DERS ADI

: Yeme Davranışları ve Farkındalığı

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
HEF 2111 Yeme Davranışları ve Farkındalığı SEÇMELİ 2 0 0 2

Dersi Veren Birim

Hemşirelik

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM ZEKİYE TUNCER

Dersi Alan Birimler

Hemşirelik

Dersin Amacı

Bu ders, öğrencinin yeme davranışları üzerine bilinçli farkındalık geliştirmesini sağlayacak temel uygulamalar hakkında bilgi edinmesidir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   1. Besin intölerans çeşitlerini tanımlayabilme
2   2. Gıda güvencesi ve gıda okuryazarlığını anlama
3   3. Sağlıklı ve bozulmuş yeme davranışlarını tanımlayabilme
4   4. Yeme farkındalığı ve bilinçli yeme kavramlarını bilme
5   5. Yeme davranışı ve beden imgesi arasında bağlantıyı kurma

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Dersin tanıtımı Beslenme tanımı, Beslenme hataları, Besin seçimini etkileyen faktörler Dr. Öğr. Üyesi İlkin Yılmaz
2 Besin İntöleransları Dr. Öğr. Üyesi İlkin Yılmaz
3 Besin İntöleransları Dr. Öğr. Üyesi İlkin Yılmaz
4 Gıda okur yazarlığı Bilinçli tüketim, tüketicilik Dr. Öğr. Üyesi İlkin Yılmaz
5 Gıda Güvenliği Dr. Öğr. Üyesi İlkin Yılmaz
6 İyi yeme rehberi, besin yoncası yöntemi, benim tabağım yöntemi Dr. Öğr. Üyesi İlkin Yılmaz
7 Ara Sınav (Ödev) Dr. Öğr. Üy. Gülsüm Zekiye TUNCER
8 Yeme davranışları, Sağlıklı ve Bozulmuş Yeme Davranışları Dr. Öğr. Üy. Gülsüm Zekiye TUNCER
9 Yeme davranışları, Sağlıklı ve Bozulmuş Yeme Davranışları Dr. Öğr. Üy. Gülsüm Zekiye TUNCER
10 Sezgisel Yeme Dr. Öğr. Üy. Gülsüm Zekiye TUNCER
11 Sezgisel Yeme uygulamaları Dr. Öğr. Üy. Gülsüm Zekiye TUNCER
12 Yeme Farkındalığı Dr. Öğr. Üy. Gülsüm Zekiye TUNCER
13 Yeme Farkındalığı uygulamaları Dr. Öğr. Üy. Gülsüm Zekiye TUNCER
14 Bedene Yönelik Algı ve Beden Farkındalığı Dr. Öğr. Üy. Gülsüm Zekiye TUNCER
15 Dersin Değerlendirmesi Dr. Öğr. Üy. Gülsüm Zekiye TUNCER

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

1. Köse G. (021) Yerken Düşünmek Mümkün mü Akademisyen Yayınevi. Ankara.
2. Tribole E. & Resch E. (2021) Sezgisel Yeme uygulama kitabı. Yiyeceklerle sağlıklı bir ilişki kurmak için on ilke. Okuyanus Yayınları 1. Basım. İstanbul
3. Virtue D. (2011). Duygusal Açlık. Destek Yayınları 1. Basım. İstanbul
4. Fairburn C.G. (2019). Aşırı Yemeyi Yenmek. Psikonet Yayınları 1. Basım. Ankara.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Sunum, tartisma, soru-cevap, film izleme, rol play oynama
Derslerde kullanılan tüm görsel materyallerde sesli betimleme sağlanmaktadır. (Engelli öğrencilerin talepleri halinde film, video gibi görsele dayalı eğitsel materyallerin sesli betimlemeli şekilleri kullanmaktadır).

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1
2
3
4
5


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Dönem boyunca 1 adet ara sınav ve 1 adet final veya bütünleme sınavı ile ders değerlendirmesi yapılacaktır.
Ara sınav ve final sınavı ödev olarak verilecektir.
Ara sınav notu: 1 adet ara sınav notunuz yarıyıl içi notu oluşturacaktır.
Yarıyıl içi notu: Ara Sınav notu
Ders Başarı notu: Yarıyıl içi notunun %50 si + Final veya Bütünleme notunun %50 si
Minimum ders başarı notu: 100 tam not üzerinden 60 tır.
Minimum Final ve bütünleme sınav notu: 100 tam not üzerinden 50 dir.

Değerlendirme Kriteri

Sınavlarda; yorumlama, hatırlama, karar verme, açıklama, sınıflama, bilgileri birleştirme becerileri değerlendirilecektir.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

Dr. Öğr. Üyesi Gülsüm Zekiye Tuncer
gulsum.damlarkaya@deu.edu.tr
02324124794

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

İlan Edilecektir.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Vize Sınavına Hazırlık 1 4 4
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 34

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13
ÖK.1433443
ÖK.2435544333
ÖK.343534433
ÖK.44455534333
ÖK.5455553433