DERS ADI

: İŞLETME - I

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 1021 İŞLETME - I ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. OSMAN AVŞAR KURGUN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Öğrencilere; işletmeciliğe ilişkin temel kavramları, işletmeciliğin gelişim sürecini, işletmenin kuruluş aşamasından başlayarak işletme aşamasını da kapsayacak biçimde gerçekleştirilen faaliyetleri öğretmek ve işletmenin çevre unsurları ile etkileşimini analiz etme yetkinliğini kazandırmak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İşletmeciliğe ilişkin temel kavram ve ilkeleri tanımlayabilme
2   İşletme türlerini ve özelliklerini sınıflandırabilme
3   İşletmelerin kuruluş aşamasından başlayarak işletme aşamasında dahil olduğu süreci açıklayabilme
4   İşletmenin iç ve dış çevre unsurları ve ve işletme amaçlarını bu kapsamda analiz edebilme
5   İşletmecilikle ilgili güncel gelişmeleri yorumlayabilme.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Bilim ve İşletmeciliğin Gelişimi I Bilim kavramı ve özellikleri anlatılmaktadır. Dünyanın ilk işletmeleri ve işletmeciliğin gelişimi açıklanmaktadır.
2 İşletmeciliğin Gelişimi II (Endüstri Devrimi Öncesi ve sonrası) Endüstri öncesi toplumlarda üretim anlatılmaktadır. Endüstri devriminin etkileri ve sonrasında işletmeciliğin Taylor (Bilimsel Yönetim) etkisi ile nasıl yapılandığı açıklanmaktadır.
3 Küreselleşme ve İşletmecilik Anlayışının Değişimi, İşletmenin Modern Tanımı ve İşletme Biliminin Konuları Küreselleşme ve etkileri açıklanmaktadır. Küreselleşme ile işletmelerin değişimi açıklanmaktadır. Güncel bir işletme tanımı yapılarak işletme biliminin ilgilendiği konulara yer verilmektedir.
4 İhtiyaç Kavramı, İhtiyaçların Sınıflandırılması, Ürün, Mal, Hizmet ve Fayda, Bağımlılıkla Mücadele. İhtiyaç kavramı açıklanarak sınıflandırılmaktadır. Ürün, Mal, Hizmet ve Fayda kavramları anlatılmaktadır. Türleri hakkında bilgi verilmektedir. Bağımlılık kavramı, türleri ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi verilir.
5 Üretim Faktörleri, İşletme Yönetiminin Amaçları ve Sosyal Sorumluluk Üretim faktörleri klasik ve modern olarak iki bölümde anlatılmaktadır. Kar sağlama, büyüme ve sosyal sorumluluk konuları açıklanmaktadır.
6 İşletme Çevresi, Ekonomik Sistemler, Rekabet ve Aracılar İşletmenin makro, mezo ve mikro çevre elemanları anlatılmaktadır. Ekonomik sistemler açıklanarak karşılaştırılmaktadır. Rakip kavramı ve rekabet türleri incelenmektedir.
7 Verimlilik, Etkinlik ve Ekonomiklik Toplam ve kısmi fiziksel verimlilik kavramları, verimlilik formülleri incelenmektedir. Etkinlik ve ekonomiklik kavramları örneklerle aktarılmaktadır.
8 İşletmelerin Sınıflandırılması Çeşitli kriterlere göre işletmelerin sınıflandırılması ve özellikleri açıklanmaktadır. KOBİLER ve büyük işletmelerin karşılıklı üstünlükleri ele alınmaktadır.
9 İşletmelerde Büyüme I İç ve dış büyüme kapsamında yatay ve dikey büyüme, holding, konsorsiyum, centilmenlik anlaşması, kartel, tröst vb. büyüme türleri incelenmektedir.
10 İşletmelerde Büyüme II Dış büyüme türleri incelenmektedir. Dış kaynak kullanımı, benchmarking ve yönetim anlaşmaları gibi türler irdelenmektedir.
11 İşletmelerde Büyüme III Dış büyüme türlerinden satın alma ve ortak yatırım incelenmektedir.
12 Yatırım Kavramı, Yatırım Çeşitleri ve Turizm Yatırımları Plasman, mikro ve makro yatırım anlatılmaktadır. Bürüt-net ve reel-mali yatırım açıklanmaktadır.
13 Yatırım ve Sermaye Bütçelemesi, Yatırım Kararları ve Bütçesi Yatırım bütçesi ve sermaye bütçesi anlatılmaktadır. Yatırım kararının alınmasında süreçler açıklanmaktadır. Yatırım projesi kavramı ve türleri incelenmektedir.
14 İşletmelerde Maliyetler ve Karlılık Analizi Temel maliyet türleri anlatılmaktadır (sabit, değişken, yarı sabit, yarı değişken). Başabaş noktası grafikle anlatılmaktadır. Ayrıca formül yolu ile hesaplama örnekleri verilmektedir.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İşletme Yönetimi I-II, Özgür Yılmaz, Detay Yayıncılıkj, 2015, Ankara, 250 sf.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatma
Tartışma
Örnek olay
Beyin fırtınası
Soru-cevap

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1.Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2.Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

avsar.kurgun@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

CUMA / 13:30-14:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 9 9
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 2 24
Web'de Tarama ve Kütüphane Çalışması 12 2 24
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 106

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.11
ÖK.22
ÖK.33
ÖK.44
ÖK.54