve bu alanda bilgi üretebilme becerisi kazandırmak
9   Sayısal ve ekonomik verilerle çalışabilirliğini arttırmak, istatistiksel veri analizi ile ilgili araçları kullanabilme becerisi kazandırmak
10   Mesleki becerilerin yanında, gerek bireysel olarak ve gerekse topluluk önünde kendini ifade edebilme becerisi kazandırmak

Mezunların İstihdam Profilleri

İlgili Yüksek Lisans Derecesi, mezunun mesleğini icra etmesini sağlar.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Mali Uygulamalar Tezsiz Yüksek Lisans Programında toplam 10 zorunlu ders almalıdırlar. Ön koşullu ders yoktur. Tüm dersler dönemliktir. Dersler maliye alanında öğrencilere bilgi, beceri ve yetkinlik kazandırma amacındadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 MAU 7201 Vergi Usul Hukuku ZORUNLU 3 0 0 6
G 2 MAU 7203 Bütçe Politikası ve Uygulamaları ZORUNLU 3 0 0 6
G 3 MAU 7207 Vergi İcra Hukuku ZORUNLU 3 0 0 6
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 12
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 MAU 7211 Vergi Politikası SEÇMELİ 3 0 0 6
G 2 MAU 7215 Vergi Muhasebesi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 3 MAU 7213 Sermaye Piyasalarının Vergilendirilmesi SEÇMELİ 3 0 0 6
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 MAU 7204 Vergi Uyuşmazlıklarının Çözüm Yolları ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 MAU 7206 Mali Suçlarla Mücadele ve Vergi Ceza Hukuku ZORUNLU 3 0 0 5
B 3 MAU 7202 Özel Vergi Hukuku ZORUNLU 3 0 0 5
B 4 MAU 7299 Dönem Projesi ZORUNLU 0 1 0 5
B 5 MAU 7208 Uluslararası Vergi Hukuku ZORUNLU 3 0 0 5
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 5
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 MAU 7214 Elektronik Denetim ve Uygulamaları SEÇMELİ 3 0 0 5
B 2 MAU 7212 Dış Ticaretin Vergilendirilmesi SEÇMELİ 3 0 0 5
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (80 AKTS) ve Dönem Projesi (10 AKTS) olmak üzere toplamda 90 AKTSden oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı: Prof.Dr.Zeynep ARIKAN
e-mail: zeynep.arikan@deu.edu.tr
tel: 0-232-3010266