DERECE PROGRAMLARI

: Müzecilik Doktora

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Misyonumuz, Türkiye de gereksinim duyulan devlet kurumları, her tür müze ve özel müzeler, sanat galerisi, eski eser koleksiyonu sergisi, sanat nesneleri ve eski eserlerle ilgili müzayede kurumları için gerekli olan donanımda ve bilgide elemanlar yetiştirmektir. Konu edilen başlıklardaki kurumların sayısı yıldan yıla giderek artmaktadır. Bunların yönetimleri ve sergileme, depolama, kaydetme, tasnif etme, tanımlama, koruma ve yasal yükümlülükleri teşhis etme gibi konularda yetişmiş eleman gereksinimleri vardır. Söz konusu alan, arkeolojik kazı ve benzeri araştırma konularının dışında; özetle derleme, koruma, tasnif etme, sergileme ve kültür ilişkilerini düzenleme başlığı ile tanımlanabilecek özel bir alandır.
Programın dili Türkçedir.

Kazanılan Derece

Müzecilik Doktora

Derecenin Düzeyi

Üçüncü Düzey ( Doktora Derecesi )

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Tezli Yüksek Lisans Derecesi, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğeri GRE, GMAT ile Dil Yeterliliği konusunda kabul edilebilir puan ile lisans veya tezli yüksek lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. Ancak; doktora / sanatta yeterlik / tıpta uzmanlık / diş hekimliğinde uzmanlık / veteriner hekimliğinde uzmanlık / eczacılıkta uzmanlık mezunlarının doktora programlarına başvuruları ile Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

4 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 240 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Müzecilik Bölümünden mezun olacak öğrenciler akademik çalışmalar dışında müze kurma, müzelerde bölümler oluşturma, tasarım, sergileme ve müzecilik eğitim seminerleri etkinlikleri yürütebilecek bilgi ve beceriye sahip olacaklardır. Devlet müzeleri dışında özel müzeler ile son yıllarda giderek yaygınlaşan sanal müzecilik uygulamaları da mezun öğrencilere yeni çalışma alanları yaratarak ülke müzeciliğine katkıda bulunacaktır. Türkiye de müzecilik alanında var olan açık günümüze kadar yalnızca arkeoloji ve sanat tarihi mezunları ile kapatılmaya çalışılırken Müzecilik Bölümünün açılması ile gerçek kimliğine kavuşacaktır. Mezunlar gelecekte yeni kurulacak müzelerin projelendirmesinde ve oluşumunda farklılık yaratacaktır.

Temel Program Kazanımları

1   Müzecilik alanında yeterli teorik bilgiye sahip doktorlar yetiştirmek.
2   Türkiye müzelerinin ihtiyaç duyduğu bilim insanları yetiştirmek.
3   Türkiye ve dünya müzelerini bilimsel ve sanatsal yönden takip edebilen eleman açığını kapatmak.
4   Az sayıda bulunan, müzecilik alanında uzmanlaşmış akademisyen sayısını artırmak.
5   Türkiye müzelerini bilimsel yolla gelişmesini sağlayacak iş gücünü yaratmak
6   Müzeciliği disiplinlerarası yöntemle ileri seviyeye taşımak

Mezunların İstihdam Profilleri

İlgili Doktora Derecesi, mezunun mesleğini icra etmesini sağlar. Müzelerde galerilerde, bilimsel kuruluşlarda, devlet ve vakıf üniversitelerinde, MEB ve özel kolejlerde ve çeşitli yayın kuruluşlarında uzman, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, Yardımcı Doçent, ve araştırmacı olarak istihdam edilebilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Doktora sonrası programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Bölüm Bologna Sayfasında ders içerikleri yer almaktadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
Tüm Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 MZC 6001 Koleksiyonculuk ve Müze SEÇMELİ 3 0 0 10
G 2 MZC 6027 Sanat Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 10
G 3 MZC 6025 Ulus İnşası ve Müzecilik Çalışmaları SEÇMELİ 3 0 0 10
G 4 MZC 6023 Mekan, Yer, Kültürel Peyzaj Bağlamında Müze SEÇMELİ 3 0 0 10
G 5 MZC 6021 Müzelerde Teknoloji Kullanımı SEÇMELİ 3 0 0 10
G 6 MZC 6011 Müzede Öğrenme ve Öğretim SEÇMELİ 3 0 0 10
G 7 MZC 6009 Osmanlı Kültür ve Uygarlığı SEÇMELİ 3 0 0 10
G 8 MZC 6003 Tarih Öncesi Dönemlerde Anadolu SEÇMELİ 3 0 0 10
Z 9 SBE 6000 Bilim Felsefesi ve Etiği ZORUNLU 3 0 0 5
B 10 MZC 6004 Protohistorik Dönemlerden Geç Antik Döneme Kadar Ege Bölgesi'ninTarihi Coğrafyası SEÇMELİ 3 0 0 8
B 11 MZC 6018 Müzeler ve Kültürel Mirasın Korunma Sorunları SEÇMELİ 3 0 0 8
B 12 MZC 6014 Müze Mekanları ve Sergiler SEÇMELİ 3 0 0 8
B 13 MZC 6016 Müze Yönetiminde Güncel Konular SEÇMELİ 3 0 0 8
B 14 MZC 6012 Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 8
B 15 MZC 6002 Arkeoloji ve Müze SEÇMELİ 3 0 0 8
B 16 MZC 6196 Seminer SEMİNER 0 3 0 3
B 17 MZC 6022 Sanat Koleksiyonculuğu SEÇMELİ 3 0 0 7
B 18 MZC 6020 Postmodernizm Çağının Sonu ve Yeni Müzecilik Eleştirileri SEÇMELİ 3 0 0 7
G 19 MZC 6198 Uzmanlık Alanı UZMANLIK 3 0 0 18
G 20 MZC 6199 Tez Çalışması TEZ 0 1 0 162

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.

Mezuniyet Koşulları

Doktora programı teziyle beraber, ilgili dersler (84 AKTS), uzmanlık alanı dersi (3 AKTS), seminer (3 AKTS) ve tez çalışması (150 AKTS) olmak üzere toplamda 240 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

remzi.yagci@deu.edu.tr
02323018715