DERS ADI

: Deniz ve Yat Turizmi

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
CZM 5044 Deniz ve Yat Turizmi SEÇMELİ 2 0 0 5

Dersi Veren Birim

Fen Bilimleri Enstitüsü

Dersin Düzeyi

Yüksek Lisans

Ders Koordinatörü

PROF. DR. GÖKDENİZ NEŞER

Dersi Alan Birimler

Kıyı Bölgesi Yönetimi Yüksek Lisans

Dersin Amacı

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Turizm segmentlerini ve deniz turizminin bu segmentlerdeki yerini değerlendirebilmek, karşılıklı ilişkilerini anlayabilmek
2   Turizm etkinliklerinin değerlendirilmesinde 'sürdürülebilirlik' kavramını kullanbilmek
3   Ülke ölçeği ve küresel ölçekte turizm hareketliliklerini izleyebilmek
4   Turizmin çevresel, sosyal ve kültürel etkilerini ölçebilecek enstrümanları tanımak
5   Deniz turimi ve özelindeki yat turizmi terminolojisini doğru kullanabilmek ve bunlar yardımıyla raporlama yapabilmek
6   Yeni destinasyonlar hazırlamak konusunda veri değerlendirmesini gerçekleştirebilmek
7   Kıyı bölgesi yönetimi kavramı içinde turizmin diğer sektörlerle etkileşimini değerlendirebilmek
8   Deniz turizmi konularında eleştirel düşünceye sahip olmak ve doğru terminolojiyle fikirlerini paylaşabilmek

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 - `Deniz turizmi kavramının içeriği - Dünyada ve Türkiye de deniz turizminin gelişimi, kısa tarihçe - Öğrenci ödevlerinin dağıtılması
2 - Yat turizmi, yat turizminin unsurları - Önemli yat turizmi rotaları - Yat turizminde yararlanılan tekne çeşitleri (tersane uygulamasıyla birlikte)
3 - Yat turizminin alt yapısını oluşturan marinalar, çekek yerleri, yat tersaneleri ve imalathanelerine ilişkin bilgiler ve bunların kendi aralarında sınıflandırılması Araştırma projeleri dağıtılacaktır
4 - Yat turizmi işletmeciliği, acentelik, tur operatörlüğü etkinlikleri Marina gezisi
5 - Yat turizminde ulusal mevzuat (deniz mevzuatının gemi adamları yönetmeliklerini de içeren ilgili kısımları) - Yat turizminde uluslararası mevzuat
6 - Kruvaziyer turizminin içerdiği unsurlar - Önemli kruvaziyer rotaları - Kruvaziyer turizmde Türkiye nin yeri ve önemi
7 - Ara sınav
8 - Türkiye nin sualtı tarihsel ve doğal zenginlikleri - Türkiye de sualtı arkeolojisi çalışmaları ve buna ilişkin müzecilik (uygulamalı çalışma / teknik gezi)
9 - Denizde sağaltım turizminin unsurları - Tarihçe - Dünyada ve Türkiye de bugünkü olanaklar ve etkinlikler
10 - Dalma turizmi - Dalma teknikleri, sertifikalandır
11 - Deniz ve ekolojik turizm - Dünyada ve Türkiye de bugünkü olanaklar ve etkinlikler
12 - Bir turizm etkinliği olarak diğer su sporları (su kayağı, rüzgar ve dalga sörfü, spor balıkçılığı, iç su sporları, vd.)
13 - Amatör denizcilik ve etkinlikleri - Türkiye de yelken klüplerinin örgütlenmesi ve etkinlikleri - Yat ve sürat teknesi yarışları
14 - Öğrenci ödevlerinin sunumu - Sektörden profesyonelerin kısa sunumları - Genel değerlendirme

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

İlan Edilecektir.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders, sınıf anlatımı, sunumlar ve tartışma formatında yürütülecektir. Bunun dışında öğrencilerden dönem boyunca gerçekleştirdikleri araştırmayı raporlamaları ve sunmaları beklenmektedir.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ODV ÖDEV
2 SUN SUNUM
3 YSBN YIL SONU BAŞARI NOTU ODV * 0.50 + SUN * 0.50


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

İlan Edilecektir.

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 14 4 56
Arazi çalışması 1 8 8
Ödev Hazırlama 1 15 15
Sunum Hazırlama 1 5 5
Kitap Okuma 15 1 15
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 127

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10
ÖK.12343214231
ÖK.22342113331
ÖK.32222341333
ÖK.42211331232
ÖK.53333334433
ÖK.63333443433
ÖK.73332222221
ÖK.83233224431