: TEMEL TASARIM

Mimarlık

DOÇ.DR. HASAN BEGEÇ

Mimarlık

Tasarımın temel kavram ve ilkelerinin tanıtılması, temel tasarıma yönelik üç boyutlu soyut düşünme mantığının geliştirilmesi, iki ve üç boyutlu mekansal kompozisyonların oluşturulmasında temel tasarım becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

1   Mekana ilişkin temel kavramları ve temel tasarım ilkelerini algılayabilme.
2   Mekana ve temel tasarıma yönelik kavramları farklı temsil ortamlarında (sözel, görsel ve dijital etkileşimli ortamlarda) tartışabilme.
3   Temel tasarım ilkelerini 2 ve 3 boyutlu tasarım problemlerine uyarlayabilme ve kullanabilme.
4   Tasarım çözümlerinde geometri, malzeme , strüktür ve form ilişkilerini kurabilme.
5   Süreç içinde geliştirilen tasarım önerilerini farklı temsil ortamlarında (sözel, görsel, dijital olarak ) sunup tartışabilme.

1 1.hafta: Öğrencilerle tanışılması. Mimarlık ve mekan üzerine kavramsal söyleşi yapılması. Temel tasarım prensipleri-ilkeleri ilgili bilgi verilmesi. Tasarımın temel kavramları üzerine kuramsal söyleşi. Çalışma 1: Kendini tanıt (pecha kucha tekniği ile 5 yansı) verilmesi Çalışma 2: Kentini tanıt (metin, çizim, fotoğraf vb. ile poster oluşturulması) verilmesi Çalışma 3: Gezi_Yorum için bilgilendirme
2 2.hafta: Çalışma 1 sunumu +tartışma (opsiyonel) Çalışma 2 sunumu +tartışma Ödev 1: ÇİVİ ve İP ÇALIŞMASI verilmesi Çalışma 3: Gezi_Yorum (saat:13:30 da belirlenen noktalarda öğrencilerle buluşma ve belirlenen rotalar üzerinden kent gezisi)
3 3.Hafta: Çalışma 1 sunumu +tartışma (opsiyonel) Çalışma 3 Gezi_Yorum ile ilgili pafta sunumu+tartışma Ödev 1 Atölye çalışması
4 4.Hafta: Ödev 1 bireysel kritik
5 5.Hafta: Ödev 1 bireysel kritik Ödev 2: ALANSAL ve MODÜLER ELEMANLARLA RÖLYEF ÇALIŞMASI verilmesi
6 6.Hafta: MODÜL hakkında bilgi verilmesi + sınıf içi uygulama Ödev 2 bireysel kritik
7 7.Hafta: Ödev 2 bireysel kritik Ödev 3: ÇİZGİSEL ve DÜZLEMSEL ELEMANLARLA MEKAN OLUŞTURMA verilmesi
8 8.Hafta: Ödev 3 bireysel kritik
9 9.Hafta: Ödev 3 bireysel kritik
10 10.Hafta: Ödev 3 bireysel kritik Ödev 4: HARF SOYUTLAMA verilmesi
11 11.Hafta: Ödev 4 bireysel kritik
12 12.Hafta: Ödev 4 bireysel kritik
13 13.Hafta: Ödev 4 bireysel kritik
14 14.Hafta: Ödev 4 bireysel kritik

Ana Kaynak: yok
Yardımcı kaynaklar:
Altun.D, Uzun.İ.(edt) (2012) "Noktadan Mekana:Dokuz Eylül Üniversitesi Mimari Tasarım Birinci Sınıf İşler-Çalışmalar" Noktadan Mekana 1, İstanbul, Yalın Yayıncılık.
Arıtan.Ö, Taşçı.B, Güller.E, Özdemir.N (edt) (2018) "Noktadan Mekana 2: Dokuz Eylül Üniversitesi Mimari Tasarım Birinci Sınıf İşler-Çalışmalar", Noktadan Mekana 2, İstanbul, Yalın Yayıncılık.
Khan Academy, Udemy v.b. online eğitim platformları
Ching, Francis.(2004), "Mimarlık-Biçim Mekan ve Düzen", Yem Yayınları, 2002 ,İstanbul.
Referanslar: Yok
Diğer ders materyalleri: Gerektikçe duyurulacaktır.

Dersler/Uygulama: Konu ile ilgili öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından temaya giriş niteliğinde sunum ve tartışmalar gerçekleştirilecektir. Öğrenciler iki ve üç boyutlu (çizim +maket) mimari tasarım egzersizlerini kritikler eşliğinde gerçekleştirecektir.

1 YIC Dönemiçi Uygulama
2 BNS Başarı Notu YIC *1

Dönem içi uygulamalar %100dür. Dönem içinde verilen tüm ödevlerden öğrenciler sorumludur. Hangi sebeple olursa olsun ödev teslimi yapmayan öğrencinin başarı notu ona göre belirlenecektir. Dönemin ilerleyen tarihlerinde derse kaydolan öğrenciler öncesindeki ödev çalışmalarından sorumludur.

Dönem İçi Uygulamalar: % 100 (ÖÇ1, ÖÇ2, ÖÇ3, ÖÇ4, ÖÇ5)

Her dersin uygulaması için duyurular eşliğinde belirtilen materyallerin getirilmesi gereklidir.
Derse katılım ve yönergelerin izlenmesi süreç performansı kapsamında önemlidir.

Doç. Dr. Hasan Begeç
hasan.begec@deu.edu.tr