DERS ADI

: YENİLİK YÖNETİMİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
MTE 4145 YENİLİK YÖNETİMİ SEÇMELİ 2 0 0 2

Dersi Veren Birim

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ.DR. BURAK KÖSEOĞLU

Dersi Alan Birimler

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

Dersin Amacı

İnovasyon yönetimi ile ilgili temel kavramları, teorileri ve is dünyasındaki uygulamalarını anlamak. Bu ders teori ve pratiği birleştirerek öğrencilerin inovasyon teori ve modellerini tartışmalarına ve uygulamalarına olanak sağlamayı hedefler. Ders; iş modeli inovasyonu, tasarım odaklı inovasyon, liderlik, strateji, bilgi teknolojileri, bilgi yönetimi, süreç iyileştirme, performans ölçümü ve değişim yönetimini içerir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Deniz ulaştırmasında yeni bilgileri ve yenilikleri sistematik bir yaklaşımla değerlendirebilmek.
2   İnovasyon süreçlerini yorumlamak ve değerlendirebilmek
3   İnovasyon performans sürecinde yönetsel stratejiler geliştirebilmek ve formüle edebilmek
4   İnovasyon sürecinde inovasyon yönetim araçlarını kullanabilme.
5   İnovasyon sürecindeki farklı sorunları teşhis edebilmek ve çözüm üretebilmek.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Yenilik yönetimi nedir
2 Yenilikçi yönetim organizasyonu
3 Teknolojik yenilik
4 Yenilikçi strateji
5 İnovasyonun döngüsü ve dinamikleri
6 Yenilikçi topluluklar
7 ARA SINAV
8 Yenilik yönetme
9 Yaratıcılık: Temel yaklaşımlar.
10 İnovasyon yönetimi teknik ve metotları. Yaratıcı Yaklaşımlar
11 Başkalarından öğrenme
12 Yenilikten değer yakalama.
13 Sonuçlar ve gelecekteki zorluklar
14 Genel değerlendirme
15 FİNAL SINAVI

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

- Martin, M.J., 1994, Managing Innovation and Entrepreneurship in Technology based Firm , John Wiley & Sons.
- Ettlie, J.E., 2000, Managing Technology Innovation , John Wiley & Sons.
- Christensen, The Innovator s Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail, HBSP, 1997,
- Mauborgne, René, Blue Ocean Strategy, Boston, Harvard Business School Press, 2005. ISBN: 1-59139-619-0.
- Snyder, Duarte, Unleashing Innovation, How Whirlpool Transformed an Industry, Jossey-Bass, 2008.
- Heath, Health, Made to Stick, New York, Random House, 2007, 2008. ISBN: 978-1-4000-6428-1.
- Tidd J, and Bessant J. (2009) Managing Innovation 4th Edition. John Wiley and Sons, Chichester, UK.
- Westland, J.C. (2008) Global Innovation Management: A Strategic Approach, Palgrave Macmillan.
- Moore, G.A. (2006) Dealing with Darwin: How Great Companies Innovate at Every Phase of Their Evolution, Capstone.
- Collins, J. (2009) How the Mighty Fall: And Why Some Companies Never Give In, Random House.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Literatür tarama, vaka çalışmaları, sunum ve tartışma

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


*** Bütünleme Sınavı Yapılmayan Birimlerde Bütünleme Kriteri Dikkate Alınmaz.

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Yenilikçi yönetim konusunda lisans düzeyinde bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olma, araştırma, inceleme, yorumlama, sözlü ve yazılı ifade, buluşçuluk, yaratıcılık ve girişimcilik becerileri ve yetkinlikleri değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Assist.Prof. Dr. Oğuz Atik
oguz.atik@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 13 2 26
Final Sınavına Hazırlık 1 7 7
Vize Sınavına Hazırlık 1 12 12
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 1 13
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 62

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17
ÖK.135155
ÖK.25133
ÖK.3355
ÖK.41335
ÖK.53