DERECE PROGRAMLARI

: Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Doktora

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Kazanılan Derece

kardiyopulmoner fizyoterapi doktora derecesi

Derecenin Düzeyi

üçüncü düzey(dokotra derecesi)

Kabul ve Kayıt Koşulları

Aynı veya ilgili disiplinlerde Lisans Derecesi, Not Döküm Belgesi (Transkript), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) veya eşdeğer GRE, GMAT ve Dil Yeterliliği sınavlarından kabul edilebilir puan ile lisans derecesinde kazanılan genel not ortalaması ile ALES puanına göre kabul edilebilir ağırlıklı puana sahip olmak gerekir. ALES ve Yabancı Dil puanı aranıp aranmayacağı ile ilgili istisnai durumlar Enstitü duyurusunda yer alır. Ancak; Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında ALES şartı aranmaz. Kesin kabul, ilgili akademik birim komisyonunun değerlendirmesine bağlıdır. Uluslararası öğrencilerin kabul koşulları Enstitü Yönetim Kurulu tarafından karar verilir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylül de aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Kardiyopulmoner Fizyoterapi Doktora Programı dersleri Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Kampüsü Yerleşkesinde yer alan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon fakültesinde yürütülmektedir.
Programın genel amacı; kardiyopulmoner fizyoterapi biliminin felsefesini kavramış, bilgi ve deneyimlerini ilgili alanlara taşıyabilen, eğitim ve uygulama alanlarında yeni stratejiler geliştirebilen veya mevcut sistemi geliştirebilme becerisine sahip yenilikçi, araştıran, sorgulayan ve elde ettiği bilgileri ürüne dönüştürebilen ülkemizde ve dünyada Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında eğitim ve sağlık hizmeti veren kurumlarda çalışabilecek Doktor fizyoterapist yetiştirmektir.
Doktora programlarının amaçlarından bir diğeri ise, ilgili disiplinin sorunlarına çözüm üretebilecek ve uygulama alanını güçlendiren projeler üretecek yeterlilikte öğretim üyeleri yetiştirmektir.

Temel Program Kazanımları

1   Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda değerlendirme ve tedavi yöntemleri ve ekipmanlarını kullanır, adapte eder ve yeni yöntemler geliştirir.
2   Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyondaki bilgi ve deneyimini farklı klinik koşullara transfer eder.
3   Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile ilgili özgün bir araştırma planlayıp bağımsız yürütür, sonuçlarını ulusal/uluslararası düzeyde yayına dönüştürür.
4   Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile ilgili gelişmeleri takip eder, sentezler, araştırma ve eğitime yansıtır.
5   Multidisipliner ve/veya interdisipliner ekipte liderlik konumunda planlama, uygulama ve görev dağılımı yapar.
6   Etkin iletişim, konuşma ve sunum tekniklerini kullanır.
7   Araştırmayı ürüne veya faydalı modele dönüştürür ve patent çalışmaları yürütür.
8   Araştırmalarını yapma ve yayınlama sürecinde etik kurallara bağlılık gösterir, yaşam boyu öğrenme ilkelerini gerçekleştirir.
9   Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında akademik eğitim programı oluşturur, eğitim çıktılarını değerlendirir ve eğitim programına yansıtır.

Mezunların İstihdam Profilleri

1) Bu doktora programı mezunları, klinik ve akademik çalışmaları ve projeleri bağımsız yürütebilen, ekip çalışmasına yatkın, bilimsel ve teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilen, eğitim ve sağlık politikalarına katkı sağlayabilecek yenilikçi ve girişimci fizyoterapistler olarak yurt içi veya yurt dışı çeşitli üniversitelerde akademik kariyer yaparak mesleklerini sürdürebilirler
2) Bu programın mezunları, eğitim ve araştırma alanında edindikleri üst düzey bilgi ve becerileri ile, özel merkezlerde, hastaneler, sağlığı geliştirme hizmetleri gibi kamu sektörü ortamlar, endüstri, mesleki rehabilitasyon, huzur evleri, toplum temelli rehabilitasyon programları ve özel eğitim merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Mezunlar doktora sonrası çalışmalara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Öğrenci her dönem 30 AKTS almalıdır. Toplam 240 AKTS nin 150 AKTS si tez çalışması olmalıdır. Doktora eğitimi süresince toplam 90 AKTS yi (12 AKTS Uzmanlık Alanı dahil) üç yarıyılda derslerden tamamlamalıdır. Ders alma süresi içinde ortak derslerden (Araştırma Kültürü, Araştırma Yöntemleri ve Aktarılabilir Beceriler) en az 20 AKTS, Disiplin Temelli ve Laboratuar Becerileri derslerinden en az 20 AKTS almalıdır. Ayrıca, ortak dersler ile disiplin Temelli ve Laboratuar Becerileri derslerinden ve/veya başka programlardan ya da kurumlardan 20 AKTS ders alabilir. Öğrenci 1. yarıyılda; Teze İlişkin Araştırma Konuları I, 2. yarıyılda; Teze İlişkin Araştırma Konuları II dersini zorunlu olarak almalıdır. Öğrencinin ders döneminde etik dersi/ kursu alması zorunludur.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
Tüm Dersler
Dönem No Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formu nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ. Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği nin ve Enstitü Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları nın ilgili maddeleri uygulanır. Dersten başarılı olabilmesi için en az 75 almış olması gereklidir.

Mezuniyet Koşulları

4 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 15 hafta, 240 AKTS. Programdan mezun olabilmek için 45 ECTS karşılığı zorunlu ders olmak üzere toplam 78 ECTS karşılığı ders alması, 12 ECTS karşılığı uzmanlık alanı alması ve 150 ECTS karşılığı tez çalışmasını tamamlaması gereklidir. Toplamda 240 ECTS kredisini tamamlamalıdır. En az kümülatif not ortalaması 2.50/4.00 ve her bir dersi en az 2.50 /4.00 (CB/S/TP) not ile tamamlamalıdır.

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam zamanlı

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Prof Dr Didem KARADİBAK
didem.karadibak@gmail.com
yuzbasioglu@deu.edu.tr
02324124941