DERS ADI

: Toplum Beslenmesi ve Epidemiyolojisi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
HSA 5050 Toplum Beslenmesi ve Epidemiyolojisi SEÇMELİ 1 0 0 3

Dersi Veren Birim

Halk Sağlığı Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. HATİCE ŞİMŞEK KESKİN

Dersi Alan Birimler

Halk Sağlığı Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Toplumu oluşturan değişik yaş,fiziksel ve sosyal durumlardaki bireylerin yaşam süreci içinde sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme koşullarının irdelenmesi; bu koşulların sağlanmaması durumunda bireye ve topluma yansıyan olumsuz etkilerinin ve önlenebilmesi için oluşturulabilecek sağlık ve beslenme politikalarının belirlenerek bu konuda değerlendirebilme becerisinin kazandırılmasıdır.





Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Toplum beslenmesi ile ilgili temel kuramsal bilgileri bilir.
2   Toplumsal düzeyde beslenme sürecini etkileyen etmenleri ve sistemleri değerlendirebilir.
3   Toplumsal düzeyde beslenme ile ilgili doğru sorular sorar ve temel araştırmaları planlar.
4   Toplumsal düzeyde beslenme ile ilgili kaynaklara erişim ve kanıta dayalı olarak irdeleyebilme becerisine sahiptir.
5   Toplum beslenmesi ile ilgili etik ve yasal boyutlarını bilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Paleolitik çağ ve 21 yy arasında yaşayan toplumlarda değişen beslenme kültürünün insan sağlığına olan etkisini değerlendirme
2 Moleküler Epidemiyoloji / Moleküler Beslenme ilişkisi
3 Gebelik ve Laktasyonda beslenme ile toplum sağlığı ilişkisi
4 0-1 yaş , çocukluk ve adölesan döneminde beslenme ve sağlık sorunları
5 Yaşlılarda izlenen beslenme ilişkili sağlık sorunları
6 Az ve çok gelişmiş toplumların beslenme ilişkili sağlık sorunları.
7 Kronik hastalıkların Epidemiyolojisinde nutrisyonel ve moleküler biyomarkerlar
8 Kronik hastalıkların Prevansiyonunda Epigenetik ve Diyet özelliklerinin ilişkisi
9 Nutrisyonel epidemiyolojide araştırma eğitiminin ve diyete bağlı değerlendirme /ölçme methodlarının özellikleri
10 Moleküler biyolojinin moleküler beslenme bilimine ve moleküler epidemiyolojiye olan katkısının toplum sağlığı sorunlarının iyileştirilmesinde etkin kullanımı
11 Günümüzde sağlıklı toplumların gereksinimi olan sağlık ve beslenme politikalarının hedefleri
12 Seminer-ödev sunumları
13 Seminer-ödev sunumları-2
14 Genel değerlendirme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Present knowledge and nutrition 2008 ..elsevier.com , J of Nutrirition..
Am J of Clinical Nutrition , J of Epidemiology and Nutrition
www.cancer.gov,
www.nutrition.com,.
www.obesite.com
www.fda.gov
Beslenme Kitabı (Prof Dr Ayşe Baysal) , Beslenme ve Diyet Dergisi

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Sunumlar, olgu tartışmaları ve problem çözümleri yapılacaktır.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Ara Sınav
2 PO Performans/Ödev
3 FN Final
4 BNS Başarı VZ * 0.30 + PO * 0.30 +FN* 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ* 0.30 + PO * 0.30 + BUT* 0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Tüm değerlendirmeler 100 puan üzerinden yapılacaktır. Ödev, sunum ve sınavlar ders notuna yansıyacak şekilde yüzdeler üzerinden ağırlıklandırılarak öğrencinin notu hesaplanacaktır.

Değerlendirme Kriteri

Analitik düşünebilme, sunum yapabilme, problem çözebilme özelliği çoktan seçmeli sınavlar ve sunumlar yoluyla değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

e-posta: ruksan.cehreli@deu.edu.tr
Tel: 0.232.4124804

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 15 1 15
Final Sınavına Hazırlık 1 5 5
Sunum Hazırlama 2 5 10
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 15 2 30
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 72

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.111
ÖK.211
ÖK.311
ÖK.41
ÖK.51