DERS ADI

: Turizm ve Gastronomi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUİ 5079 Turizm ve Gastronomi SEÇMELİ 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

PROF.DR. IŞIL ÖZGEN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Bu dersin amacı; turizm işletmelerinde yiyecek içecek hizmetlerinin öneminden yola çıkarak, yiyecek-içecek hizmeti veren işletmelerin sınıflandırılmaları ve hizmet alanları konularında bilgilendirmelerde bulunmaktır. Ayrıca yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin kuruluş yeri, yatırım maliyeti, finansmanı ve karlılık hesapları, yiyecek içecek hizmeti veren işletmelerin yönetimi ve yönetim fonksiyonları hakkında öğrencileri bilgilendirmek ve bu yollarla lisansüstü öğrencileri iş hayatına hazırlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yiyecek-içecek hizmetleri yönetiminin temel kavramları hakkında bilgi sahibi olabilme,
2   Yiyecek-içecek hizmetleri yönetiminin kavrayabilme ve turizm işletmelerinde yiyecek-içecek hizmetleri yönetiminin işleyişi hakkında yorum yapabilme,
3   Yoğun rekabet ortamında, turizm işletmelerinde yiyecek-içecek hizmetlerinin önemi ve hizmet kalitesi hakkında fikir beyan edebilme,
4   Turizm işletmelerinde karşılaşılan güncel sorunlar hakkında bilgi sahibi olma, yeni yaklaşımları tartışabilme,
5   Turizm işletmelerinde yiyecek-içecek hizmetlerinin müşteri memnuniyetine etkilerini sorgulayabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yiyecek-İçecek Hizmetleri ve Konu ile İlgili Temel Kavramlar
2 Turizm İşletmelerinde Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Yönetim Süreci
3 Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Satın Alma ve Depolama
4 Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Servis Hizmetleri
5 Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Mutfak Hizmetleri ve Sanitasyon
6 Yiyecek-İçecek Hizmetlerinin Pazarlanması
7 Vize Ödevi
8 Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Bütçeleme, Başabaş Noktası Analizleri
9 Yiyecek-İçecek Hizmetlerinde Kalitenin Önemi
10 Menü Planlama ve Analizi
11 Turizm Sektöründen Vaka Analizleri
12 Turizm Sektöründen Vaka Analizleri
13 Turizm Sektöründen Vaka Analizleri
14 Turizm Sektöründen Vaka Analizleri

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ders İçin Önerilen Kaynaklar:

Ana kaynak:
1.Koçak, N. (2016). Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık.

Yardımcı kaynaklar:
1.Karamustafa, K. (2018). Yiyecek ve İçecek Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık
2.Türksoy, A. (2010).Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Turhan Kitabevi


Diğer ders materyalleri:
Alanda önde gelen dergilerde yayımlanan bilimsel makaleler. Ayrıca sektöre yönelik uygulamaları içeren diğer süreli yayınlar

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1.Ders verme
2. Sınıf tartışmaları
3. Vaka analizi uygulamaları
4. Proje

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYC YARIYIL İÇİ ÇALIŞMA
3 YYS YARIYIL SONU SINAVI
4 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + YYS* 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.30 + YYC * 0.30 + BUT* 0.40


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Ödevlerin ve sunumların hazırlanışına ilişkin bilgi öğrenci sayısı da dikkate alınarak dönem başında ayrıntılı olarak verilecektir.

Değerlendirme Kriteri

1.Proje, öğrenciler tarafından hazırlanır ve ilgili konuda ortalama 30-50 sayfa aralığında bir yazılı metin olarak sunulmalıdır.
2.Öğrenciler, hazırladıkları projenin her aşamasından sorumlu olmalı, projeyi ders içerisinde sunabilmeli ve hazırlanan çalışmaya yönelik sorulara cevap verebilmelidir.
3.Öğrencilerden, ders ve sektör ile ilgili vaka analizleri hakkında yorum yapabilmeleri beklenir. Ayrıca, lisansüstü öğrencilerinin turizm sektörüne yönelik uygulamalar hakkında fikir sahibi olmaları ve sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmeleri de beklenmektedir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1.Derse toplamda %70 devam mecburiyeti vardır,
2.Öğrencilerin bilimsel etik değerlere saygı duyması beklenir,
3.Grup çalışmalarında öğrencilerden derse katılımları beklenir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç.Dr.Işıl Özgen
isil.goksu@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 10 3 30
Uygulama 3 3 9
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 4 52
Ödev Hazırlama 1 10 10
Rapor hazırlama 1 15 15
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 4 7 28
Sunum Hazırlama 1 5 5
Proje Ödevi 1 2 2
Final Ödevi 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 152

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10
ÖK.1555
ÖK.245
ÖK.3545
ÖK.4545
ÖK.555