: TEKSTİLDE ÜRÜN VE SÜREÇ TASARIMI I

Tekstil Mühendisliği

DOÇ.DR. RAZİYE BEFRU BÜYÜKBAYRAKTAR

Tekstil Mühendisliği

Bu dersin amacı temel tasarım kavramının benimsetilmesi ve öğrencilerin ürün ve süreç tasarımını gerçekçi kısıtları göz önünde bulundurarak gerçekleştirebilmesi için gerekli alt yapıyı sağlamaktır. Ürün ve süreç tasarım aşamalarının, yöntemlerinin öğretilerek öğrencilerin herhangi bir fonksiyonel nesne tasarımı için bu tasarım süreçlerini uygulaması amaçlanmaktadır.

1   Tasarım kavramını çeşitli yönleriyle anlayıp açıklayabilme
2   Tasarımı ortaya çıkaran gerçekçi kısıtları tanımlayabilme ve açıklayabilme
3   Ürün tasarımını etkileyen etmenleri kavrama
4   Ürün tasarım süreçlerini uygulayabilme becerisi
5   Ürün tasarım araç ve yöntemlerini kullanabilme becerisi
6   Süreç tasarımı aşamalarını uygulayabilme becerisi

1 Ders tanıtım. Tasarım kavramları hakkında tartışma.
2 Tasarım gerekçesini ortaya çıkaran nedenler/kısıtlar. İşletmelerde ürün tasarım kararlarını etkileyen etmenler.
3 Ürün Tasarımı sürecinin aşamaları. Estetik ve Fiziksel Tasarımın temel ilkeleri. Ödev hakkında bilgilendirme.
4 Ürün tasarımı yaklaşımları (İmalat İçin Tasarım, Montaj için tasarım, geri dönüşüm için tasarım, yeniden imalat, vb.)
5 Ürün Tasarım araç ve yöntemleri: Kalite Fonksiyon Yayılımı ; Değer analizi/ mühendisliği, Taguchi Yöntemi; Eş zamanlı mühendislik. Fikrin kabulü: ağırlıklı puanlama, başa baş noktası, Ürün tasarımı için karar ağacı, örnek problemler.
6 Ürün yaşam eğrisi; Ürün-süreç matrisi; Çevre dostu tasarım, Sürdürülebilir ürün tasarımı.
7 Ürünle ilgili dokümanların hazırlanması (Teknik çizimler, malzemelerle ilgili maliyet dokümanları, vs.). Ödev çalışmaları hakkında tartışma.
8 Ara sınav
9 Süreç Tasarımı ve aşamalar: Süreç Seçimi; Ürün çözümlemeleri; Donanım araçları seçimi; İş (mikro süreç) tasarım. Üretim sistemleri.
10 Üretim ile ilgili dokumanlar, İş emri hazırlama. Bilgisayar destekli tasarım ve üretim. Ödev çalışmaları hakkında tartışma.
11 Uygulama örneği-Tekstil tasarımı örneği.
12 Uygulama örneği-Endüstriyel tasarım/ mimari tasarım örneği.
13 Uygulama örneği-Fonksiyonel bir tekstil tasarımı örneği.
14 Ödev sunumları (Fonksiyonel bir nesne tasarımı: fiziksel tasarım, estetik tasarım, süreç tasarımı, vb.)

1- Küçükerman, Ö. , Endüstri Tasarımı: Endüstri için Ürün Tasarımında Yaratıcılık, Yem yayınları, 1996.
2- Küçükerman, Ö. , Endüstri Tasarımı: Ürün Tasarımında Adımlar, Yem Yayınları,1997.
3- Product Design and Development, Ulrich, Karl T., McGraw-Hill Pub., 2003
4- Engineering data for product design, Greenwood, D.C., McGraw-Hill Pub., 1961
5- Engineering design methods: strategies for product design, Cross, N., John Wiley&Sons, 1994

Sunum + Tartışma+ Proje

1 VZ Vize
2 PR Proje
3 FN Final
4 BNS BNS VZ * 0.20 + PR * 0.40 + FN * 0.40
5 BUT Bütünleme Notu
6 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ * 0.20 + PR * 0.40 + BUT * 0.40

Ders Kapsamında öğrencilere ödev verilir. Ödevde fonksiyonel bir ürün için ürün ve süreç tasarımı çalışmalarını gerçekleştirmeleri beklenir. Aynı fonksiyonel nesnenin tasarımı 3-5 öğrenciye verilerek öğrencilerden öncelikle ürün tasarım sürecini bireysel olarak gerçekleştirmeleri istenir. Ödev dosyası; ürünün tanımlanması, gerçekçi kısıtların belirlenmesi, ürünle ilgili dokümanların hazırlanmasını içermelidir. Sonraki aşamada hangi tasarımın seçileceğine karar verme yöntemleri uygulanarak karar verilmesi ve süreç tasarımı ile ilgili çalışmanın takım çalışması olarak yürütülmesi istenir. Bu ödev dosyası; ürün karar verme yöntemleri, sürecin tasarlanması, süreçle ilgili dokümanların ve iş emrinin hazırlanmasını içermelidir. Dersin son haftası, tasarım sunumları yapılacak; ödev notu hazırlanan raporlardan ve sunumdan verilecektir.

Vize (%20) + Proje (%40) + Final (%40)

Proje için aşamalı olarak hazırlanan dosyaların zamanında teslim edilmesi önemlidir.

Doç. Dr. Befru Büyükbayraktar
Dokuz Eylül Üniversitesi
Mühendsilik Fakültesi
Tekstil Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Kampüsü, 35397, Buca-İzmir Tel:0232 3017712