DERS ADI

: Beslenme

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
HEF 2084 Beslenme ZORUNLU 2 0 0 2

Dersi Veren Birim

Hemşirelik

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ.DR. DİLEK BÜYÜKKAYA BESEN

Dersi Alan Birimler

Dersin Amacı

Dersin Amacı: Bu dersin amacı, beslenmenin sağlıkla ilişkisini açıklayıcı temel beslenme bilgisinin verilmesi ve hemşirelik alanına entegre edilebilmesinin sağlanmasıdır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Temel beslenme bilgisine sahip olur.
2   Yeterli ve dengeli beslenmeye temel hazırlar.
3   Temel besin öğelerinin yapılarını ve vücuttaki işlevlerini açıklayabilir
4   Beslenmenin sağlıkla ilişkisini kavrar.
5   Beden gereksiniminden az beslenme ya da fazla beslenme durumlarında hemşirelik sürecini açıklayabilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Giriş, programın tanıtımı, Dersin hedeflerinin açıklanması, öğrencilerden beklentilerin açıklanması, Beslenmenin Tanımı ve Önemi
2 Karbonhidratlar, Posanın Önemi/ Lipitler ve Proteinler
3 Enerji Metabolizması, Su, İnsan Beslenmesindeki Önemi
4 Mineraller I (Sodyum, Potasyum, Klor Kalsiyum, Flor, Magnezyum)
5 Mineraller II (Demir, Bakır, İyot, Çinko)
6 Yağda Eriyen Vitaminler (A,D,E,K Vitaminleri)
7 Suda Eriyen vitaminler (Tiamin, Riboflavin, Niasin, Pantotenik Asit, Biotin, Kolin, C Vitamini)
8 Ara Sınav
9 Besin Grupları I (Etler, Kurubaklagiller, Yumurta, Süt ve Süt Ürünleri)
10 Besin Grupları II (Tahıl, Sebze- Meyveler, Yağlar, Tatlılar)
11 Beden Gereksiniminden Fazla Beslenme
12 Beden gereksiniminden fazla beslenme - Obezite Hemşirelik Süreci
13 Beden gereksiniminden az beslenme kaşeksi Hemşirelik Süreci
14 Dersin Değerlendirilmesi

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak:
Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu yayınları, Ankara 2011. Ders Notları.
Yardımcı kaynaklar:
-Hughes, Roger; Margetts, Barrie M. Practical Public Health Nutrition, Wiley-Blackwell
USA, 2010. Ebrary Academic Complete,
http://eds.b.ebscohost.com/eds/detail/detail sid=a1e56091-cc5f-4b71-a4fd-4b9190ee4cf6%40sessionmgr120&vid=0&hid=119&bdata=Jmxhbmc9dHImc2l0ZT1lZHMtbGl2ZSZzY29wZT1zaXRl#AN=edp1130447&db=edspub
-Wetherilt, Huriye, Beslenme rehberi, 2004 İstanbul Ticaret Odası EBSCO . eBooks. http://web.a.ebscohost.com/ehost/ebookviewer/ebook sid=13c0294b-b8d6-40e2-accb-71b001b896f9%40sessionmgr4001&vid=0&hid=4114&format=EB
-Sağlıklı beslenme, EBSCO eBooks 2013
http://web.b.ebscohost.com/ehost/ebookviewer/ebook sid=9d5b00e5-996b-4b5c-bf45-6c9213c80461%40sessionmgr113&vid=0&hid=128&format=EB
Referanslar: -

Diğer ders materyalleri: Sunum notları

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Görsel destekli sunum
Beyin fırtınası
Soru cevap

Değerlendirme Yöntemleri

Başarılı / Başarısız


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Dersin değerlendirilmesinde yarıyıl içi hesaplamaların belirlenmesinde vize notunun %50 si ile final notunun % 50 si ders başarı notu olarak belirlenecektir.
Ders Başarı Notu: %50 yarıyıl içi notu +%50 final notu

Değerlendirme Kriteri

Sınavlarda; hatırlama, karar verme, açıklama, sınıflama, bilgilerini birleştirme becerileri değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Doç. Dr. Dilek Büyükkaya Besen
e-mail: dilek.buyukkaya@deu.edu.tr
Tel: 02324126963

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 13.30-15.15

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 2 26
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavına Hazırlık 1 3 3
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 50

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.1555
ÖK.2555
ÖK.3555
ÖK.4555
ÖK.5555