DERECE PROGRAMLARI

: İngilizce İşletme Yönetimi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

2003 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan İngilizce İşletme Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı 2014 yılında programın içeriğinde düzenleme yapılarak yöneticiler ve profesyoneller için uzaktan eğitim olanağına yönelik olarak yeniden tasarlanmıştır. Program, özel sektör ve kamu sektöründe yönetici olarak çalışan ya da çalışmak isteyenlerin ve yeni iş alanları yaratmayı düşünen girişimcilerin bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirmelerine yönelik, yüksek öğretimde zaman esnekliği sağlayan uzaktan eğitim hizmeti sunmaktadır. Eğitim dili İngilizcedir.

Kazanılan Derece

İngilizce İşletme Yönetimi Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Not Döküm Belgesi (Transkript), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğer GRE, GMAT ve Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. ALES ve Yabancı Dil puanı aranıp aranmayacağı ile ilgili istisnai durumlar Enstitü duyurusunda yer alır. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1,5 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 90 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Artan rekabet koşulları ile işletmelerin yaşamlarını sürdürebilmek ve gelişebilmek için klasik teknik işletme beceri ve yetkinliklerinin yanı sıra beşeri ve kavramsal beceri ve yetkinliklere sahip yöneticilere daha da fazla ihtiyaç duyulmaktadır. İşletme Yönetimi MBA programı eleştirel düşünce mantığı ile teorik bilgi ve uygulamaları birleştirerek söz konusu bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandırmayı amaçlayan bir eğitim programıdır. Programda, işletme veya diğer disiplinlerden mezun öğrencilerin yanısıra, iş hayatından gelen yöneticilere, işletmecilik alanında ileri düzey bilgi ve beceriler kazandırılması hedeflenmektedir. Böylece, programı tamamlayan öğrencilerin hem yurtiçindeki hem de yurtdışındaki kurumsallaşmış firmalarda orta ve üst düzey yönetici konumunda görev alabilecek düzeye gelmeleri beklenmektedir. Ayrıca, kendi işini kurmak ya da ilerletmek isteyenlerin girişimcilik konusundaki bilgilerini zenginlestirmeleri beklenmektedir.
Programın amacı, işletme ve çevresine ilişkin ulusal-uluslararası gelişmeleri yorumlayarak, işletme performansına etkilerini değerlendirebilen; bu gelişmeleri dikkate alarak strateji geliştirebilen ve değişimi güncel yönetim tekniklerini kullanarak yönetebilen; işletmenin fonksiyonları ve birbirleri ile etkileşiminin farkında olarak takım çalışmasında etkin rol alabilen ve stratejik karar alma sürecine katkıda bulunabilen; temel işletme alanlarında derinlemesine bilgi ile donatılmış; nitel-nicel araştırma ve karar verme tekniklerini ve bilgi teknolojilerini kullanarak sentez yapabilen; raporlama ve sunum becerisi gelişmiş; bütüncül bakış açısına ve mesleki etik değerlere sahip profesyoneller ve girişimciler yetiştirmektir.

Temel Program Kazanımları

1   İşletme fonksiyonlarına ilişkin sahip olduğu temel bilgileri seçtiği alanda uzmanlık düzeyinde geliştirerek ve derinleştirerek karar vermede kullanabilme.
2   Bilgi sistemlerinden yararlanarak analitik bir yaklaşımla profesyonel hayata yönelik özgün araştırmalar yapabilme; bulguları yorumlayarak problem çözebilme ve stratejik kararlar verebilme.
3   İşletmenin temel fonksiyonlarını ve bunların birbirleri ile ilişkilerini güncel ve bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirerek strateji oluşturabilme ve stratejinin uygulanmasında sorumluluk alabilme.
4   Etkin iletişim teknikleri kullanarak kendini ifade edebilme.
5   Takım çalışması yapabilme ve yaptırabilme.
6   Mesleki etik değerlere sahip olma.

Mezunların İstihdam Profilleri

Programı tamamlayan öğrencilerin hem yurtiçindeki hem de yurtdışındaki kurumsallaşmış firmalarda orta ve üst düzey yönetici konumunda görev alabilecek düzeye gelmeleri beklenmektedir. Ayrıca, programı tamamlayarak kendi işini kurmak ya da ilerletmek isteyen mezunların birer girişimci olarak kendi işlerini kurup yönetmeleri ya da mevcut işlerini geliştirmeleri beklenmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler, doktora programlarına başvurma hakkına sahip değildir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Programda dersler üç yarıyılda verilmektedir. Birinci ve ikinci yarıyıllarda tüm dersler zorunludur. Zorunlu dersler işletmenin tüm fonksiyonlarını kapsayacak şekilde tasarlanmıştır. Üçüncü yarıyıl; bir zorunlu ders, zorunlu dönem projesi yanısıra üç seçimlik dersten oluşmaktadır. Seçimlik dersler ise öğrencinin belli bir işletme fonksiyonu üzerinde uzmanlaşabileceği tarzda oluşturulmuştur.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 MBA 8069 İşletme Ekonomisi ZORUNLU 3 0 0 5
G 2 MBA 8071 Üretim Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 5
G 3 MBA 8079 İşletmelerde Finansal Yönetim ZORUNLU 3 0 0 5
G 4 MBA 8075 Yönetim ve Organizasyon ZORUNLU 3 0 0 5
G 5 MBA 8077 İleri Finansal Muhasebe ZORUNLU 3 0 0 5
G 6 MBA 8073 Stratejik Pazarlama Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 5
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 MBA 8299 Dönem Projesi ZORUNLU 0 1 0 7
B 2 MBA 8014 İşletme Stratejisi ve Simülasyon ZORUNLU 3 0 0 8
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 15
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 MBA 8020 İşletme Hukuku SEÇMELİ 3 0 0 5
B 2 MBA 8024 İnsan Kaynakları Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 5
B 3 MBA 8026 Finansal Raporlama ve Analiz SEÇMELİ 3 0 0 5
B 4 MBA 8022 Örgütsel Davranış SEÇMELİ 3 0 0 5
B 5 MBA 8016 Kalite Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 5
B 6 MBA 8018 Endüstriyel Pazarlama SEÇMELİ 3 0 0 5
B 7 MBA 8028 Menkul Kıymetler Analizi ve Portföy Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 5
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi Paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (84 AKTS) ve Dönem Projesi (6 AKTS) olmak üzere toplamda 90 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması gerekmektedir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

E-öğrenme

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. M Banu DURUKAN SALI
E-posta: isletme.bolumbsk@deu.edu.tr
Telefon: +90-232-3018112