ÜNİVERSİTE HAKKINDA

: Genel Kabul ve Kayıt Koşulları

GENEL KABUL KOŞULLARI

a)Yurt İçinden Öğrenci Kabulü ve Kayıt İşlemleri 

Ön Lisans/Lisans (Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Sonucu Yerleşenler)

Yükseköğretime giriş ve yerleştirme işlemleri, esasl1arı Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen merkezi sınavlar ile yapılmaktadır. Yerleştirme sınavlarına ilişkin ayrıntılı bilgiye https://www.osym.gov.tr internet adresi üzerinden ulaşılabilir.

Öğrencilerin kayıt, sınav ve değerlendirme işlemleri 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, ilgili mevzuatlar ve Yükseköğretim Kurulu kararlarına göre yapılmaktadır. Söz konusu işlemler Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olup ilgili yönetmelik ve yönergelere https://ogrenci.deu.edu.tr internet adresi üzerinden ulaşılabilir.
Üniversitemizin aşağıda yer alan programlarına özel yetenek sınavı sonucu ile öğrenci kabul edilmektedir.

BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ

Müzik Öğretmenliği

Resim-İş Öğretmenliği

DEVLET KONSERVATUVARI

Bale

Bestecilik ve Orkestra Şefliği

Opera

Piyano

Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar

Yaylı Çalgılar

GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Aksesuar Tasarımı

Çini Tasarımı ve Onarımı

Çizgi Film ve Animasyon

Drama Yazarlığı ve Dramaturji

Grafik Sanatlar

Grafik Tasarımı

Halı, Kilim ve Geleneksel Kumaş Desenleri

Hat Sanatı

Heykel

Müzik Teknolojisi

Müzikoloji

Oyunculuk

Resim

Sahne Tasarımı

Seramik ve Cam

Tekstil Tasarımı

Tekstil ve Moda Tasarımı

Tezhip Sanatı

NECAT HEPKON SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Antrenörlük Eğitimi

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

Rekreasyon

Spor Yöneticiliği

Özel Yetenek Sınavı takvimi ile başvuru koşulları https://ogrenci.deu.edu.tr internet adresimiz
üzerinden duyurulmaktadır.

Üniversitemize yerleşen adaylar kayıtlarını, e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden “elektronik kayıt yöntemi” veya “üniversitemize bizzat gelerek kayıt yöntemi” ile iki şekilde yapabilirler.
Kayıt işlemleri hakkındaki bilgiler üniversitemiz web sayfasından (www.deu.edu.tr) ilan edilmektedir.
Elektronik kayıt yöntemini tercih eden adaylar, birimlerimizce duyurulan tarihlerde istenilen belgeleri teslim etmeleri halinde ders kayıtlarını yapabilirler.
Ayrıca, Uluslararası Ortak Lisans Programları (UOLP) ve uzaktan öğretim programlarına elektronik kayıt yöntemi ile kayıt yaptıran öğrencilerin öğrenim ücretlerini ders kayıt yapmadan önce ödemeleri gerekmektedir.
Üniversitemize bizzat gelerek kayıt yöntemini tercih eden adaylar ön kayıt işlemlerini “DEBİS Girişi” adımından yaptıktan sonra, belirtilen tarihlerde ve yerlerde fakülte/yüksekokullarımıza kayıt için gerekli belgeleri şahsen teslim ederek kesin kayıtlarını tamamlarlar. Posta veya eksik belge ile kayıt yapılamamaktadır.

Öğrenciler öğrenimlerine başlayabilmek veya devam edebilmek için 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi ve ilgili diğer mevzuatla belirlenen mali yükümlülüklerini yerine getirmek zorundadırlar. Dönem/ders kaydı, ders alma/bırakma ve mali yükümlülükleri yerine getirme tarihleri, ilgili yarıyıl dersleri başlamadan iki hafta önce ve dersler başladıktan bir hafta sonra olmak kaydıyla ilgili birimlerin yönetim kurullarında belirlenerek ilan edilir.
Bu şartları yerine getirmeyen veya ilgili birim yönetim kurulu tarafından kabul edilen bir mazereti olmadan dönem/ders kaydını yaptırmayan bir öğrenci, o yarıyılda veya yılda öğrenimine devam edemez.

Lisansüstü

Yüksek Lisansa Başvuru ve Seçme Sınavları:

Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına sahip olmaları veya lisans eğitiminin son yıl/yarıyılında olmaları, başvurduğu programın puan türünden 55 ALES puanına veya GRE ya da GMAT sınavlarından Senato tarafından belirlenen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Ancak, güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarların sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki ana bilim/ana sanat dallarına başvurularda ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz.
Yüksek lisans programlarının kontenjanları, başvuru koşulları ve başvuru tarihleri ilgili Enstitünün internet sayfası üzerinden ilan edilmekte ve kayıt işlemleri ilan edilen tarihlerde ilgili Enstitülerde yapılmaktadır.

Doktora ve Sanatta Yeterliliğe Başvuru ve Seçme Sınavları:

Doktora programına başvurabilmek için adayların, tezli yüksek lisans derecesi ile doktora programına başvuranların tezli yüksek lisans diplomasına ve doktora programında başvurdukları puan türünden en az 60 ALES puanına veya GRE ya da GMAT sınavlarından Senato tarafından belirlenen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Ancak, doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz.
Temel tıp bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek için tıp fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve TUS’tan alınmış en az 50 temel tıp puanına veya ALES’in sayısal kısmından 60 puana veya GRE ya da GMAT sınavlarından Senato tarafından belirlenen eşdeğer bir puana sahip olmaları; tıp fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına (diş hekimliği ve veteriner fakülteleri mezunlarının lisans derecesine) ve ALES’in sayısal kısmından 60 puana veya GRE ya da GMAT sınavlarından Senato tarafından belirlenen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir.
Sanatta yeterlik çalışmasına başvurabilmek için adayların tezli yüksek lisans diplomasına ve güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvar mezunları ile diğer fakültelerin eşdeğer programlarından mezun olanlar hariç, ALES sözel puan türünden en az 60 ALES puanına veya GRE ya da GMAT sınavlarından Senato tarafından belirlenen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir. Lisans derecesiyle sanatta yeterlik programına başvuranların lisans diplomasına ve lisans mezuniyet not ortalamalarının 100 üzerinden 80 veya 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana ve sözel puan türünden 80 puandan az olmamak üzere enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenen ALES puanına veya GRE ya da GMAT sınavlarından Senato tarafından belirlenen eşdeğer bir puana sahip olmaları gerekir.
Ayrıca, doktora ve sanatta yeterlik programına öğrenci kabulünde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından bu puan muadili bir puan alınması zorunludur. Kısmen veya tamamen yabancı dille eğitim yapılan programlarda yabancı dil şartının; programın dilinden, programın dilinin öğrencinin ana dili olması halinde birinci cümlede belirtilen diğer bir yabancı dilden sağlanması zorunludur.
Doktora ve sanatta yeterlik programlarının kontenjanları, başvuru koşulları ve başvuru tarihleri ilgili Enstitünün internet sayfası üzerinden ilan edilmekte ve kayıt işlemleri ilan edilen tarihlerde ilgili Enstitülerde yapılmaktadır.

b) Yurt Dışından Öğrenci Kabulü ve Kayıt İşlemleri 

Ön Lisans/Lisans

Üniversitemizde yurt dışından/yabancı uyruklu öğrenci kabul kontenjanları dâhilinde ön lisans ya da lisans düzeyinde öğrenim görmek isteyen adayların başvurularının değerlendirilmesi ve yerleştirme işlemleri, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) veya Üniversitemiz Senatosu tarafından kabul edilen sınav puanı/diploma notu sonucuna göre ilgili Komisyon tarafından yapılmaktadır. Kontenjanlar, akademik birimlerin görüşü alınarak başvuru tarihleri ile birlikte her yıl Üniversite Senatosu tarafından belirlenerek https://deyos.deu.edu.tr adresi üzerinden ilan edilir.
Yurt dışından öğrenci kabulü başvuru ve kayıt işlemleri vb. konular hakkında bilgi için https://ogrenci.deu.edu.tr/yurt-disindan-oegrenci-kabul-yoenergesi/ adresi üzerinden “Dokuz Eylül Üniversitesi Yurt Dışından Öğrenci Kabul Yönergesi” ne ulaşılabilir.
Söz konusu kapsamda yerleşenlerin kayıtları, Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığında yapılmaktadır.

Lisansüstü

Yabancı uyruklu adaylarla lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adayların lisansüstü programlara kabulü anabilim/anasanat dalı görüşü doğrultusunda enstitü yönetim kurulunca karara bağlanır. Yurtdışından alınmış lisans diplomalarının eşdeğerliğinin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından onaylanmış olması gerekir. Yabancı uyruklu adayların öğretim dili Türkçe veya kısmen yabancı dil olan programlarda lisansüstü derslere başlayabilmeleri için Senatoca belirlenen kurum ve merkezler tarafından verilen C1 düzeyinde Türkçe Dil Yeterlilik Belgesine sahip olmaları gerekir. Tamamen yabancı dilde eğitim yapan programlarda Türkçe Dil Yeterlilik Belgesi aranmaz.
Yabancı uyruklu adaylarla lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı adaylar için lisansüstü programların yurt dışı kontenjanları, başvuru koşulları ve başvuru tarihleri ilgili Enstitünün internet sayfası üzerinden ilan edilmekte ve kayıt işlemleri ilan edilen tarihlerde ilgili Enstitülerde yapılmaktadır.

Türkiye Burslusu Öğrenciler

Türkiye Bursları kapsamında öğrenci yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Söz konusu öğrencilerden ön lisans/lisans programlarına yerleşenlerin kayıtları Rektörlük Öğrenci İşleri Daire Başkanlığında, Lisansüstü Programlara yerleşenlerin kayıtları ilgili Enstitülerde yapılmaktadır.

Değişim Öğrencileri

Yurt dışından Erasmus ile yurt içinden Farabi ve Mevlana değişim programları kapsamında Üniversitemize gelen değişim öğrencileri ile ilgili işlemler Dış İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından,  akademik işbirlikleri kapsamında gelen öğrencilerle ilgili işlemler ise ilgili fakülte/enstitüler tarafından yürütülür.