: Türk Çocuk Koruma Sistemi ve Sosyal Hizmet Hukuku

Hukuk

DOÇ. DR. RECEP DOĞAN

Hukuk

Bu dersin amacı, Türkiye de çocukların hukuki yollardan korunmasına ilişkin temel düzenlemelerin tanıtılması ile sosyal hizmet hukukuna ve çocuk korumaya ilişkin temel kavram ve kurumların aktarılmasıdır.

1   Çocuk koruma sisteminin ve sosyal hizmet hukukunun temel kavramlarına hâkim olunması
2   Türk Medeni Kanununda yer alan çocuklara ilişkin koruma önlemlerinin öğrenilmesi
3   5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununda yer alan koruyucu ve destekleyici tedbirlerin öğrenilmesi
4   Çocuk Koruma Sisteminde yer alan Mahkemelerin görev ve yetkilerinin öğrenilmesi.
5   Sosyal hizmet teşkilatının temel kurumlarının ve sosyal hizmete hakim olan ilkelerin öğrenilmesi.
6   Sosyal hizmet kurumlarınca sağlanan koruma modellerinin (evlat edinme, koruyucu aile) usul ve esaslarının öğrenilmesi
7   Uluslararası sosyal hizmet kuruluşlarınca sağlanan hizmetler ile çocuk koruma alanındaki uluslararası düzenlemelerin öğrenilmesi

1 Dersin amacı ve içeriği hakkında genel bilgiler Dersin işlenme metodu hakkında bilgi verilmesi Öğrencilere dersin işlenmesinde yardımcı olabilecek kaynaklar, bilişim veri tabanları ve içtihat programları hakkında bilgi verilmesi
2 Türkiye de çocukların hukuki yollardan korunmasına ilişkin temel düzenlemeler.
3 Türk Medeni Kanununda yer alan çocukların korunmasına ilişkin düzenlemeler.
4 Sosyal Hizmet Teşkilatı
5 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununda yer alan çocuk koruma önlemleri
6 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nda yer alan çocuk koruma önlemleri ve çocuk mahkemeleri
7 Çocuk Mahkemeleri, örnek olay çözümlemeleri
8 Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Çocuk Korumaya hakim olan temel ilkeler
9 Korunma ihtiyacı içinde olan çocuklar ve sosyal hizmet modelleri
10 Evlat edinme
11 Koruyucu aile
12 Çocukların Korunması Ve Ülkelerarası Evlat Edinme Konusunda İşbirliğine Dair Sözleşme, Ülkelerarası Evlat Edinme
13 Çocuk Kaçırma ve Uluslararası Çocuk Kaçırmanın Hukukî Veçhelerine Dair Lahey Sözleşmesi, iyi uygulama örnekleri
14 İyi uygulama örnekleri
15 Ara Sınav
16 Final sınavı

Uluç, Fatma, Özdemir. (1997). Psiko-Sosyal ve Hukuksal Açıdan Koruyucu Aile Bakımı. Ankara: Atila Kitabevi.
Topaloğlu, Mahir. (2010). Türk Hukukunda Çocuklara Özgü Güvenlik Tedbirleri. İstanbul: Legal Yayıncılık.
Tanrıbilir, Feriha, Bilge. (2011). Çocuk Haklarının Uluslararası Korunması ve Koruma Mekanizmaları. Ankara: Yetkin Yayıncılık.
Polat, Oğuz. (1997). Çocuk ve hakları. İstanbul: Analiz Yayınlar
İnan, Ali Naim. (1968). Çocuk Hukuku. İstanbul.
İnan, Ali Naim. (1995). Çocuk Haklarına Dair Sözleşme. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 44 (1), ss. 775-778.
Doğan, Recep. (2013). Bir Koruma Tedbiri Olarak Koruyucu Aile Kurumu ve Koruyucu Aile Yönetmeliği. Ankara Barosu Dergisi, 71 (2), ss. 145-170.
Balo, Yusuf Solmaz. (2005). Uluslararası İlkeler Işığında Çocuk Koruma Kanunu ve Uygulaması. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Doğan, Recep. (2018) Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukukunda Çocuk Ceza Adalet Sistemi: Uluslararası Boyut ve Çocuklara Özgü Hükümler. Ütopya Yayınları, Ankara.

Ders anlatımı, örnek olay çözümü
Yargı kararları tahlili

1 VZ Vize