DERS ADI

: Biyoteknoloji

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
KİM 4306 Biyoteknoloji SEÇMELİ 2 0 0 3

Dersi Veren Birim

Kimya

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

DOÇ. DR. ALİ ARAZ

Dersi Alan Birimler

Kimya

Dersin Amacı

Bu ders kapsamında öğrencilerin: Biyoteknoloji ve Uygulama Alanları; Enzim Teknolojisinin Biyoteknolojideki Yeri ve Önemi; Biyoteknolojik Yöntemlere Genel Bakış; Fermentasyon Teknolojisi; Biyoteknolojide Biyolojik Sistemler: Bakteriler, Mayalar, Küfler, Protozoalar ve Biyoteknolojik Önemleri; Mikroorganizmalarda Metabolizma, Katabolik-Anabolik Reaksiyonlar; Mikrobiyal Büyüme ve Biyoürün Oluşum Kinetiği, Kesikli-Kesiksiz Kültürler; Biyoreaktörler ve Biyoreaktör Çeşitleri; Biyoteknolojik Enzim Üretimi; Aminoasit Üretimi; Antibiyotik Üretimi; Organik Asit Üretimi; Biyotransformasyonlar ve Çevre Biyoteknolojisi konularında bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Biyoteknoloji ve biyoteknolojinin uygulama alanları ile biyoteknolojide kullanılan temel yöntemleri açıklayabilir.
2   Enzim teknolojisinin biyoteknolojideki yeri ve önemini tartışabilir,
3   Biyoteknolojide kullanılan organizmaların biyoteknolojik önemlerini açıklayabilir ve mikrobiyal büyüme ile biyoürün oluşum kinetiği, kesikli-kesiksiz kültürler konularını açıklayabilir, tartışabilir ve problem çözebilir,
4   Fermentasyon teknolojisi ile biyoreaktörler ve çeşitlerini ifade edebilir, kıyaslayabilir ve uygulama alanlarını irdeleyebilir,
5   Biyoteknolojik primer ve sekonder metabolit üretimini açıklayabilir, biyotransformasyonlar ve çevre biyoteknolojisi konularını tartışabilir ve fikir üretebilir.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Biyoteknoloji ve Uygulama Alanları
2 Enzim Teknolojisinin Biyoteknolojideki Yeri ve Önemi
3 Biyoteknolojik Yöntemlere Genel Bakış
4 Fermentasyon Teknolojisi
5 Biyoteknolojide Biyolojik Sistemler
6 Bakteriler, Mayalar, Küfler, Protozoalar ve Biyoteknolojik Önemleri
7 Mikroorganizmalarda Metabolizma; Katabolik-Anabolik Reaksiyonlar
8 Arasınav
9 Mikrobiyal Büyüme ve Biyoürün Oluşum Kinetiği; Kesikli-Kesiksiz Kültürler
10 Biyoreaktörler ve Biyoreaktör Çeşitleri
11 Biyoteknolojik Enzim Üretimi
12 Aminoasit ve Antibiyotik Üretimi
13 Organik Asit Üretimi
14 Biyotransformasyonlar ve Çevre Biyoteknolojisi Öğrenci sunumları

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Ana kaynak: Smith J.E., Biotechnology, Cambridge University Press, 2004
Yardımcı kaynaklar: Ratledge, C., Basic Biotechnology, Cambridge University Press, 2006

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Sunum, İnteraktif anlatım, Soru cevap tekniği, Ödev verme, Uygulama

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ1 1.Vize
2 VZ2 2.Vize
3 FN Final
4 BNS BNS VZ1 * 0.30 + VZ2 * 0.30 + FN * 0.40
5 BUT BÜTÜNLEME
6 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU VZ1 * 0.30 + VZ2 * 0.30 + BUT * 0.40


Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

Sunumlarda verilen temel kavramların ne düzeyde özümsendiği, kavramların birbirleri ile ilişkilendirilme düzeyi, sebep-sonuç ilişkilerinin ne düzeyde anlaşıldığını değerlendirecek düzeyde soruların sorulduğu ödevler, ara sınav ve final sınavı.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

DEÜ, Fen Fakültesi, Kimya Bölümü
Doç. Dr. Ali ARAZ
e-posta: ali.araz@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba 15:00 - 17:00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 14 2 28
Haftalık ders öncesi/sonrası hazırlıklar (ders materyallerinin, makalelerin okunması vb.) 13 2 26
Vize Sınavına Hazırlık 1 5 5
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev/Sunum/Rapor hazırlama 1 5 5
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 78

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12PK.13PK.14PK.15PK.16PK.17
ÖK.155555555
ÖK.255555555
ÖK.3555555555
ÖK.455555555
ÖK.555555555