DERECE PROGRAMLARI

: Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri

Genel Tanım

Kuruluş (kuruluş tarihi, programın genel yapısı)

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı, Efes Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2022-2023 eğitim-öğretim yılından itibaren ön lisans düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştir. Öğrenciler, lise ve ilgili meslek liseleri mezunları arasından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile yerleştirilmektedir.

Kazanılan Derece

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Ön lisans Derecesi

Derecenin Düzeyi

Önlisans Derecesi

Kabul ve Kayıt Koşulları

Meslek lisesi diploması veya lise diploması, ulusal Öğrenci Seçme Sınavı ile yerleştirme.

Önceki Öğrenmenin Tanınması Hakkında Kurallar

Yatay Geçişle gelen öğrenciler:
Türkiye'deki ve yabancı ülkelerdeki yükseköğretim kurumlarından Dokuz Eylül Üniversitesine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile Üniversitemiz Senatosunun belirlediği yatay geçişlerle ilgili Değerlendirme Şartları uygulanır.
Yatay Geçiş Kontenjanları Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilmektedir. Değerlendirme ise; fakülte ve yüksekokullarda oluşturulan komisyonlar tarafından yapılmakta ve ilgili kurullarca karara bağlanarak ilan edilmektedir.

Dikey Geçişle gelen öğrenciler:
Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçişleri; Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri uygulanır.
Üniversite tarafından ayrılan kontenjanlar ÖSYM Başkanlığına bildirilir. Bildirilen bu kontenjanlar ve koşullar ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Kılavuzunda ilan edilir.
Yerleştirme işlemleri Dikey Geçiş Sınavı neticesine göre merkezi olarak ÖSYM tarafından gerçekleşir.

Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre Enstitülere bağlı programlara yatay geçişle öğrenci alınmamaktadır. Öğrencinin bir başka üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken alıp başarılı olduğu derslerden Dokuz Eylülde aynı lisansüstü programa kayıt olduktan sonra hangilerinin asgari ders yükünden sayılması ile ilgili dilekçesine istinaden, ders içeriklerini ve not döküm çizelgesini gösteren başvurusu, danışmanın önerisi, anabilim dalı başkanlığının görüşü ve enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenir. Değişim programlarına katılan öğrencilerin karşı üniversiteden aldıkları dersler seçimlik ya da zorunlu ders olarak kabul edilir.

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

2 yıl, 1 yılda 2 yarıyıl, her yarıyılda 16 hafta, 120 AKTS.

Program Profili (programın amacı, programın yapısı, yöneldiği alanlar, bölüm olanakları)

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programının amacı dinamik, mesleki ve etik sorumluluklarının farkında, etkin iletişim becerilerine sahip, takım çalışmasında etkin yer alan, çözüm odaklı, liderlik özellikleri ve yönetim becerilerine sahip, havayolu ulaşımında uçuş emniyeti ve güvenliğini en üst düzeyde tutan, operasyonel düzeydeki faaliyetlere hakim, uçuş emniyeti ve müşteri odaklılığı eşit önemseyen, sorumluluk sahibi, olaylar karşısında proaktif hareket edebilen, görev bilinci yüksek, etkin iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip Kabin Memuru yetiştirmektir.

Temel Program Kazanımları

1   Dünya coğrafyası ve dünya kültürleri konularında temel bilgiyi öğrenir.
2   Ulusal ve uluslararası havacılık mevzuatı bilgisini öğrenir.
3   Havacılık emniyeti ve güvenliği kavramları konusunda bilgi sahibi olur.
4   Temel havacılık terminolojisi hakkında bilgi sahip olur ve uçuş operasyonlarında kullanır.
5   Uçuş teorisi, aerodinamik ve meteoroloji konularında temel bilgiyi kavrar.
6   Diksiyon ve anons tekniklerini öğrenir, yolcu ile iletişimde ve uçuş operasyonlarında bu kazanımları kullanır.
7   Farklı seyahat sınıflarına ikram hizmeti yapabilme becerisine sahip olur ve uçak içi servisinde bunları uygular.
8   Havacılıktaki tüm acil durumlarda, hayatta kalabilme teknikleri ve kalabalık kontrolü hususunda sorumluluklarını öğrenir ve müdahale becerisine sahip olur.
9   Havacılıktaki ilk yardım konusunda doğru ve etkin müdahalenin önemini kavrar, yetkisi ve becerileri dahilinde ilk yardım uygulamalarını yapar.
10   Havacılıkta tehlikeli madde taşıma konusunda bilgi sahibi olur ve bu konuda oluşabilecek acil bir durumda müdahale eder.
11   Havacılıkta insan faktörü, insan performans ve limitlerinin etkin kullanımının önemini kavrar, ekip kaynak yönetimi konularını içselleştirir.
12   Genel görünümün, kişisel bakımın önemini kavrar, görev ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olur, mesleki hayatında uygular.
13   Protokol ve nezaket kurallarını öğrenir ve tüm uçuş operasyonlarında uygular.
14   Normal uçuş operasyonu yürütülme süreci hakkında bilgi sahibi olur, ekip bütünlüğü içerisinde görev ve sorumluluklarını yerine getirir.
15   Mesleği ile ilgili temel düzeyde İngilizce iletişim kurabilme becerisine sahip olur.

Mezunların İstihdam Profilleri

Mezunlar havacılık alanında faaliyet gösteren resmi kurum ve kuruluşlar ile özel sektörde hava yolları, havaalanları ve diğer havacılık işletmelerinde çalışabilmektedir.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Birinci düzey programlara başvurabilir.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi


Ders Yapısı ve Kredileri

Bölüm öğretim planı zorunlu ve seçmeli derslerden oluşmaktadır. Bölüm seçmeli ders havuzunda güz yarıyılında ve bahar yarıyılında olmak üzere seçmeli dersler yer almaktadır. Öğrencilerimiz mezun olabilmek için staj yapmak zorundadır.
D:Ders U:Uygulama L:Laboratuvar
B:Bahar Dönemi G:Güz Dönemi H:Her İki Dönem
G 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30
B 0 - SEÇMELİ DERSLER SEÇMELİ - - - 30
TOPLAM:   30

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak DEÜ Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ve Efes Meslek Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının ilgili maddeleri uygulanır.

Mezuniyet Koşulları

Öğrenci 2 yıllık eğitim süresini 120 AKTS kredisi alarak tamamlamalıdır. Bu derece, öğretim planında yer alan bütün teorik ve uygulamalı dersleri ve 40 iş günlük staj dönemini başarı ile tamamlayan öğrencilere verilir. Dokuz Eylül Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 33. maddesine göre, öğrencinin öğretimini başarı ile bitirerek diploma alabilmesi için genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması ve bütün derslerden başarılı olması gerekmektedir

Çalışma Şekli (tam zamanlı,yarı zamanlı,e-öğrenme)

Tam gün

Adres ve İletişim Bilgileri (program başkanı veya eşdeğeri)

Program Başkanı
Öğr. Gör. .....
e-mail: @deu.edu.tr
Tel: 0 (232) 892 87 77/