DERS ADI

: DÜNYA MUTFAKLARI

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
GMS 3072 DÜNYA MUTFAKLARI ZORUNLU 2 2 0 5

Dersi Veren Birim

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ

Dersi Alan Birimler

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Dersin Amacı

Dünya mutfaklarının özelliklerini, yöresel yemekleri ve sağlıkla ilişkisini değerlendirmektir

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Yöresel yemekler ile ilgili yayın tarayabilme
2   Türk mutfağını diğer mutfaklardan ayıran özellikleri kavrayabilme
3   Farklı mutfakların yerel yemeklerini öğrenme
4   Kültürlerin mutfaklara olan etkilerini ilişkilendirebilme
5   Dünya'daki farklı kültürleri araştırabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Fransız Mutfağı
2 İtalyan Mutfağı
3 İspanyol Mutfağı
4 İngiliz ve Balkan Mutfağı
5 İskandinav ve Rus Mutfağı
6 Orta, Kuzey, Güney Amerika Mutfağı
7 Ara Sınav / Orta, Kuzey, Güney Amerika Mutfağı
8 Orta, Kuzey, Güney Amerika Mutfağı
9 Meksika Mutfağı
10 Malezya Endonezya, Tayland Ve Vietnam Mutfakları
11 Çin Mutfağı
12 Hint Mutfağı
13 Japon Mutfağı
14 Kore Mutfağı
15 Dönem Sonu Sınav
16 Dönem Sonu Sınav

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Boyut Yayın Grubu. Dünya Yemekleri Serisi. İstanbul: Boyut Yayıncılık
Boyut Yayın Grubu Şef Akademisi . İstanbul: Boyut Yayıncılık
Uygulamalı Yemek Yapma Temel Tekniği- Cemal Türkan

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatım

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS * 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

gozde.turkoz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Pazartesi 12:00-13:00
Salı 12:00-13:00
Çarşamba 12:00-13:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 5 70
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavı 1 1 1
Vize Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 124

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6
ÖK.1443111
ÖK.2443111
ÖK.3443111
ÖK.4443111
ÖK.5443111