DERECE PROGRAMLARI

: Kadın Çalışmaları Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde 2013 yılında kurulan Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı, 2013-2014 akademik yılı itibariyle Kadın Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans Programı, 2015 itibari ile ise Kadın Çalışmaları Tezsiz Yüksek Lisans Programı ile eğitim vermeye başlamıştır. Kadın çalışmaları Anabilim Dalının öğretim kadrosu disiplinlerarası yapısına uygun olarak, çeşitli disiplinlerde uzmanlaşmış öğretim üyelerinden oluşmaktadır. Toplum ve cinsiyet konularını kadın bakış açısı ile irdeleyerek, özellikle Türkiye de kadınların toplumsal konumunu etkileyen kadın-erkek eşitsizliği sorununun çözümüne, toplumsal cinsiyet rolleri ve kadın-erkek eşitliği alanında eleştirel bir bakış açısının kazandırılması doğrultusunda yürütülecek bilimsel çalışmalara kuramsal ve ampirik düzeyde katkı sunmayı hedeflemektedir. Program, kadın-erkek eşitliği ve toplumsal cinsiyet konularında farkındalığı arttırarak hem üniversite içi hem üniversite dışındaki kurumlar açısından güçlü bir akademik referans kaynağı oluşturacaktır. Kadın Çalışmaları Tezli Yüksek Lisans programı dört yarıyıl boyunca 15 adet dersi ve son yarıyıl dönem projesini içermektedir. Anabilim Dalı, lisansüstü eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası proje, atölye çalışmaları, panel, seminer ve konferans gibi çeşitli akademik etkinliklere yer vermeyi planlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir.

Kazanılan Derece

Kadın Çalışmaları Tezsiz Yüksek Lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Not Döküm Belgesi (Transkript), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğer GRE, GMAT ve Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. ALES ve Yabancı Dil puanı aranıp aranmayacağı ile ilgili istisnai durumlar Enstitü duyurusunda yer alır. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1,5 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 90 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Kadın Çalışmaları Tezsiz Yüksek Lisans Programında farklı disiplinlerden 11 öğretim üyesi ve 1 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Öğrenci ve ders kullanımındaki PC sayısı (Laboratuar), 40 adet olup hafta içi her gün saat 8.30 ile 17.00 arası kullanıma açıktır. Öğrencilerimizin proje ve tez ile ilgili çalışmalarına destek sağlayabilecek bilgisayar laboratuarı ve ayrıca kablosuz ağ bağlantısı mevcuttur. Kadın Hakları ve Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde 2011 itibariyle kütüphane oluşturulmaya ve araştırmacılara hizmet vermeye başlanmıştır. Programın eğitim dili Türkçedir.

Temel Program Kazanımları

1   Kadınların toplumsal konumunun nedenlerini ve sonuçlarını analiz edebilme,
2   Alanında edindiği teorik ve uygulama bilgileri ile kadınların karşılaştıkları sorunları analiz edebilme,
3   Farklı disiplinler çerçevesinde toplumsal cinsiyetin nasıl inşa edildiğini kavrayabilme,
4   Alanında edindiği bilgi birikimi ile çalışma alanına somut ve uygulanabilir çözüm önerileri sunabilme,
5   Bilimsel standartlara uygun akademik çalışmalar aracılığıyla kadın sorunlarını analiz edebilme,
6   Alanında edindiği disiplinler arası bilgiler ile çalışma alanına bilimsel düzeyde katkı sağlayabilme,
7   Farklı disiplinlerden ve meslek gruplarından oluşan öğrenci profili sayesinde ortak çalışma yeteneğini geliştirebilme,
8   Somut ve pratik çözüm önerileri ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşları, STK lar ve meslek kuruluşları ile işbirliklerini olanaklı hale getirme

Mezunların İstihdam Profilleri

İlgili Yüksek Lisans Derecesi, mezunun kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet ile ilgili kamu ve özel kuruluşlarda, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerde uzman yardımcısı, uzman, uygulayıcı, koordinatör olarak istihdam edilmelerini mümkün kılar

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar kendi uzmanlık alanlarında ilgili iş pozisyonlarına başvurabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Kadın Çalışmaları Tezsiz Yüksek Lisans Programında öğrenciler toplam 15 zorunlu ders almak ve son yarıyıl dönem projesi gerçekleştirmek durumundadır. Bütün dersler Anabilim Dalı tarafından verilmektedir. Ön koşullu ders yoktur. Tüm dersler dönemliktir. Dersler, toplumsal cinsiyet, kadın ve feminist kuramın tarihsel, hukuki, psikolojik, sosyolojik, edebi ve kültürel boyutlarına yönelik öğrencilere bilgi, beceri ve yetkinlik kazandırma amacındadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 KDN 7017 Çalışma Yaşamında Kadın ve İstihdam Sorunları ZORUNLU 3 0 0 6
G 2 KDN 7019 Türk İnanç Sisteminde Kadının Konumu ve Rolü ZORUNLU 3 0 0 6
G 3 KDN 7031 Kadın Sağlığı Açısından Kadına Yönelik Şiddet ZORUNLU 3 0 0 6
G 4 KDN 7029 Feminist Kuram ZORUNLU 3 0 0 6
G 5 KDN 7025 Kent, Mekan ve Toplumsal Cinsiyet ZORUNLU 3 0 0 6
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 KDN 7010 Kadın Girişimciliği ve Finansman Yöntemleri ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 KDN 7018 Gündelik Dil Kullanımında Toplumsal Cinsiyet ZORUNLU 3 0 0 5
B 3 KDN 7032 AB'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Politikaları ZORUNLU 3 0 0 5
B 4 KDN 7024 Kadın ve Siyaset ZORUNLU 3 0 0 5
B 5 KDN 7028 Beden, Cinsiyet ve Mitoloji ZORUNLU 3 0 0 5
B 6 KDN 7299 Dönem Projesi ZORUNLU 0 1 0 5
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi:
http://www.sbe.deu.edu.tr/icerik.php id=0028

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (75 AKTS) ve Dönem Projesi (15 AKTS) olmak üzere toplam 90 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Anabilim Dalı Başkanı: Prof. Dr. Asuman ALTAY
E-Posta: asuman.altay@deu.edu.tr - sbe.kadin@deu.edu.tr
Web adresi: https://kadincalismalari.deu.edu.tr/en/
Tel: +90 232 301 87 60
Fax: +90 232 453 02 66 +90 232 453 02 66

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı
Tınaztepe Kampüsü Buca, İzmir / TÜRKİYE 35390