DERS ADI

: Sürdürülebilir Turizm ve Çevre Yönetimi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUİ 5095 Sürdürülebilir Turizm ve Çevre Yönetimi SEÇMELİ 3 0 0 6

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. PINAR IŞILDAR

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Turizm ve çevre arasındaki ilişkiyi kurarak, turizm en temel öğesi olan çevrenin yönetilmesi ve sürdürülebilir turizmin varlığını, gelişimini ve geleceğini anlayabilmek için gerekli bilgi ve becerinin kazandırılmasıdır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1. Sürdürülebilirlik hakkında bilgi sahibi olmak
2   2. Sürdürülebilir turizm çevresini tanımak
3   3. Sürdürülebilir turizm ve çevre etkileşimlerini bilmek ve açıklamak
4   4. Küresel çevresel problemler hakkında bilgi sahibi olmak, sürdürülebilir çözümler üretebilmek
5   5. Turizmin geleceği hakkında değerlendirmeler yapabilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 1. Sürdürülebilirlik Tanımı, Amacı, Felsefesi ve Tarihçesi, Sürdürülebilir Turizmin Boyutları
2 2. Çevrenin tanımlanması, Çevre felsefesi, Çevre bilinci, Kalkınma ve Çevre ilişkisi, Çevre Ekonomisi ve Çevre Hukuku
3 3. Sosyal, Ekonomik ve Fiziksel Çevre Yaklaşımları
4 4. Sürdürülebilir Turizm ve Fiziksel Çevre İlişkisi
5 5. Sürdürülebilir Turizm ve Sosyokültürel Çevre İlişkisi
6 6. Sürdürülebilir Turizm ve Ekonomik Çevre İlişkisi
7 7. Sürdürülebilir Turizmde Çevre Yönetimi, Çevre Standartları, Çevresel Etki Değerlendirme ve Taşıma Kapasitesi Yaklaşımı
8 8. Destinasyonlarda Sürdürülebilirlik ve Çevre Yönetimi
9 9. Konaklama İşletmelerinde Sürdürülebilirlik ve Çevre Yönetimi
10 10. Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Sürdürülebilirlik ve Çevre Yönetimi
11 11. Sürdürülebilir Olma, Sürdürülebilir Sertifikalar ve Belgeler: Yeşil Destinasyonlar, Yeşil Oteller, Yeşil Restoranlar, Yeşil Gıdalar
12 12. Küresel Değerlendirmeler, Gelecek Projeksiyonlar
13 13. Öğrenci Sunumları
14 14. Öğrenci Sunumları
15 15. Final Sınavı
16 16. Final Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

John Swarbrooke (1999). Sustainable Tourism Management. CABI Publishing Series, ISBN: 0851993141, NY-USA.
Metin Kozak (2014).Sürdürülebilir Turizm. Detay Yayıncılık, Ankara.
Kahraman, Nüzhet & Türkay, Oğuz (2006), Turizm ve Çevre, Detay Yayıncılık, Ankara.
Demir, Cengiz & Çevirgen, Aydın (2006), Turizm ve Çevre Yönetimi, Nobel Yayıncılık, Ankara.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders
2. Tartışma
3. Ödevler
4. Sunumlar
5. Diğer Faaliyetler

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Ara sınav
Final Sınavı
Bütünleme
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

Değerlendirme Kriteri

1. Ders bir ara sınav ve bir final notu ile değerlendirilecektir.
2. Dönem içerisinde bir tane dönem ödevi olarak makale çalışması yapılacaktır. Bu çalışma final sınavı yerine geçecektir.
3. Belirlenen gün ve saatte dönem içi makale çalışmasının sunumları gerçekleştirilecektir.
4. Her bir öğrenci hakemli dergide çıkmış güncel makaleleri daha önceden belirlenen takvime göre analiz edeceklerdir.

Ödevin Gününde Teslimi ve Sunumun Zamanında Yapılması: Ödev teslim tarihinde ödevlerin teslim edilmesi ve sunumların zamanında gerçekleştirilmesi. (5 puan)
Ödevin ve Sunumun Okunabilirliği, Anlaşılabilirliği, Sunum Düzeni, Atıf ve Kaynakça Uygunluğu: Ödev ve sunum akademik bir dille yazılmış ve anlaşılabilir. Sunum düzeni yapılmış. Her slaytta gerekli durumlarda atıflar verilmiş ve sunum sonunda kaynakça yer almaktadır (10 puan)
Sunum yaparken ses tonu, sunum becerisi ve konuya hakimiyeti: Sunum yaparken ses tonu sınıfın duyacağı şekilde olmalı, sunum okunmadan yapılmalı ve konuya hakim olarak gerçekleştirilmelidir.(5 puan)
Araştırma Konusu: Araştırma konusu dersin içerikleriyle örtüşmeli, güncel konulardan olmalı ve özgün olmalıdır. (10 puan)
Araştırmanın Amacı: Araştırma amacı net, anlaşılabilir, konuya uygun ve bağlantılı şekilde belirtilmelidir. (10 puan)
Araştırma Probleminin Tanımı: Araştırmanın problemi konuya ve amaca uygun ve bağlantılı olarak belirlenmeli ve özgün olmalıdır. (15 puan)
Literatür Taraması: Konu ile ilgili literatür taraması detaylıca yapılmalı, WOS gibi veri tabanlarında güncel makaleler incelenmeli ve yararlanılmalıdır. (20 puan)
Metodolojik Yaklaşımların Belirlenmesi: Metodoloji yazılmalı. Konu ile ilgili ve problemin yapısına uygun, bağlantılı şekilde yazılmalı ve uygun araştırma yöntemi belirtilmedir. (10 puan)
Sonucun Belirlenmesi: Araştırmanın sonucu araştırma problemine cevap olacak şekilde bağlantılı ve literatürle değerlendirilmiş olarak verilmelidir. (10 puan)
Önerilerin Geliştirilmesi: Gelecek çalışmalar için sonuç ile özgün öneriler geliştirilmelidir. (5 puan)

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

1. Dersin en az %70 ine katılım zorunludur.
2. Her türlü intihal girişimi ve fiili disiplin cezasıyla sonuçlanır.
3. Öğrencilerin ders katılması ve zamanında gelmesi beklenmektedir.
4. Ödev ve sunum öğretim elemanının vereceği formata göre hazırlanıp teslim edilmelidir.
5. Derslerde her türlü elektronik cihaz kapalı tutulmalıdır

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

pinar.isildar@deu.edu.tr
0232 301 69 28

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Salı 13:00 - 15:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 3 42
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlık 1 15 15
Ödev Hazırlama 1 20 20
Sunum Hazırlama 1 20 20
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 144

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10
ÖK.155
ÖK.2555
ÖK.355
ÖK.45555
ÖK.555