DERS ADI

: GIDA SEKTÖRÜNDE YENİ TRENDLER

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 4093 GIDA SEKTÖRÜNDE YENİ TRENDLER SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Gelişen dünyada değişen yemek kültürlerini ve sofralarda kullanılan yeni yiyecek maddelerini öğrencilere anlatmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Gıda sektörü ile ilgili yeni trendler hakkında bilgi sahibi olma
2   Fast food konusunda bilgi sahibi olma
3   Yeni trendler içerisinde GDO nun yerini tartışabilme
4   Gıda katkılarını sağlık açısında değerlendirebilme
5   Moleküler mutfak hakkında temel bilgiye sahip olma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dersin tanıtımı
2 Dondurulmuş gıdalar
3 Hazır yemekler
4 Hazır karışımlar ve harçlar
5 Fast food restoranlar ve çeşitleri
6 Gıda katkıları ve sağlık açısından değerlendirilmesi
7 Ara Sınav / Gıda katkıları ve sağlık açısından değerlendirilmesi
8 Sofralardaki yeni deniz ürünleri
9 Soslar
10 Baharatlar
11 GDO teknolojisi ve etkileri
12 Organik beslenme
13 Moleküler mutfak
14 Moleküler mutfak
15 Dönem sonu sınav
16 Dönem sonu sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Editör: Doç. Dr. Osman N. Özdoğan; YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE TRENDLER [Kavramlar, Yaklaşımlar, Başarı Hikayeleri] İSBN 978-605-4940-52-3, ANKARA, 2014, DETAY YAYINCILIK
The International Culinary Schools at the Arts Institutes. (2008). International Cuisine. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Vize ve final sınavları yoluyla problem çözme yeteneği, uygulama yeteneği, analiz etme, sentezleme ve eleştirel düşünme yeteneği.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

gozde.turkoz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Perşembe 13:00-15:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 4 56
Vize Sınavına Hazırlık 1 6 6
Final Sınavına Hazırlık 1 7 7
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 113

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1411111
ÖK.2451111
ÖK.3411111
ÖK.4411111
ÖK.5511111