DERECE PROGRAMLARI

: Kamu Yönetimi Doktora

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Program, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı Kamu Yönetimi Anabilim tarafından yürütülmektedir. Kamu Yönetimi Ana Bilim dalı, 2021- 2022 öğretim yılı itibarıyla 4 profesör, 5 doçent, 5doktor öğretim üyesinden oluşan öğretim üyesi kadrosu ile lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim - öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Programda Yönetim, Siyaset Bilimi, Kentleşme ve Çevre ile Hukuk alanında seçimlik dersler mevcuttur. Ana Bilim dalı öğretim üyelerinin yanı sıra misafir öğretim üyeleri de doktora programında ders vermektedirler. Program geniş bir seçimlik ders havuzu içerdiğinden, kamu yönetiminde görev alan orta ve üst düzey personel kadar farklı disiplinlerde yüksek lisansını tamamlamış öğrencilere de açıktır. Geçmişten bu yana, farklı üniversitelerin ilgili bölümlerinde görevli olan pek çok araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi Kamu Yönetimi alanında doktora eğitimini ana bilim dalımızda tamamlamıştır. Öğretim Üyesi Yetiştirme programı kapsamında farklı üniversitelere atanan araştırma görevlilerinin doktora eğitimlerini ana bilim dalımızda sürdürmeleri mümkündür.

Kazanılan Derece

Kamu Yönetimi Doktora

Derecenin Düzeyi

Üçüncü Düzey ( Doktora Derecesi )

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Tezli Yüksek Lisans Derecesi, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğeri GRE, GMAT ile Dil Yeterliliği konusunda kabul edilebilir puan ile lisans veya tezli yüksek lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. Ancak; doktora / sanatta yeterlik / tıpta uzmanlık / diş hekimliğinde uzmanlık / veteriner hekimliğinde uzmanlık / eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora programlarına başvuruları ile Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

4 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 240 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Kamu Yönetimi Bölümü Doktora Programı öğrencilere sahip oldukları teorik temeller çerçevesinde bağımsız araştırma yapma, olguları bilimsel yöntemle irdeleyerek yorumlama ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmayı amaç edinmiştir.

Temel Program Kazanımları

1   Kamu Yönetimi alanının temel akademik bilgilerini uzmanlık düzeyinde, disiplinlerarası uygular ve analiz eder.
2   Yönetim, Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Politikaları, Siyaset ve Sosyal Bilimler ile Hukuk bilimlerinin temel kavramlarına hâkim, bu alandaki bilgileri kamuda karar alma mekanizmalarında evrensel değerlerle bütünleşik değerlendirebilme ve uygulama yetkinliği kazanır,
3   Yönetimde demokratik değerleri özümsemiş, insan haklarına saygılı, geçmişi ve günümüzü sorgulayarak, etik ilkeler çerçevesinde hızlı karar verme, uygulama bilgi ve becerisi kazanır,
4   Bilgi toplumu gereği, ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek, akademik bilgi birikimini zenginleştirip, uygun metodolojileri kullanarak, çok yönlü ve eleştirel analiz ve muhakeme eder, problem çözer,
5   Akademik standartlara uygun seminer çalışmaları hazırlar ve yer aldığı lisansüstü programlarda sunar.
6   Ulusal ve uluslararası mevzuat ve literatürü izleyerek bilimsel yazım koşullarına uygun bildiri ve yüksek lisans tezi hazırlar

Mezunların İstihdam Profilleri

Kamu Yönetimi doktora programı mezunları Siyaset Bilimi, Yönetim Bilimi, Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Politikaları ile Hukuk alanlarında kapsamlı akademik bilgiye sahip olarak mezun olurlar. Öğrencilerin sadece teorik kamu yönetimi uzmanlık bilgisine sahip olmakla kalmayıp, bilimsel araştırma yürütme, olguları bilimsel yöntemle irdeleyerek yorumlama ve yeni sentezlere ulaşma kapasitesi de kazanması amaçlanmaktadır. Bu nedenle ödev, proje, alan araştırması gibi yöntemler ile edinilen bilgilerin uygulamayla ilişkilendirilmesi amaçlanmaktadır. Mezunların çok özel bir unvanı bulunmamakla birlikte, merkezi ya da kurumlarca yapılan sınavları başarmak kaydıyla hemen her kurumda çalışabilir, idari yargı hâkimliği, kaymakamlık, müfettişlik, uzmanlık ve uzman yardımcılığı gibi kadrolara başvurabilirler. Ayrıca mahalli idarelerde istihdam edilme olanakları mevcuttur. Özel sektörde çalışmayı tercih eden mezunlar ise bankalar, araştırma kuruluşları, şirketlerde istihdam olunabilirler. Bunun yanında mezunlarımız Kamu Yönetimi ve ilgili disiplinlerde çalışma yapmak üzere akademik kariyere de yönelebilmektedirler. Çok sayıda mezunumuz ÖYP (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı) kapsamında başka üniversitelerin sınavını kazanarak araştırma görevlisi olarak atanmıştır. Yine doktora ertesinde Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler gibi bölümlerde öğretim üyesi olarak görev alabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Doktora sonrası programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Kamu Yönetimi Doktora Programında öğrenciler toplam 13 seçmeli ders almak durumundadırlar. 3 dönem içinde toplam 37 seçimlik ders mevcuttur. Bütün seçimlik dersler Anabilim Dalı tarafından verilmektedir Havuzdan ya da ortak seçimlik/zorunlu ders bulunmamaktadır Ön koşullu ders yoktur. Tüm dersler dönemliktir. Dersler, Kamu Yönetiminin, yerel,siyasi,ekonomik, hukuki, kurumsal, kalkınma ve sosyal boyutuna yönelik öğrencilere bilgi, beceri ve yetkinlik kazandırma amacındadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
 
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 KMY 6011 Bütünleşik Çevre Yönetimi ve Çevre Standartları SEÇMELİ 3 0 0 6
G 2 KMY 6115 Devlet Kuramları SEÇMELİ 3 0 0 6
G 3 KMY 6021 Bölge Yönetiminde İdari ve Siyasal Yaklaşımlar SEÇMELİ 3 0 0 6
G 4 KMY 6025 Türkiye'de Modernden Postmoderne Bürokrasi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 5 KMY 6043 Uluslararası Örgütler Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 6
G 6 KMY 6039 Bütünleşik Afet Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 7 KMY 6047 Türkiye Yunanistan İlişkileri SEÇMELİ 3 0 0 6
G 8 KMY 6051 Kamu İşyerlerinde Toplu İş Sözleşmesi SEÇMELİ 3 0 0 6
G 9 KMY 6053 Kamu Politikası ve Yasama SEÇMELİ 3 0 0 6
G 10 KMY 6055 Devlet Organizasyon Hukuku ve Temel Haklar SEÇMELİ 3 0 0 6
G 11 KMY 6083 Yoksullukla Mücadele Politikaları ve Mekansal Analizler SEÇMELİ 3 0 0 6
G 12 KMY 6103 Türkiye'de Liberal ve Muhafazakar Düşünce SEÇMELİ 3 0 0 6
G 13 KMY 6109 Kent Güvenliği ve Güvenlik Politiikaları SEÇMELİ 3 0 0 6
G 14 KMY 6111 Uluslararası İnsan Hakları Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 6
G 15 KMY 6113 Yönetim ve Siyaset SEÇMELİ 3 0 0 6
G 16 KMY 6005 Küreselleşme ve Uluslararası Politikada Yeni Stratejiler SEÇMELİ 3 0 0 6
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 SBE 6000 Bilim Felsefesi ve Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 KMY 6196 Seminer ZORUNLU 0 3 0 3
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 22
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 3 KMY 6054 Yönetim Felsefesi SEÇMELİ 3 0 0 8
B 4 KMY 6092 Çağdaş Türkiye Siyaseti SEÇMELİ 3 0 0 8
B 5 KMY 6058 Avrupa Birliği'nde Siyasal Bütünleşme Politikaları SEÇMELİ 3 0 0 8
B 6 KMY 6060 Kentler Tarihi SEÇMELİ 3 0 0 8
B 7 KMY 6062 AB'de Çevre Yönetimi ve Uluslararası Politik Etkileşim SEÇMELİ 3 0 0 8
B 8 KMY 6064 Küreselleşmenin Kamu Personel Rejimine Etkileri SEÇMELİ 3 0 0 8
B 9 KMY 6066 Türk Dış Politikasında Yeni Açılımlar SEÇMELİ 3 0 0 8
B 10 KMY 6068 Bağımsız İdari Otoriterler SEÇMELİ 3 0 0 8
B 11 KMY 6070 Siyasal Örgütler ve Siyasal Partiler Sosyolojisi SEÇMELİ 3 0 0 8
B 12 KMY 6072 Küreselleşen Demokrasi ve AB'de Yabancıların Yerel Düzeyde Kamusal Hayata Katılımı SEÇMELİ 3 0 0 8
B 13 KMY 6074 Kıyı ve Deniz Alanları Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 8
B 14 KMY 6076 Avrupa Birliği Süreci Türk Dış Politikası SEÇMELİ 3 0 0 8
B 15 KMY 6078 Küreselleşme, Devlet ve Sınıflar SEÇMELİ 3 0 0 8
B 16 KMY 6080 Siyasi Partiler ve Seçim Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 8
B 17 KMY 6082 Kadınların İnsan Hakları ve Cinsiyet Eşitliği SEÇMELİ 3 0 0 8
B 18 KMY 6084 İklim Değişikliği ve Stratejik Yaklaşımlar SEÇMELİ 3 0 0 7
B 19 KMY 6086 Türkiye'de Modernist ve Toplumcu Düşünce SEÇMELİ 3 0 0 7
B 20 KMY 6056 Avrupa Konseyi ve YerelYönetimler SEÇMELİ 3 0 0 8
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 KMY 6200 Uzmanlık Alanı ZORUNLU 3 0 0 18
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 12
TOPLAM:   30
 
4 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 KMY 6199 Tez ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 
5 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 KMY 6199 Tez ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 
6 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 KMY 6199 Tez ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 
7 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 KMY 6199 Tez ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 
8 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 KMY 6199 Tez ZORUNLU 0 1 0 30
TOPLAM:   30
 
HER DÖNEM AKTS'YE GÖRE SEÇİLEBİLİR DERSLER
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.

Mezuniyet Koşulları

Doktora programı teziyle beraber, ilgili dersler (81 AKTS), seminer (3 AKTS), uzmanlık alanı dersi (6 AKTS) ve tez çalışması (150 AKTS) olmak üzere toplamda 240 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Program Başkanı: Prof. Dr. Zerrin TOPRAK KARAMAN
İletişim Adresi: Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü Dokuzçeşmeler Kampusu, 35390 Buca İZMİR - Telefon: 0 232 3010553
Eposta Adresi: zerrin.toprak@deu.edu.tr