DERECE PROGRAMLARI

: Muhasebe-Finansman Tezsiz Yüksek Lisans (İ.Ö) (İngilizce)

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

İngilizce Muhasebe-Finansman Tezsiz Yüksek Lisans programı 2012 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Programda; muhasebe ve finans alanlarında derinlemesine bilgi ile donatılmış, kantitatif teknikleri kullanarak finansal sentez yapabilen ve mesleki etik değerlere sahip profesyoneller yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Programda dersler 17:30 ile 22:00 arasında verilmektedir ve eğitim dili İngilizcedir.

Kazanılan Derece

İngilizce Muhasebe ve Finansman Tezsiz Yüksek Lisans (I.O)

Derecenin Düzeyi

İkinci Düzey (Yüksek Lisans Derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Not Döküm Belgesi (Transkript), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğer GRE, GMAT ve Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. ALES ve Yabancı Dil puanı aranıp aranmayacağı ile ilgili istisnai durumlar Enstitü duyurusunda yer alır. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

1,5 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 90 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Programda temel Muhasebe ve Finansman dersleri yer almaktadır. Muhasebe dersleri arasında İleri Finansal Muhasebe, Finansal Raporlama ve Analiz, Karar Verme İçin Muhasebe; Finansman dersleri anasında ise, Finansal Piayasalar ve Kurumlar, Fınansın Temelleri, Ekonomik ve Finansal Çevre ve İşletmelerde Finansal Yönetim dersleri bulunmaktadır. Ayrıca Muhasebe ve Finansmanda sayısal yöntemler dersi ile öğrencilerin tezlerini hazırlarken kullanıabilecekleri ekonometrik ve istatistiksel yöntemler anlatılmaktadır. Bu temel ve zorunlu derslerin yanında öğrenciye Denetim, Stratejik Maliyet Yönetimi, Menkul Kıymet Analizi ve Portföy Yönetimi, Uluslararası Finansal Yönetim, Finansal Risk Yönetimi ve Türevler, Davranışsal Finans, Banka Yönetimi gibi birçok seçimlik ders önerilmektedir. Seçimlik dersler ile öğrencilerin uzmanlaşmalarının sağlanması hedeflenmektedir.
Programın amacı, ulusal ve uluslararası ekonomik-finansal gelişmeleri yorumlayarak işletme performansına etkilerini değerlendirebilen; işletmenin maruz kaldığı riskleri belirleyip yönetebilen; iç-dış denetim ve kontrol çerçevesinde finansal tabloların hazırlanma, analiz ve yorumlanma sürecini koordine edebilen; işletmenin fonksiyonlarının birbirleri ile etkileşiminin farkında olarak takım çalışmasında etkin rol alabilen ve stratejik karar alma sürecine katkıda bulunabilen; işletme finansmanı yönetimi, finansal piyasa ve kurumların işleyişi, menkul kıymet değerlemesi, portföy yönetimi, uluslararası finansman, muhasebe ve denetim alanlarında derinlemesine bilgi ile donatılmış; kantitatif teknikleri kullanarak finansal sentez yapabilen, finansal okur yazarlığı gelişmiş mesleki etik değerlere sahip profesyoneller yetiştirmektir.

Temel Program Kazanımları

1   Öğrencilerimiz, temel ve güncel muhasebe ve finans konularında ileri düzeyde bilgi sahibi olacaklardır.
2   Öğrencilerimiz profesyonel iş ahlakının önemini kavrayacaklardır.
3   Öğrencilerimiz finansal sorunları çözmek ve finansal olayların etkilerini değerlendirmek için analitik beceriler geliştireceklerdir.
4   Öğrencilerimiz, bilgi teknolojilerini kullanarak analitik ekonomik, finansal ve muhasebe verilerini toplayacak, analiz edecek ve raporlayacak ve bu bilgileri stratejik karar verme sürecinde kullanacaklardır.
5   Öğrencilerimiz muhasebe ve finans alanında gelişmek doğrultusunda merak ettikleri konularda kendilerini besleyebileceklerdir.
6   Öğrencilerimiz, muhasebe ve finans açısından bir organizasyon içinde hızlı değişimleri ve yenilikçi fikirleri nasıl benimseyebileceklerini anlayabileceklerdir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Mezunlarımız özel sektördeki işletmelerin muhasebe ve finansman departmanlarında, bankalar ve sigorta şirketleri gibi finansal kuruluşlarda ve denetim şirketlerinde çalışmaktadır.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Bu programdan mezun olan öğrenciler üçüncü derece programlara geçiş yapamazlar.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Program üç yarıyıldan oluşmaktadır. Birinci yarıyıldaki derslerin hepsi zorunludur. İkinci yarıyılda ise üç zorunlu, bir seçimlik ders bulunmaktadır. Üçüncü yarıyılda bir zorunlu bir seçimlik ders vardır. Zorunlu dersler, öğrencinin muhasebe ve finans alanında mutlaka bilmesi gereken konulardan oluşmaktadır. Seçimlik dersler ise öğrencinin uzmanlaşmak istediği alana yönelik sunulmaktadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
1 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 1 MSF 7097 Ekonomik ve Finansal Çevre ZORUNLU 3 0 0 5
G 2 MSF 7105 İleri Finansal Muhasebe ZORUNLU 3 0 0 5
G 3 EMB 7047 İşletme Ekonomisi ZORUNLU 3 0 0 5
G 4 MSF 7103 İşletmelerde Finansal Yönetim ZORUNLU 3 0 0 5
G 5 MSF 7107 Stratejik Maliyet Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 5
G 6 MSF 7101 Finansal Piyasalar ve Kurumlar ZORUNLU 3 0 0 5
TOPLAM:   30
 
1 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
2 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
B 1 MSF 7060 Finansal Raporlama ve Analiz ZORUNLU 3 0 0 5
B 2 MSF 7062 Uluslararası Finansal Yönetim ZORUNLU 3 0 0 5
B 3 EMB 7036 İşletme Stratejisi ve Simulasyon ZORUNLU 3 0 0 8
B 4 MSF 7064 Menkul Kıymetler Analizi ve Portföy Yönetimi ZORUNLU 3 0 0 5
B 5 MSF 7399 Dönem Projesi ZORUNLU 0 2 0 7
TOPLAM:   30
 
2 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 
3 .Dönem:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
 
3 .Dönem Seçmeli:
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi Paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
DEÜ Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: http://www.sbe.deu.edu.tr/sbe/mevzuat

Mezuniyet Koşulları

Tezsiz Yüksek Lisans programı, ilgili dersler (72 AKTS) ve Dönem Projesi (18 AKTS) olmak üzere toplamda 90 AKTS'den oluşur. Öğrencilerin genel not ortalamalarının en az 2.50/4.00 olması ve tüm dersleri en az CB/S/TP notları ile geçmiş olmaları gerekir.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı.

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. M Banu DURUKAN SALI
E-posta: isletme.bolumbsk@deu.edu.tr
Telefon: +90-232-3018112