ÖĞRENCİ İÇİN GENEL BİLGİLER

: İzmir-Türkiye Hakkında

İZMİR - TÜRKİYE HAKKINDA

Türkiye


Türkiye Cumhuriyeti, topraklarının büyük bölümü Anadolu'da, bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın güneydoğu uzantısı Trakya'da olan kıtalararası bir ülkedir. Güneyini Akdeniz, batısını Ege Denizi, kuzeyini ise Karadeniz çevreler. Marmara Denizi ise İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı ile Anadolu'yu Trakya'dan, yani Asya'yı Avrupa'dan ayırır.


Ülkenin en büyük idari birimleri illerdir ve 81 il vardır. Bu iller ilçelere ayrılmıştır, toplamda 973 ilçe mevcuttur. Ayrıca ülke, coğrafi, demografik ve ekonomik koşullar göz önüne alınarak idari anlam taşımayan 7 bölge ve 21 alt bölgeye ayrılmıştır.
Ankara, Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük şehri; İstanbul ise, Türkiye'nin en büyük şehri, ekonomik merkezi ve aynı zamanda Avrupa'nın en büyük şehridir. Diğer büyük şehirleri arasında İzmir, Bursa ve Antalya sayılabilir.
Türkiye, Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yönetilen demokratik bir anayasal Cumhuriyettir. Resmî dili, nüfusunun %85'inin ana dili olan Türkçedir. Resmî olarak laik bir devlet olan Türkiye'de nüfusun çoğunluğu Müslüman'dır.
Günümüzde Türkiye, askerî kapasitesi ve diplomatik girişimleri sayesinde bölgesel güç kabul edilirken; Avrupa ve Asya kıtalarının kavşak noktasında yer alması nedeniyle önemli bir jeostratejik güce sahiptir.

https://izmir.goturkiye.com/  

Ege'nin Güzelliği


İnsan ruhunu tazeleyici dokunuşlarıyla "Güzel İzmir", sizi tablo gibi işlenmiş bir çağdaşlık ve gelenekler dünyasına çeker. İzmir, ziyaretçilerini tarih ve çağdaşlık atmosferinde hipnotize eder.

Antik zamanlarda Smyrna olarak bilinen İzmir, Anadolu Yarımadası'nın Ege Denizi'ne uzandığı bir noktada yer alır.

İzmir, 8500 yıldır sürekli yerleşim gösteren en eski şehirlerden biridir. Yeşilova ve çevresindeki Yassı Tepe Höyükleri, Ana Tanrıçanın put ve sembollerinin bulunduğu en eski Neolitik yerleşimlerdir. İzmir'in kuruluş efsanelerinden biri, şehrin efsanevi Amazon Kraliçesi Smyrna tarafından kurulduğunu belirtir. Geçmişi M.Ö. 3. bin yıla (modern Bayraklı'daki Tepekule'de) dayanan kent, antik Troia Batı Anadolu ile birlikte zamanının en gelişmiş medeniyetlerinden de biri olarak bilinmektedir.

Antik tarihçi Herodot, İzmir için “Onlar kentlerini bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimlerinde kurdular.” diye yazmıştır. Aristoteles, öğrencisi olan Büyük İskender'e “Görmezsen eksik kalırsın” derken, Victor Hugo da şehri “Smyrna bir prensestir...” olarak tanımlamıştır.

Türkiye genelinde "Güzel İzmir" olarak anılan şehir; yatlar, gemiler ve vapurlarla süslenmiş büyük bir koyu çevrelemektedir. Anadolu'dan Basra Körfezi'ne uzanan antik "Kral Yolu" nun son noktası olan İzmir, turizm ve eğlencenin odak noktası olmaya devam etmektedir. Palmiye ağaçlarının gölgesindeki sokaklarda; kaldırımlar güzel, evlerin mimarisi ise zariftir. Şehrin kıyı şeridi, sahil boyunca uzanan deniz mahsulü restoranları, kafeleri, Ege Mutfağı yemekleri sunan restoranları ve diğer eğlence tesisleri ile tanınırken; iç kesimleri, sayısız antik uygarlığın hikayelerini anlatan kalıntılar ve anıtlar açısından zengindir.

Denizin ve rüzgârın sesi olan İzmir, Akdeniz iklimi sayesinde tüm yıl güneşlidir. Yazları sıcak, kışları ise ılıktır. Bergama, Çeşme, Foça, Kemalpaşa, Selçuk, Seferihisar, Karaburun, Tire ve Urla gibi ilçeleri ve tarihi mekanları ile İzmir, sadece Batı Türkiye'nin değil, Ege'nin tamamında tarih konusunda çok önemli bir rol oynamaktadır. Toplam 629 kilometrelik sahil şeridi ile İzmir, denizle iç içe bir yaşam da vaat etmektedir. İzmir'de Kordon'da yürüyerek ya da Alsancak'tan Karşıyaka'ya vapura binerek, denizin tadını çıkarabilir ya da 49 mavi bayraklı plajda masmavi suları keşfedebilirsiniz. Mavinin her tonunu bulabileceğiniz şehir, her türlü su sporunun tadını çıkarabileceğiniz plajları ile ülkenin popüler tatil merkezlerinden biridir.

İzmir'de yapmanız gerekenler!


Alsancak Kordon'da çimlere oturun... İzmir sahili "Kordon" olarak bilinir. Alsancak, tüm sahil boyunca en güzel noktalardan biridir. Çimenlerde yürürken ve dinlenirken insanları izlemek mükemmeldir. Kordon şeridi boyunca sıralanan kafelerden birinden bir fincan çay alarak yürüyebilir ya da çayınızı içerken çimlerin üzerinde dinlenebilirsiniz.

İzmir, rahat bir şehirdir. Deniz kenarında dinlenmek, şehrin sakinlerinin zaman ayırabildiği zevklerden biridir. Siz de birkaç arkadaşınızı toplayın; Ege Denizi'ne ve yoldan geçenlere bakın ve bu harika şehrin atmosferinin tadını çıkarın.

Kahvaltıda "boyoz" yiyin... Boyoz, hemen hemen sadece İzmir'de bulabileceğiniz yöreye özgü bir hamur işidir. Şehir merkezinde her yerde bulunabilir. Boyoz İzmir’in en popüler ve alışılmış kahvaltılık hamur işlerinden biridir.

Boyoz Yahudi nüfusu tarafından konuşulan ve İspanyolcaya çok benzeyen bir Osmanlı dili olan Ladino'yu konuşan Sefarad Yahudi fırıncıları kökenlidir. Etimoloji, çörekler anlamına gelen İspanyolca "bollos" kelimesinden gelir.

Şehri ziyaret ettiğinizde İzmir'de herhangi bir fırın veya kafede bulunan boyozun, dışının çıtırlığını ve içinin yumuşaklığını deneyebilirsiniz.

En az bir kez "kumru" yiyin... Kumru, genellikle domates, turşu, biber ve İzmir tulum peyniri ile susamlı ekmek içine yapılan yerel bir İzmir sandviçidir. Ketçap, mayonez, sosis, salam ve kaşar peyniri daha sonra pişirilerek içine eklenir, böylece lezzet dolu bir sandviçe dönüşür. Hafif bir atıştırmalık olmasa da kesinlikle lezzetlidir!

Kelimenin tam anlamıyla "kumru" anlamına gelen ismini, kumruya benzeyen ekmek şeklinden alır.

Vapura binin... Vapurların hareket ettiği başlıca limanlar Bostanlı, Üçkuyular, Konak ve Karşıyaka'dır. Feribotlar gün boyu birbirlerinin arasında gidip gelir ve sadece şehrin farklı bölgelerine seyahat etmek için kullanılır. Feribotla yolculuk, İzmir'in üzerinde bulunduğu Körfez'e hayran kalmanın ve Ege Denizi'nin tadını çıkarmanın en iyi yollarından biridir.

Karşıyaka sahilinde yürüyüş yapın... İzmir'de gün batımını izlemek için en iyi nokta burasıdır. Neredeyse her zaman hoş, serin bir esinti olan sahil, yazın gerçekten keyiflidir ve tüm ilçe bir tatil yeri duygusu verir. Dört bir yanında konaklar ve köşkler bulunan Karşıyaka'da geçirilecek bir akşam, İzmir'de günün yorgunluğunu atmanın en dinlendirici ve keyifli yoludur.

Foça, Urla, Alaçatı ve Çeşme gibi yakın tatil bölgelerine gidin... İzmirliler tatile nereye gidiyor? Evlerine en yakın yerlere tabii ki! Merkeze bir araç yolculuğu mesafesindeki bu tatil beldelerinde, hayallerinizdeki tatili yaşayabileceğiniz lüks ve butik oteller ile su sporları için harika mekanlar bulunmaktadır.

Bostanlı - Sasalı arasında bisiklet turu yapın... Bu, 18 kilometreden fazla uzanan düz bir parkurdur. Bisiklet kiralayabileceğiniz pek çok yer bulunmaktadır. Bisiklet yolları ise Bostanlı İskelesi'nden başlayıp Sasalı'daki tabiat parkına kadar uzanmaktadır.

İzmir Kuş Cenneti çevresinde yürüyüş yapın... Sasalı'dan sonra İzmir Kuş Cenneti'ne doğru bisiklet sürmeye devam edin. Pelikanlar, flamingolar, yalıçapkını ve diğer pek çok kuş İzmir'e özgüdür ve bu sulak alanlarda koruma altındadır. Her yıl yaklaşık 50.000 kuş göç sırasında burada durmaktadır.

İzmir Saat Kulesi'nde özçekim yapın ve Kızlarağası Hanı'nın “Dibek Kahvesi”ni deneyin... İzmir’e özgü bir ritüel de bu noktada yapılan fotoğraf çekimleridir. Siz de İzmir'i ziyaret ederseniz, Saat Kulesi'nde bir fotoğraf çekin. Konak semtindeki 1774 yılında inşa edilen Kızlarağası Hanı ise tadına bakabileceğiniz en iyi Türk kahvesini içmek ve alışveriş yapmak için harika bir yerdir. Handa; kahve çekirdekleri, eşsiz bir tat yaratmak için keçiboynuzu, menengiç, kakao, zahter, kahve kreması ve salepten oluşan tescilli bir karışım ile öğütülür.

Tarihi asansörden manzaranın keyfini çıkarın... Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey arasındaki asansör kulesi, 1907 yılında, ikisi arasındaki yürüyüşü normalde gerekli olan 155 basamaktan çok daha kolay hale getirmek için inşa edilmiştir. Günümüzde de çalışan Asansör’ün üst katında, balkonunda bir fincan çay içerken şehrin büyüleyici manzarasını hayranlıkla izleyebileceğiniz bir kafe bulunmaktadır.

https://izmir.goturkiye.com/