DERS ADI

: GENEL İLETİŞİM

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SEC 2081 GENEL İLETİŞİM SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. OSMAN AVŞAR KURGUN

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği

Dersin Amacı

Öğrencilerin iletişim kavramı, süreci, engelleri ve türlerini öğrenerek iş yaşamında etkin ve başarılı iletişim konusunda yetkinlik kazanmalarını sağlamak.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   İletişim kavramı ve iletişim sürecini öğrenir.
2   İletişim türlerini öğrenir.
3   İletişim engellerini ve çatışmalarını yönetmeyi öğrenir.
4   Etkin ve başarılı iletişim kurmayı öğrenir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 İletişim Kavramı ve Gelişimi İletişim kavramının kelime kökeni, taşıdığı genel anlam ve tarhi boyunca gelişimi ele alınmaktadır. Özellikle anlaşma vurgusundan hareketle genel bir tanımı yapılmaktadır.
2 İletşimin Gelişimi ve Algı Kavramı İletişim kavramının gelişimi mağara duvarı resimleri, ilk tiyatro ve benzeri dönüm noktaları temel alınarak anlatılmaktadır. Algı kavramı açıklanmaktadır. İletişim sürecinde boşlukların doldurulması ve algı ilişkisi açıklanmaktadır.
3 Günümüzde İletişim ve Yaşanan Değişimler Dijitalleşme ve diğer güncel gelişmelerin iletişim üzerinde neden olduğu değişimler ve sonuçları anlatılmaktadır.
4 İletişim Süreci ve Bileşenleri İletişim sürecinin bileşenleri (kaynak, kodlama, mesaj, kanal ve hedef) anlatılmaktadır. İletişim sürecinin etkinliği ve başarısının nasıl belirlendiği açıklanmaktadır.
5 İletişim Engelleri Jo-Hari Penceresi hakkında bilgi verilmektedir. İletişim engelleri genel olarak anlatılarak filtreleme, algıda seçicilik ve aşırı bilgi yükleme daha detahlı olarak örneklerle açıklanmaktadır.
6 İletişim Çeşitleri, İletişim ve Kültür İlişkisi İletişim çeşitleri incelenmektedir. Kişisel iletişimden örgütsel iletişime kadar olan tüm aşamalar örneklerle detaylandırılmaktadır. Kültür ve iletişim ilişkisini vurgulamak için Hofstede Kültür Boyutları ele alınmaktadır.
7 Duygusal İfade, Temel Temsil Sistemleri Duygusal ifadenin önemi ve ortaya çıkış biçimleri incelenmektedir. Temel temsil sistemleri (görsel, işitsel, dokunsal, kokusal ve tatsal) anlatılmaktadır. Her temsil sisteminin sözlü iletişimde neden olduğu farklılıklar vurgulanmaktadır.
8 Örgütsel İletişim Türleri ve Örgütsel iletişim Ağları Örgütsel iletişimde formal ve informal iletişim açıklanmaktadır. İnformal iletişimin önemi anlatılmaktadır. İnformal iletişimin nasıl yönetileceği ele alaınmaktadır. Örgütsel iletişim ağları aktarılarak karşılıklı üstünlükleri tartışılmaktadır.
9 İletişim Kanalları ve Renklerin Anlamı Kodlanan mesaja göre hangi iletişim kanalının seçilmesi gerektiği anlatılmaktadır. İletişim kanallarının karşılıklı üstünlükleri ele alınmaktadır. Renklerin iletişimde taşıdığı anlam ve yarattığı etkiler açıklanmaktadır.
10 Beden Dili (Sözsüz iletişim) Beden dilinin önemi açıklanmaktadır. Mimik, jest, postür, başın kullanımı ve tokalaşma anlatılmaktadır. Her birinin doğru kullanımına örnekler verilmektedir.
11 Sözlü İletişim Etkin konuşmanın nitelikleri, konuşma sistemi ve bileşenleri, seslerin doğru çıkartılması, boğumlama ve sözcüklerin değeri anlatılmaktadır. Diyafram kullanımı ve dil, diş, damak, dudak kullanımı hakkında denemeler yaptırılmaktadır.
12 Soluk ve Durak Soluk ve durak için temel kurallar anlatılmaktadır. Doğru kullanımlarının anlam üzerindeki etkileri örneklenmektedir.
13 Müzakere Müzakere kavramı ve müzakere türleri açıklanmaktadır. Aynı zamanda müzakere stratejileri ve davranış biçimleri analiz edilmektedir.
14 Masada Oturma Biçimleri Masada oturma biçimleri incelenmektedir. Her birinin iletişim üzerinde yaratacağı etki örnekler yardımı ile açıklanmaktadır.

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Bahar, E. (2016). Etkili İletişim, Ankara: Detay Yayınevi.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Anlatma
Tartışma
Örnek olay
Beyin fırtınası
Rol oynama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

1. Vize Sınavı: Vize sınavı ders içeriğindeki konuları ve haftalık ödevleri kapsamaktadır (%40).
2. Final Sınavı: Sınav ders içeriğindeki tüm konuları kapsayacaktır. Öğrenciler ders içinde yer alan tartışma, uygulama ve örnek olay çalışmalarından da sorumludur (%60).

Değerlendirme Kriteri

Sınav sorularının yanıtlanmasında, öğrencilerin dersin konu ve kavramlarını anlama, aralarında nedensellik ilişkisi kurma, örnek verebilme, analitik düşünme ve ilgili terminolojiyi kullanma düzeyleri ölçülecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Derslerin %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezası ile sonuçlanır.
3. Öğrencilerin ders içi tartışmalara dâhil olmaları beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

avsar.kurgun@deu.edu.tr


Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

CUMA / 10:00-11:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 4 56
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 120

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555
ÖK.25555
ÖK.3555
ÖK.45555